Prosty Tort Makowy „Śnieżne Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą – Jest to pierwszy przepis na tort z mojego e-booka „Wyjątkowe torty i ciasta”, jaki publikuję na stronie Małej Cukierenki. Tort jest prosty w przygotowaniu, pyszny, kremowy bardzo wilgotny, troszkę waniliowy, łączy w sobie wspaniałe aromaty. Będzie hitem niejednego przyjęcia. Cudnie wygląda i jest bez żelatyny. Bardzo polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Tort Makowy „Śnieżne Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
130g suchego maku
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
2-4 krople aromatu migdałowego
190g cukru kryształu
100ml oleju
Do nasączenia:
około 200ml mleka
80-90ml rumu
Krem:
300g białej czekolady
500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 fix do śmietany (niekoniecznie, w gorące dni radzę użyć)
140g wiórków kokosowych
500g serka mascarpone
2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią
2 łyżki cukru pudru
Dodatkowo:
około 140g konfitury morelowej
Do ozdoby:
około 200-220ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
1 łyżka cukru pudru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
1 łyżeczka fixu do śmietany (niekoniecznie, ale z fixem rozetki będą ładniej się trzymały)
mak, wiórki kokosowe do posypania
kokosowe czekoladki do ozdoby
Przygotujemy masę czekoladową do kremu:
1. Do rondelka wlać 500ml śmietanki, postawić na ogniu i zagotować. Czekoladę połamać i przełożyć do miski. Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać, aż czekolada się roztopi. Następnie masę czekoladową nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ostygniętą masę wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej odstawić na całą noc.
Biszkopt:
2. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).
3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać olej i delikatnie wymieszać szpatułką do połączenia składników, patrz FILM.
4. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dodać mak, aromat i dokładnie wymieszać szpatułką. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 45 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostygnięcia.
5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia. Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie dwa razy, otrzymamy trzy krążki biszkoptu, patrz FILM. Jedną część biszkoptu położyć na podkładce lub desce. Składniki do nasączenia wymieszać i 1/3 ponczu nasączyć biszkopt i posmarować go konfiturą morelową.
Krem:
6. Dobrze schłodzoną masę czekoladową ucierać mikserem przez około 1-2 minuty. Następnie dodać fix – niekoniecznie (jak robiłam tort ze śmietaną 36% to nie dodawałam fixu) i śmietankę czekoladową ubić, ale nie na bardzo sztywno, tylko tak na 3/4. Dodać serek mascarpone, cukier puder, cukier z wanilią i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, patrz FILM.
7. Około połowę kremu odłożyć na brzeg i wierzch tortu. Z pozostałego kremu na nasączony biszkopt wyłożyć połowę, wyrównać. Przykryć drugim krążkiem biszkoptu. Nasączyć go ponczem i posmarować konfiturą morelową. Wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ułożyć ostatni krążek biszkoptu, nasączyć go ponczem.
8. Odłożonym kremem posmarować brzeg i wierzch tortu, patrz FILM. Tort posypać makiem i wiórkami kokosowymi.
9. Około 200ml śmietanki ubić z cukrem pudrem, cukrem z prawdziwą wanilią i fixem. Śmietankę przełożyć do rękawa cukierniczego z tylką lub szprycy i na wierzchu tortu zrobić ozdobne rozetki, patrz FILM. Każdą rozetkę udekorować kokosową czekoladką. Tort wstawić na całą noc do lodówki.
Udanych wypieków :)
Nie mam wystarczająco dużo czasu aby zostawić krem czekoladowy na całą noc 😔 czy mogę dodać fix aby była bardziej sztywna? Co mogę zrobić?🙈😅
Dodam jeszcze, że robiłam dokładnie połowę porcji na tortownicę 14 cm i miałam mielony mak
Zrobiłam! Przepyszny tort – rodzina pochłonęła o oka mgnieniu :) Na stałe wpisuję w moje menu – dziekuję :)
Czy zmielonego maku też 130 gram?
tak dałabym tyle samo, pozdrawiam
Witam
Do jakiego rozmiaru formy można użyć te ilości
Pozdrawiam
24cm lub 25cm, pozdrawiam serdecznie
Witam,
Czy składniki na prostokątną blaszkę będą wystarczające z tego przepisu?
Chciałabym zrobić w formie ciasta w blaszce, wiem że ciasto będzie dużo niższe, ale czy zwiększać składniki na biszkopt?
Witaj Cukierenko! Robiłam wczoraj ten torcik na moje urodziny – jest przepyszny, wyszedł piękny i wszystkich zachwycił, zarówno wzrokowo jak i smakowo (zresztą jak każde inne Twoje ciasto). Polecam wszystkim, rozkosz dla podniebienia. Dziękuję i pozdrawiam.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czym mogę zastąpić rum w ponczu. Nie mogę użyć alkoholu.
można dać kawę lub 2 krople aromatu rumowego pozdrawiam
Czy mak ma byc zmielomy?
nie, niemielony, pozdrawiam
Witam!czy może być też jakąś inną konfitura? Pozdrawiam
tak może być inna konfitura, pozdrawiam
Idealna propozycja na święta! <3
Super przepis, mam w planie zrobić go na Święta. Chciałam zapytać jaką inną konfiturę można użyć do niego. Mam duzo domowej roboty ale akurat morelowej w mojej spiżarni brakuje😊😊 Pozdrawiam 😊
Dobry wieczór, jakich kokosowych czekoladek Pani użyła?
Pozdrawiam Ewa Z
Raffaello, pozdrawiam
Uwielbiam Pani bloga, przepiękne zdjęcia a ciasta zawsze się udają i wszystkim zawsze smakują.
P.S – można wiedzieć skąd te cudowne talerzyki? Pozdrawiam cieplutko
Witam.
Rozumiem że mak nie był mielony. Czy wcześniej był moczony?
Niestety kokosowych dodatków nie lubimy, i czy będzie dobra masa bez kokosu czy ma Pani jakąś alternatywę?
mak niemielony i niemoczony, pozdrawiam
Nie bierz przepisu na tort kokosowy jeśli nie lubisz kokosu. Są setki innych przepisów na torty.