Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami i Kruszonką – Dzisiaj zapraszam na moją pyszną szarlotkę z orzechami i kruszonką. Jest bardzo smaczna, aromatyczna, z dużą ilością jabłek, smakuje obłędnie. Chciałam aby nadzienie było jasne, więc przyprawy dodałam do kruchego ciasta. Jabłek nie słodziłam tylko skropiłam sokiem z cytryny. Szarlotka jest aromatyczna, podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu i wygląda smakowicie, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami i Kruszonką
Składniki:
Ciasto:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g zmielonych orzechów włoskich
130g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki zmielonych goździków
200g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
około 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Masa jabłkowa:
1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki (patrz FILM) i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć je na patelnie i smażyć, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Ciasto:
2. Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane nożem miękkie masło, dodać orzechy, przyprawy, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i przesiać cukier puder. Składniki wymieszać mikserem, aż powstanie wilgotny „piasek”. Dodać żółtka, śmietanę i znów wymieszać mikserem, ale bardzo krótko. Odstawić mikser i rękoma szybko zgnieść ciasto (jak najkrócej zagniatać). Ciasto nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut.
3. Tortownicę o średnicy 23cm lub 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki radzę też wyłożyć).
Połowę ciasta pokruszyć do przygotowanej blaszki i ciastem równomiernie wylepić dno tortownicy.
4. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 20-25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
5. Na podpieczony, ciepły spód wyłożyć jabłka i wyrównać. Na jabłka pokruszyć pozostałe ciasto (patrz FILM) i blaszkę wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 35 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Szarlotkę po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygniętą szarlotkę ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i położyć na paterze. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Zastanawiam się, czy można dodać do jabłek galaretkę, ale czy podczas pieczenia nie wsiąknie do ciasta i nie zrobi się nam zakalec??
Proszę nie dawać galaretki, pozdrawiam
Ja dodałam budyń i super wychodzi :))
To ciasto to mój ulubiony sposób na jabłecznik :P
Upiekłam je dla rodziny z Indii w tym przypadku goździków potrzebne by było 2 łyżeczki i jeszcze anyżu 3 gwiadki :P
Ale czy myślałaś kiedyś o przysmakach z innych stron świata? może 1 w miesiącu taki przepis to było by super i ja z twoim prowadzeniem odważyłabym się na każdy zagraniczny smakoły
Daj znać co myślisz
tak myślę nad nowymi kategoriami, taka jest super, wprowadzę taką kategorię,
pozdrawiam serdecznie
Przepis znakomity wyprobowalam jest najlepszy ,Pozdrawiam właścicielkę a „Pana ” przemondrzalego zachęcam do lektury o wypiekach zanim coś napisze
bardzo się cieszę, że smakuje, dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie
Cukierenko….dziękuję za super przepis…dzisiaj zrobiłam….pychotka…polecam
Przepis poprostu Rewelacja najlepszy jaki znam szybko się robi i smakuje wyśmienicie Pozdrawiam i dziękuję
Rewelacja najlepszy przepis jaki znam
Czy zamiast 130 g cukru pudru można dodać i ile cukru kokosowego?
myślę, że tak, tylko nie wiem czy ciasto kruche będzie takie smaczne, albo będzie lepsze bo cukier kokosowy jest bardzo aromatyczny :)
pozdrawiam serdecznie
Jest najlepsza, robię ją już drugi raz w ciągu tygodnia, wszystkim domownikom bardzo smakuje
Czy mozna zrobić w mniejszej tortownicy (21cm) z takiej samej ilości składników czy wtedy trzeba pomniejszyć ilość i jeśli tak to o ile?
trzeba pomniejszyć, 23cm jest już na styk, pozdrawiam
Dziś upiekłam, Takiego przepisu właśnie szukałam, Użyłam jabłek deserowych i wyszło przepyszne. Kolejny wypróbowany przepis i kolejny strzał w 10:) Teraz czas na sernik z oreo :)
Czy można pomieszać mąkę orkiszowa z pszenna?
myślę, że tak, pozdrawiam
Zaczynają się jesienne smaki <3 Chociaż zawsze jestem wierna jedynie szarlotce mojej mamy to ta również kusi, by spróbować :D :)
Jabłka i orzechy – idealne połączenie smaków :)
Przepis jest typowy i jak większość powiela zasadniczy błąd; spod jest za gruby,za dużo ciasta. Dalej : 100 gramów zmielonych orzechów zniknie w masie bez śladu.My dajemy więcej mi pokruszone,nie mielone.Wtedy wspaniałe chrupia przy jedzeniu i wyraźnie smakują.
Jakie powinny być proporcje użyte wg Ciebie Cukierniku, aby ciasto było w idealnych proporcjach?
Zależy co kto lubi Panie przemądrzały cukierniku… ja np. wolę grubsze ciasto na spodzie :) szarlotka jest extra :)
Co ty piszesz to nie czytaj tego przepisu i tyle nikt ci nie każe tak piec ja sprawdzilam ten przepis jest najlepszy ,pyszny
Jakiego rodzaju jabłek uzylas?
nie wiem w moim lokalnym sklepiku są po prostu jabłka, pozdrawiam serdecznie