Prosty Tort Makowy „Śnieżne Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą

Prosty Tort Makowy „Śnieżne Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą – Jest to pierwszy przepis na tort z mojego e-booka „Wyjątkowe torty i ciasta”, jaki publikuję na stronie Małej Cukierenki. Tort jest prosty w przygotowaniu, pyszny, kremowy bardzo wilgotny, troszkę waniliowy, łączy w sobie wspaniałe aromaty. Będzie hitem niejednego przyjęcia. Cudnie wygląda i jest bez żelatyny. Bardzo polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Prosty Tort Makowy

Tort Makowy „Śnieżne Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g suchego maku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2-4 krople aromatu migdałowego
190g cukru kryształu
100ml oleju
Do nasączenia:
około 200ml mleka
80-90ml rumu
Krem:
300g białej czekolady
500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany (niekoniecznie, w gorące dni radzę użyć)
140g wiórków kokosowych
500g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
około 140g konfitury morelowej
Do ozdoby:
około 200-220ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem rozetki będą ładniej się trzymały)
mak, wiórki kokosowe do posypania
kokosowe czekoladki do ozdoby

Prosty Tort Makowy

Przygotujemy masę czekoladową do kremu:
1. Do rondelka wlać 500ml śmietanki, postawić na ogniu i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miski. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi. Następnie masę czekoladową nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą masę wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej odstawić na całą noc.

Biszkopt:
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać olej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników, patrz FILM.

4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dodać mak, aromat i dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.

5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy trzy krążki biszkoptu, patrz FILM. Jedną część biszkoptu położyć na podkładce lub desce. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt i posmarować go konfiturą morelową.

Prosty Tort Makowy

Krem:
6. Dobrze schłodzoną masę czekoladową ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Następnie dodać fix – niekoniecznie (jak robiłam tort ze śmietaną 36% to nie dodawałam fixu) i śmietankę czekoladową ubić, ale nie na bardzo sztywno, tylko tak na 3/4. Dodać serek mascarpone, cukier puder, cukier z wanilią i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, patrz FILM.

7. Około połowę kremu odłożyć na brzeg i wierzch tortu. Z pozostałego kremu na nasączony biszkopt wyłożyć połowę, wyrównać. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Nasączyć go ponczem i posmarować konfiturą morelową. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ułożyć ostatni krążek biszkoptu, nasączyć go ponczem.

8. Odłożonym kremem posmarować brzeg i wierzch tortu, patrz FILM. Tort posypać makiem i wiórkami kokosowymi.

9. Około 200ml śmietanki ubić z cukrem pudrem, cukrem z prawdziwą wanilią i fixem. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką lub szprycy i na wierzchu tortu zrobić ozdobne rozetki, patrz FILM. Każdą rozetkę udekorować kokosową czekoladką. Tort wstawić na całą noc do lodówki.

Udanych wypieków :)

Prosty Tort Makowy

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Rewelacyjne Świąteczne Ciasto z Bezą Makową i Porzeczką

Ciasto Kremowa Kokosanka z Makiem

Obłędny Prosty Makowiec z Jabłkami

Pyszne proste mega ciastka z czekoladą Majówki

Pyszne śmietanowe ciasto z ananasem na Komunię

Pyszna Wyborna Babka Makowa

60 komentarzy do “Prosty Tort Makowy „Śnieżne Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą”

  1. Tort pycha, wszyscy bardzo zachwalali :) bardzo Pani dziękuje za super przepis :) na pewno jeszcze nie raz zagości na naszym stole

    Odpowiedz
  2. Witam
    Tort jest przepyszny!! Pierwszy raz w życiu robilam tort i wyszedl idealny..goście byli zachwyceni. Dziekuje za przepis.Tort nie jest przeslodzony, idealnie wilgotny…Polecam😊

    Odpowiedz
  3. Kolejny przepis wypróbowany, jeszcze nie wiem jak wyszło ale zapowiada się przepysznie. Zamiast zwykłej konfitury dałam czoko-śliwkę włąsnej roboty :)

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam dla rodziców na 30rocznicę ślubu wszystkim smakował tort, dodałam dżem porzeczkowy i też dobrze wyszło😊 wszystkie ciasta próbuję otworzyć z Pani strony, teraz moja mama też😉

    Odpowiedz
  5. Mam jeszcze pytanie, czy można zastosować mak niebieski?
    Czy biszkopt można upiec na 2-3 dni wcześniej? Jeśli tak, jak go najlepiej przechowywać?
    Z góry dziękuję i pozdrawiam :)

    Odpowiedz
    • tak można i można go upiec 1-2 dni wcześniej, w szczelnym pojemniku, lub go nakryć, żeby nie wysychał, pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz