Pyszne Ciasto Łabędzi Puch – Zapraszam na wilgotne, aromatyczne, kremowe ciasto. Wygląda fantastycznie i jest proste w przygotowaniu. Wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Ciasto jest waniliowe i mocno kokosowe. Polecam! (inspiracja ze strony wszystkiegoslodkiego.pl)
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Pyszne Ciasto Łabędzi Puch
Składniki:
Biszkopt:
- 5 dużych jajek – osobno białka i żółtka
- 170g cukru
- 2 łyżeczki cukru z wanilią (użyłam cukru wanilinowego)
- 170g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Do nasączenia:
- 160ml wody
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru pudru
Dodatkowo:
- około 220g dżemu z czarnej porzeczki lub konfitury z czarnej porzeczki
Krem:
- 100g sucharków
- 750ml mleka
- 100g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 120g wiórków kokosowych
- 200g masła w temperaturze pokojowej
Posypka kokosowa:
- 1 kopiasta łyżka masła
- 100g wiórków kokosowych
- 80g cukru

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół. Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Białka ubić. Dodać cukier, cukier wanilinowy i mieszać, aż masa stanie się gęsta, lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Na jajeczną masę przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.
4. Ciasto przełożyć do blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30-35 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
Krem:
5. Sucharki pokruszyć do miski i zalać około 500ml mleka, odstawić na około 3-5 minut, aby namokły. Następnie je zmiksować na papkę, patrz FILM.
6. Pozostałe mleko wlać do rondelka, dodać cukier, cukier wanilinowy i postawić na ogniu, wymieszać. Gdy mleko będzie gorące, dodać papkę z sucharków, wiórki kokosowe. Masę zagotować, od czasu do czasu, mieszając. Następnie trzymać ją na małym ogniu przez około 5 minut (mieszać, aby masy nie przypalić). Zdjąć z ognia i nakryć folią spożywczą na dotyk. Odstawić do całkowitego ostudzenia, ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
7. Miękkie masło przełożyć do miski i ucierać przez około 2-3 minuty. Następnie w około 5 partiach dodać masę z sucharkami i kokosem, ja dodawałam tak po dwie kopiaste łyżki. Po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem do połączenia składników.
Składanie ciasta:
8. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki. Z wierzchu biszkoptu odciąć troszkę przypieczoną skórkę (patrz FILM). Biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
9. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Biszkopt posmarować dżemem.
10. Na dżem wyłożyć połowę kremu, wyrównać (ja wyłożyłam tak 2/3 kremu). Na wierzchu położyć drugą część biszkoptu, lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć pozostałym ponczem i wyłożyć pozostały krem, wyrównać. Na czas dalszych przygotowań ciasto można wstawić do lodówki.
Posypka kokosowa:
11. Na patelni roztopić masło. Wsypać cukier, wiórki kokosowe i wymieszać. Podgrzewać masę, aż ładnie się przyrumieni (cały czas mieszać, aby wiórków nie przypalić, szybko się rumienią). Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić na około 5 minut. Następnie jeszcze ciepłą posypką równomiernie udekorować ciasto.
12. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.
Udanych wypieków :)

Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

Kolejny fantastyczny przepis.
Ciasto obłędne w smaku, wilgotne.
Właśnie wczoraj zrobiłam to ciasto :) jest obłędnie pyszne ;) nawet teściowa zachwycona a to już jest sukces :) polecam !