Pyszne Orzechowe Ciasto Michałek z Nutką Kawy – Nowe, pyszne ciasto w Małej Cukierence. Bardzo orzechowe, kremowe, z polewą czekoladową. W przygotowaniu jest proste i szybkie. Ciasto wygląda apetycznie. Wszystkie smaki dobrze się ze sobą łączą. Dobre ciasto na weekend. Polecam! Troszkę zmodyfikowany przepis z bloga zjemto.blog.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne Orzechowe Ciasto Michałek z Nutką Kawy
Składniki:
Ciasto orzechowe:
- 7 białek
- szczypta soli
- 150g cukru
- 100g zmielonych orzechów włoskich
- 100g posiekanych orzechów włoskich
- 100g wiórków kokosowych
Krem:
- 500g schłodzonego serka mascarpone
- 350ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 2 łyżeczki fixu do śmietany (niekoniecznie, można pominąć)
- 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 2-3 łyżki likieru migdałowego lub orzechowego lub kawowego (jeśli nie chcemy używać alkoholu można pominąć)
Dodatkowo:
- około 200g kakaowych herbatników
- posiekane orzechy do posypania ciasta
Polewa czekoladowa:
- 180g gorzkiej czekolady (użyłam czekolady o zawartości masy kakaowej 64%)
- 120ml śmietanki kremówki 30% lub 36% + dodatkowo 3-7 łyżek śmietanki
- 1 łyżka masła, około 20g
Ciasto orzechowe:
1. Piekarnik nastawić na 170°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25cm x 35cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Do czystej, suchej miski przełożyć białka, dodać sól i ubić. Następnie dodać cukier i ubijać, aż masa stanie się gęsta, a cukier się rozpuści, patrz FILM.
3. Do piany dodać posiekane orzechy, zmielone orzechy, wiórki kokosowe i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto.
4. Gotowe ciasto przełożyć do przygotowanej blaszki i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ostudzone ciasto wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, ciasto również włożyć z powrotem do blaszki, patrz FILM. Dzięki temu ciasto będzie się lepiej kroiło.
Krem
6. Do miski przełożyć serek, wlać śmietankę, dodać cukier puder, fix, wanilię i ubić na gładki krem (ja ubijałam mikserem przez około 3 minuty, aż krem zrobił się gęsty i gładki).
7. Do kremu dodać kawę, likier i bardzo krótko wymieszać mikserem. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać.
8. Na wierzchu ciasta ułożyć warstwę herbatników.
Polewa:
9. Śmietankę wlać do rondelka, dodać masło, postawić na ogniu i zagotować.
10. Połamaną czekoladę przełożyć do miski i zalać gorącą śmietanką, mieszać, aż czekolada się roztopi, powstanie jednolita polewa, patrz FILM. Jeśli polewa będzie zbyt gęsta można dodać jeszcze 2-3 łyżki gorącej, dopiero co zagotowanej śmietanki. Jeśli dalej będzie zbyt gęsta znów dodać 2-3 łyżki gorącej śmietanki. Odstawić do ostudzenia na około 5-10 minut (polewa bardzo szybko stygnie).
11. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać posiekanymi orzechami. Ciasto wstawić na całą noc do lodówki.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.