Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami i Kruszonką – Dzisiaj zapraszam na moją pyszną szarlotkę z orzechami i kruszonką. Jest bardzo smaczna, aromatyczna, z dużą ilością jabłek, smakuje obłędnie. Chciałam aby nadzienie było jasne, więc przyprawy dodałam do kruchego ciasta. Jabłek nie słodziłam tylko skropiłam sokiem z cytryny. Szarlotka jest aromatyczna, podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu i wygląda smakowicie, polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami i Kruszonką
Składniki:
Ciasto:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g zmielonych orzechów włoskich
130g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki zmielonych goździków
200g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
około 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Masa jabłkowa:
1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki (patrz FILM) i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć je na patelnie i smażyć, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Ciasto:
2. Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane nożem miękkie masło, dodać orzechy, przyprawy, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i przesiać cukier puder. Składniki wymieszać mikserem, aż powstanie wilgotny „piasek”. Dodać żółtka, śmietanę i znów wymieszać mikserem, ale bardzo krótko. Odstawić mikser i rękoma szybko zgnieść ciasto (jak najkrócej zagniatać). Ciasto nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut.
3. Tortownicę o średnicy 23cm lub 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki radzę też wyłożyć).
Połowę ciasta pokruszyć do przygotowanej blaszki i ciastem równomiernie wylepić dno tortownicy.
4. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 20-25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
5. Na podpieczony, ciepły spód wyłożyć jabłka i wyrównać. Na jabłka pokruszyć pozostałe ciasto (patrz FILM) i blaszkę wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 35 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Szarlotkę po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygniętą szarlotkę ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i położyć na paterze. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Dobry wieczór. Jak zwiększyć składniki ba blaszkę 28cm?
Niestety tutaj gdzie mieszkam nie ma kwaśnej śmietany (jest jedynie kefir). Nie wiem czym można zastąpić kwaśna śmietanę. Z góry dziękuję za pomoc.
można dać jogurt typu greckiego, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam :) wyszedł bardzo dobry. Chciałam dodać zdjęcie ale nie ma takiej opcji. Pozdrawiam :)
Czy mogę użyć jabłek prażonych, gotowych ze słoika?
myślę, że tak, pozdrawiam
Mam 50 lat uwielbiam szarlotkę.
Nigdy nie piekłam- że strachu , że nie wyjdzie. Była ma mojej liście życzeń, co muszę zrobić zanim umrę.
Dziś spróbowałam- JEST PRZEPYSZNA !!!!
Dziękuję, dziękuję, dziękuję
Jestem cała dumna
Ogromnie się cieszę :) pozdrawiam serdecznie!
Ja zamist maki pszennej dodaje mix mąk bezgltenowych i powstaje pyszna szarlotka bezgltenowa:) przepis super
Piekę już drugi raz i naprawdę jest dobre…
Polecam i dziękuję za przepis
Bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Szarlotka pyszna. Ja tylko rozkruszyłam orzechy bo nie mam młynka, ale też wyszło super. Myślę, że to kolejny przepis który będzie się u mnie powtarzał.
Witam. Czy moglabym uzyzc orzechow laskowych zamiast wloskich? Mam takie w szafce i nie chce mi sie do sklepu pedzic w deszczowa pogoda. Juz wyprobowalam ten przezpis w przeszlosci i byla pycha.
myślę, że można, pozdrawiam
Świetny przepis, coś takiego szukałam.. Szarlotka wyszła przepyszna .. piekę już ją nie pierwszy raz..do wierzchniego ciasta dodałam trochę więcej orzechów.. wyszła przepyszna .. znikła w pół godz,kadży prosi o przepis.. Pozdrawiam
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Właśnie piekę kolejny raz tę szarlotkę, jest przepyszna Masz super przepisy i super bloga:)
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Wydaje mi się, że galaretka będzie ok, jednakże należy użyć w formie proszku a nie rozpuszczonej. Od lat stosuję o smaku cytrynowym, dodaję do gorących, usmażonych już jabłek.
Pozdrawiam serdecznie