Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami i Kruszonką

Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami i Kruszonką – Dzisiaj zapraszam na moją pyszną szarlotkę z orzechami i kruszonką. Jest bardzo smaczna, aromatyczna, z dużą ilością jabłek, smakuje obłędnie. Chciałam aby nadzienie było jasne, więc przyprawy dodałam do kruchego ciasta. Jabłek nie słodziłam tylko skropiłam sokiem z cytryny. Szarlotka jest aromatyczna, podczas pieczenia cudownie pachnie w całym domu i wygląda smakowicie, polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami i Kruszonką

Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami i Kruszonką
Składniki:
Ciasto:
400g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100g zmielonych orzechów włoskich
130g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 łyżeczka cynamonu
1/3 łyżeczki zmielonych goździków
200g miękkiego masła w temperaturze pokojowej
2 żółtka
2 łyżki kwaśnej śmietany
Masa jabłkowa:
1,5kg jabłek
około 2 łyżki soku z cytryny
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami i Kruszonką

Masa jabłkowa:
1. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałeczki (patrz FILM) i skropić sokiem z cytryny. Przełożyć je na patelnie i smażyć, aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.

Ciasto:
2. Do miski wsypać mąkę, dodać posiekane nożem miękkie masło, dodać orzechy, przyprawy, proszek do pieczenia, cukier wanilinowy i przesiać cukier puder. Składniki wymieszać mikserem, aż powstanie wilgotny „piasek”. Dodać żółtka, śmietanę i znów wymieszać mikserem, ale bardzo krótko. Odstawić mikser i rękoma szybko zgnieść ciasto (jak najkrócej zagniatać). Ciasto nakryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-40 minut.

3. Tortownicę o średnicy 23cm lub 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (boki radzę też wyłożyć).
Połowę ciasta pokruszyć do przygotowanej blaszki i ciastem równomiernie wylepić dno tortownicy.

4. Blaszkę z ciastem wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 20-25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.

5. Na podpieczony, ciepły spód wyłożyć jabłka i wyrównać. Na jabłka pokruszyć pozostałe ciasto (patrz FILM) i blaszkę wstawić z powrotem do piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 35 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Szarlotkę po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

6. Ostygniętą szarlotkę ostrożnie wyjąć z blaszki, zdjąć papier i położyć na paterze. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami i Kruszonką

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

13 komentarzy do wpisu „Pyszna Szarlotka Natalii z Orzechami i Kruszonką

  1. Przepis jest typowy i jak większość powiela zasadniczy błąd; spod jest za gruby,za dużo ciasta. Dalej : 100 gramów zmielonych orzechów zniknie w masie bez śladu.My dajemy więcej mi pokruszone,nie mielone.Wtedy wspaniałe chrupia przy jedzeniu i wyraźnie smakują.

  2. Dziś upiekłam, Takiego przepisu właśnie szukałam, Użyłam jabłek deserowych i wyszło przepyszne. Kolejny wypróbowany przepis i kolejny strzał w 10:) Teraz czas na sernik z oreo :)

  3. Czy mozna zrobić w mniejszej tortownicy (21cm) z takiej samej ilości składników czy wtedy trzeba pomniejszyć ilość i jeśli tak to o ile?

Dodaj komentarz

.