Pyszne Ciasto Łabędzi Puch

Pyszne Ciasto Łabędzi Puch – Zapraszam na wilgotne, aromatyczne, kremowe ciasto. Wygląda fantastycznie i jest proste w przygotowaniu. Wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Ciasto jest waniliowe i mocno kokosowe. Polecam! (inspiracja ze strony wszystkiegoslodkiego.pl)

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne Ciasto Łabędzi Puch 2

Pyszne Ciasto Łabędzi Puch

Składniki:

Biszkopt:

  • 5 dużych jajek – osobno białka i żółtka
  • 170g cukru
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
  • 170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Do nasączenia:

  • 160ml wody
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki cukru pudru

Dodatkowo:

  • około 220g dżemu z czarnej porzeczki lub konfitury z czarnej porzeczki

Krem:

  • 100g sucharków
  • 750ml mleka
  • 100g cukru
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 120g wiórków kokosowych
  • 200g masła w temperaturze pokojowej

Posypka kokosowa:

  • 1 kopiasta łyżka masła
  • 100g wiórków kokosowych
  • 80g cukru

Pyszne Ciasto Łabędzi Puch 3

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Białka ubić. Dodać cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta, lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.

3. Na jajeczną masę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.

4. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.

Krem:
5. Sucharki pokruszyć do miski i zalać około 500ml mleka, odstawić na około 3-5 minut, aby namokły. Następnie je zmiksować na papkę, patrz FILM.

6. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać cukier, cukier wanilinowy i postawić na ogniu, wymieszać. Gdy mleko będzie gorące, dodać papkę z sucharków, wiórki kokosowe. Masę zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Następnie trzymać ją na małym ogniu przez około 5 minut (mieszać, aby masy nie przypalić). Zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą na dotyk. Odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.  

7. Miękkie masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie w około 5 partiach dodać masę z sucharkami i kokosem, ja dodawałam tak po dwie kopiaste łyżki. Po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.

Składanie ciasta:
8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć troszkę przypieczoną skórkę (patrz FILM). Biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.

9. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Biszkopt posmarować dżemem.

10. Na dżem wyłożyć połowę kremu, wyrównać (ja wyłożyłam tak 2/3 kremu). Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na czas dalszych przygotowań ciasto można wstawić do lodówki.

Posypka kokosowa:
11. Na patelni roztopić masło. Wsypać cukier, wiórki kokosowe i wymieszać. Podgrzewać masę, aż ładnie się przyrumieni (cały czas mieszać, aby wiórków nie przypalić, szybko się rumienią). Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić na około 5 minut. Następnie jeszcze ciepłą posypką równomiernie udekorować ciasto.

12. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.

Udanych wypieków :)

Pyszne Ciasto Łabędzi Puch 4

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”

Podobne przepisy

Ciasto Princessa z Krówką i Kremem Budyniowym

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Pyszne śmietanowe ciasto z ananasem na Komunię

Prosty pyszny sernik kokosowy z czekoladą

Tort kokosowy z brzoskwiniami

Prosty torcik bez pieczenia KRÓWKA ze słonecznikiem i kokosem

9 komentarzy do “Pyszne Ciasto Łabędzi Puch”

  1. Upiekłam ciasto na Wielkanoc, goście zachwyceni. Przepis bardzo precyzyjny, ciasto udaje się bez najmniejszego problemu, masa pyszna, na pewno jeszcze zagości na moim stole 😃

    Odpowiedz

Dodaj komentarz