Super szybkie, pyszne ciastka budyniowe

Super szybkie, pyszne ciastka budyniowe – Zapraszam na nowe, pyszne ciasteczka. Wyglądają smakowicie i są bardzo proste, szybkie w przygotowaniu. Są waniliowe, maślane, kruche i ładnie pachną. Ciasteczka można upiec z budyniem o dowolnym smaku, tylko trzeba pamiętać, aby był bez cukru. Ja raz ciasteczka upiekłam z budyniem śmietankowym, raz waniliowym i czekoladowym. Polecam! Zmodyfikowany przepis ze strony einfachbacken.de.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

Super szybkie, pyszne ciastka budyniowe 2

Super szybkie, pyszne ciastka budyniowe

Składniki na około 24 sztuki:

Ciasto:

  • 220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
  • 70g cukru pudru
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego bez cukru 40g (można użyć innego smaku, piekłam te ciasteczka również z budyniem czekoladowym)
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego
  • 200g masła

Dodatkowo:

  • posypka cukrowa – niekoniecznie (można ciasteczka posypać troszkę cukrem pudrem lub zrobić bez żadnych dodatków)
    Super szybkie, pyszne ciastka budyniowe 3

    Ciasto:

    1. Do miski przesiać mąkę i cukier puder. Dodać budyń, cukier wanilinowy, krótko wymieszać łyżką. Następnie masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Ciasto wyrobić mikserem lub rękoma, mają powstać wilgotne, duże okruchy (ciasto będzie się kruszyć, nie zagniatać na jednolite ciasto, patrz FILM).

    2. Z ciasta brać małe kawałeczki i w rękach formować kulki. Układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczać. Między ciastkami zachować odstępy. Wierzch ciastek posypać posypką cukrową, lekko docisnąć ją do ciasta.

    3. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 15-16 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia na około 10 minut, dopiero po tym czasie przenosić je z blaszki.

    Udanych wypieków :)

    Super szybkie, pyszne ciastka budyniowe 4

    Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.

    E-BOOK Mała Cukierenka „Wyjątkowe Torty i Ciasta”
    Print Friendly, PDF & Email

    Podobne przepisy

    Obłędne kruche ciastka na Święta z dżemem i kokosem

    Obłędne Jesienne Kruche Ciasteczka II

    Pyszne proste mega ciastka z czekoladą Majówki

    Super ciastka owsiane z rodzynkami

    Najlepsze Świąteczne Ciastka – Rożki Orzechowe

    Chrupiące korzenne herbatniki

    12 komentarzy do “Super szybkie, pyszne ciastka budyniowe”

    1. Dla mnie bomba (⁠✷⁠‿⁠✷⁠) zrobiłam ciastka z budyniem o smaku słonego karmelu. Finalnie wyszły bardzo maślane z lekką nutą karmelu, rewelacja.

      Odpowiedz
    2. Ciasteczka rzeczywiście ekspresowe. Zdziwiłam się na początku, że bez jajka, myślałam, że to przeoczenie, ale zrobiłam wg przepisu (tylko cukru dałam mniej) i wyszły fantastyczne! Są delikatne i bardzo, bardzo kruche, przepyszne. Zrobiłam z waniliowym budyniem i czekoladową posypką, polecam to połączenie. Warto zaglądać do piekarnika pod koniec pieczenia, bo u mnie po 15 min były już przypieczone na brązowo, co jednak nie ujęło im smakowitości.
      Dziękuję za kolejny znakomity przepis!

      Odpowiedz

    Dodaj komentarz