Super szybkie, pyszne ciastka budyniowe – Zapraszam na nowe, pyszne ciasteczka. Wyglądają smakowicie i są bardzo proste, szybkie w przygotowaniu. Są waniliowe, maślane, kruche i ładnie pachną. Ciasteczka można upiec z budyniem o dowolnym smaku, tylko trzeba pamiętać, aby był bez cukru. Ja raz ciasteczka upiekłam z budyniem śmietankowym, raz waniliowym i czekoladowym. Polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony einfachbacken.de.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Super szybkie, pyszne ciastka budyniowe
Składniki na około 24 sztuki:
Ciasto:
- 220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
- 70g cukru pudru
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 40g (można użyć innego smaku, piekłam te ciasteczka również z budyniem czekoladowym)
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 200g masła
Dodatkowo:
- posypka cukrowa – niekoniecznie (można ciasteczka posypać troszkę cukrem pudrem lub zrobić bez żadnych dodatków)
Ciasto:
1. Do miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać budyń, cukier wanilinowy, krótko wymieszać łyżką. Następnie masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Ciasto wyrobić mikserem lub rękoma, mają powstać wilgotne, duże okruchy (ciasto będzie się kruszyć, nie zagniatać na jednolite ciasto, patrz FILM).
2. Z ciasta brać małe kawałeczki i w rękach formować kulki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Między ciastkami zachować odstępy. Wierzch ciastek posypać posypką cukrową, lekko docisnąć ją do ciasta.
3. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 15-16 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia na około 10 minut, dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Te ciastka to istne pyszne cudo :) Dziękuję za przepis i pozdrawiam! :)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka przepyszne, nie posypywałam cukrem, jak dla mnie wystarczająco słodkie, przy powtórnym pieczeniu może poleję czekoladą,polecam.
A czy taka kolorowa posypka się nie rozpuści?
nie, nie rozpuszcza się, pozdrawiam
Dla mnie bomba (✷‿✷) zrobiłam ciastka z budyniem o smaku słonego karmelu. Finalnie wyszły bardzo maślane z lekką nutą karmelu, rewelacja.
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
A czy mogę użyć budyniu z currently I dać odpowienio mniej cukru?
nie doradzę, nie używałam takiego budyniu, pozdrawiam serdecznie
Ciasteczka rzeczywiście ekspresowe. Zdziwiłam się na początku, że bez jajka, myślałam, że to przeoczenie, ale zrobiłam wg przepisu (tylko cukru dałam mniej) i wyszły fantastyczne! Są delikatne i bardzo, bardzo kruche, przepyszne. Zrobiłam z waniliowym budyniem i czekoladową posypką, polecam to połączenie. Warto zaglądać do piekarnika pod koniec pieczenia, bo u mnie po 15 min były już przypieczone na brązowo, co jednak nie ujęło im smakowitości.
Dziękuję za kolejny znakomity przepis!
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Pyszne i szybkie ciasteczka! Upiekliśmy z synkiem obie wersje i zniknęły błyskawicznie! :)
bardzo się cieszę, dziękuję!
czy zamiast masła można użyć margaryny
można, ale będą mniej smaczne, pozdrawiam serdecznie