Pyszne NADZIEWANE kruche ciastka – Zapraszam na nowe ciasteczka, bardzo smaczne, kruche i pachnące. W przygotowaniu są proste i szybkie. Ciasteczka można upiec z marmoladą lub gęstym dżemem. Jak piekłam je z dżemem to podczas pieczenia trochę wyciekło dżemu z ciastek, ale były dalej smakowite. Marmolada jest twarda, więc tu podczas pieczenia nic się nie działo. Radzę też do ciastek użyć masła ekstra, czyli o zawartości tłuszczu 82%. Polecam! (przepis ciut zmodyfikowany z gazetki „Ciasta Domowe” nr 344). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne NADZIEWANE kruche ciastka
Składniki na około 23 ciastka:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g schłodzonego masła (o zawartości tłuszczu około 82%)
100g cukru
1 łyżeczka cukru wanilinowego (niekoniecznie)
1 łyżka kwaśnej śmietany 12% lub 18%
1 żółtko
Dodatkowo:
około 220g marmolady lub bardzo gęstego dżemu (dżem może trochę wypłynąć z ciastek podczas pieczenia)
1 białko
jasny brązowy cukier do posypania ciastek (trzcinowy)
Ciasto:
1. Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, cukier wanilinowy i schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM. Dodać żółtko, śmietanę i ciasto wyrobić w mikserze lub zagnieść rękoma. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 45 minut.
2. Schłodzone ciasto wyjąć z folii, krótko zagnieść, aby było elastyczne i rozwałkować je na grubość około 4-5mm, podsypując mąką blat i wałek, patrz FILM.
3. Z ciasta wycinać okręgi o średnicy 8cm. Na każdy okrąg nałożyć małą łyżeczkę marmolady lub bardzo gęstego dżemu (marmoladę można również dla smaku wymieszać z ulubionym dżemem), ciastka złożyć na pół i brzegi ze sobą skleić (jak pieroga, patrz FILM).
4. Gotowe ciastka ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować je białkiem. Na koniec posypać je trzcinowym cukrem.
5. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra – dół przez około 15 minut, aż się przyrumienią. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Witam
Czy moje pominąć żółtko . Czy bez jaja to ciasto wyjdzie upiecze się . Szukam przepisu gdzie nie daje się jajek .
Zrobiłam w trzech wersjach. Z marmoladą i swoim dzemem z czarnej porzeczki ,ze „swoją ” konfitura z wiśni oraz z nutellą. Wszystkim smakują wszystkie wersje, mi osobiście z konfitura z wiśni. Pyszne i dziękuję za przepis
Ogromnie się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Jak długo można przechowywać te pyszne ciasteczka?
tak około 7 dni, pozdrawiam
Zrobiłam te ciasteczka z bórówką amerykańską i powiem szczerze, że… to była prawdziwa uczta dla moich kubków smakowych. Idealne ciasto, idealny farsz. Jeszcze tu wrócę!
a gdyby o środka zamiast marmolady dać pokrojone jabłuszka z cynamonem i cukrem waniliowym? co Pani myśli???
myślę, że może się udać, pozdrawiam serdecznie
Marmolada zalega w lodówce, chyba się zabiorę za te ciasteczka :)