PROSTY SERNIK z ciasteczkami OREO

Lubię ciasteczka oreo, a szczególnie desery z ich udziałem. Mają specyficzny smak, który dobrze komponuje się z serem i śmietanką. Zapraszam na prosty sernik z dużą ilością ciastek oreo, czekoladą i wanilią (prawdziwa rozpusta :)). Goście byli zachwyceni i pytali od razu o przepis: kiedy będzie w Małej Cukierence? Sernik jest bardzo słodki, waniliowy, fantastycznie smakuje dobrze schłodzony. Do jego przygotowania nie użyłam żelatyny, więc nie powinno być problemu z jego przygotowaniem, bardzo polecam….

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka





SERNIK z ciasteczkami OREO

PROSTY SERNIK z ciasteczkami OREO
Składniki:
Spód:
20 ciastek oreo
4 łyżki roztopionego masła
szczypta soli
Masa serowa:
500g serka mascarpone
250g śmietanki kremówki 36%
1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej)
200g białej czekolady
10 ciastek oreo pokrojonych na ćwiartki
Polewa czekoladowa:
60ml mleka
1 łyżka kakao bez cukru
70g gorzkiej czekolady
Do ozdoby:
bita śmietana
przepołowione ciasteczka oreo

SERNIK z ciasteczkami OREO

Spód:
1. Ciasteczka przełożyć do blendera i zmiksować (patrz FILM). Dodać roztopione masło, szczyptę soli, wymieszać.

2. Masę ciasteczkową wyłożyć na spód w blaszce – tortownica 21cm i wyrównać.

Masa serowa:

3. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno. Dodać serek mascarpone, cukier z wanilią i wymieszać mikserem na średnich obrotach.

4. Białą czekoladę połamać i roztopić na parze lub w mikrofalówce.

5. Następnie do masy serowej wlać ciepłą czekoladę i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Wsypać ćwiartki ciasteczek oreo i wymieszać łyżką lub szpatułką (patrz FILM).

6. Masę serową wyłożyć na spód w blaszce i wyrównać. Sernik wstawić do lodówki na co najmniej 6 godzin.

Polewa czekoladowa:
7. Mleko wlać do rondelka, dodać łyżkę kakao i zagotować, mieszając. Zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę, mieszać, aż czekolada się roztopi. Jeśli polewa będzie bardzo gęsta, proszę dodać jeszcze 1-2 łyżki zagotowanego, gorącego mleka i wymieszać.

8. Gotową polewę wylać na wierzch sernika, wyrównać.
Sernik ozdobić rozetkami bitej śmietany i połówkami ciasteczek oreo.

Smacznego:)

SERNIK z ciasteczkami OREO

Print Friendly, PDF & Email

109 komentarzy do wpisu „PROSTY SERNIK z ciasteczkami OREO”

  1. Jak miksować śmietanę z mascarpone i czekoladą żeby krem się nie rozwarstwił? :( jest na to jakiś sprawdzony sposób? Albo ratunek, gdy do tego nieszczescia jednak dojdzie?

    Odpowiedz
  2. czekoladę trzeba dodać ciepłą, można rozpuścić trochę żelatyny około 3 łyżeczki i dosyć ciepłą wlać do masy, bardzo krótko wymieszać lub masę wylać na spód i wstawić do lodówki na noc, później wylać na niego polewę czekoladową, pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Witam bardzo serdecznie , jedno z najleprzych ciast jakie jadlam… Bajeczne….wspaniale, pychota! Pozdrawiam i dziekujemy : ja,malzonek i nasze kubeczki smakowe!!

    Odpowiedz
  4. No i właśnie doszło wczoraj do takiego nieszczęścia, że zważyła mi się masa serowa…. jednak za ciepłą czekoladę dodałam do serka. Zrobiłam drugie podejście i tym razem dodałam letnią czekoladę. Masa się nie zważyła, jednak wyszła dość płynna.
    Czy żelatynę dodajemy ewentualnie do czekolady czy wlewamy już do całej masy?
    Nie wiem, jaka powinna być konsystencja całego ciasta, bo na zdjęciu wygląda jakby się pięknie kroiło…. a moje to chyba będziemy jeść łyżką:)

    Odpowiedz
  5. Sernik jest super. Zrobiłam we wtorek w nocy a w środę późnym wieczorem mąż juz zjadl ostatni kawałek. Wart grzechu. Polecam.

    Odpowiedz
  6. Właśnie zrobiłam ciacho. Mam nadzieję, że po schłodzeniu nie będzie takie słodkie bo wylizałam miskę po zmiksowaniu wszystkich składników i mnie, wielkiego łasucha, zmuliło :)))

    Odpowiedz
  7. robię ten „sernik” już któryś raz – mój syn, który do tej pory uznawał tylko jabłeczniki i murzynka zajada się tym ciastem aż mu się uszy trzęsą i zażyczył sobie na urodziny je zamiast torta! muszę robić na większej blaszce z 1,5 – 2 porcji składników :) dziękuję za wspaniały (i mega szybki) przepis . Pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. Jestem pod wrażeniem, jka Pani na filmie to ciasto sprawnie z tortownicy wyjmuje… !!
    Rozumiem, że ciasteczka oreo, te w masie, zmiękną nieco?

    Odpowiedz
  9. Nie polecam , zrobione wszystko wedlug przepisu a i tak masa sie zwazyla po dodaniu cieplej czekolady,za slodkie to wszystko,niefajne jednak

    Odpowiedz
  10. czy można dodać śmietanę 36% z piątnicy? na filmiku jest śmietanka w postaci płynnej a zakupiłam już tę wspomnianą powyżej.

    Odpowiedz
  11. Fajny przepis, ciasto syte więcej jak jeden kawałek się nie zje napewno zrobię jeszcze nie jeden raz, ponieważ jest to coś innego .

    Odpowiedz
  12. zrobiłam sernik dla chłopaka z okazji urodzin – był zachwycony! mówi, że nie jadł nigdy lepszego ciasta ;) Użyłam śmietanki 30% łaciatej i myślałam, że masa będzie za rzadka, ale po nocy w lodówce ładnie stężał. Pozdrawiam

    Odpowiedz
  13. Masa przepyszna, moja niestety wyszła jakaś mniej gęsta – wszystko się popsuło po dodaniu ciepłej białej czekolady:( żałuję, że czytałam wcześniej komentarzy, zaopatrzyłabym się w żelatynę:(
    Mam nadzieję, że przez noc jakoś stężeje:) Bo zapowiada się obłędnie – wylizałam miskę baaaaardzo starannie;)

    Odpowiedz
  14. Dziś zrobiłam serniczek :) na szczęście nic się nie zważyło, teraz chłodzi się w lodówce. Nie dodałam żelatyny, czekoladę dodałam mocno ciepłą dlatego ze moja szybko gęstniała i nie miałam wyjścia… Najlepiej poprosić drugą osobę o pomoc tak żeby jedna miksowała a druga wlewała czekoladę. Ja miksowałam na wysokich obrotach, nie dodawałam też cukru waniliowego bo moim zdaniem krem byłby za słodki. Mam nadzieję ze do jutr wszytko ładnie stężeje. Pozdrawiam, dziękuję za wspaniały przepis :)

    Odpowiedz
  15. Przepis zaliczony, sernik wszystkim smakował, byłam bardzo zdziwiona znajomi prosili bym znowu go zrobiła i że życzą sobie taki na urodziny ;)

    Odpowiedz
  16. Sernik rewelacja, bardzo smaczny i prosty w wykonaniu. Do masy serowej dodałam żelatynę i ciasto rewelacyjnie trzyma sie formy. Bardzo łatwo się kroi:)

    Odpowiedz
  17. Zrobiłam na urodziny dla chłopaka :) palce lizać! idealny sernik *.*

    Od siebie mogę dodać, że roztopioną białą czekoladę miałam bardzo gęstą, dlatego, żeby sobie ułatwić (i uniknąć zważenia się masy serowej) najpierw do roztopionej białej czekolady dodałam 2 łyżki masy serowej, wymieszałam i powoli wlałam do miski z masą :) pięknie się połączyło.

    Jedyne co mi nie wyszło to polewa. Strasznie gęsta, dodawałam mleka gorącego a i tak była bardzo gęsta. Jak już chciałam ją wylać na ciasto to ześlizgnęła mi się ze sernika – nie chciała się trzymać :(

    Sernik był więc bez polewy, ale myślę, że nawet lepiej :) czuć było cudowną śmietanową-oreową słodycz :)

    Polecam!

    Odpowiedz
  18. Zrobilam wszystko zgodnie z przepisem i nic sie nie rozwala. Po 3.5h wyjelam z blaszki fi18 i dalam polewe. Dalam dodatkowo ze 3lyzki mleka i jakis rozsmarowalam dosc gesta polewe. Dziewczyny po pierwsze smietanka i serki maja by schlodzone przed uzyciem. Druga sprawa czekolada absolutnie nie moze byc ciepla, nie dziwcie sie ze masa wazy sie. Trzecia sprawa nastepnym razem zrezygnuje z cukru bo ciastko jest za slodkie. I ostatnie ja oblozylam sobie boki folia aluminiowa. Mozna uzyc papieru do pieczenia. Nie ma wtedy problemu z wyjeciem ciacha. Przepis super i wszystkim smakowalo

    Odpowiedz
  19. Robiłam i polecam! Jedyne co zrobiłam po swojemu, to od razu zmiksowałam śmietanę z mascarpone, tak by razem się ubiło i było od razu pięknie połączone. Świetny przepis i na pewno do niego wrócę :)
    No i wizualnie… U mnie jeszcze na środku rozetki- bajka :D

    Odpowiedz
  20. Zrobiłam i wyszedł obłędnie idealny! Rodzina domaga się kolejnego. Czy zamiast białej czekolady mogę użyć innej, gdyż jest za słodka?

    Odpowiedz
  21. Już raz podchodziłam do tego ciasta, ale całe mi się rozleciało. Jestem początkująca i mam pytanie odnośnie żelatyny. Czy mam dodać 3 łyżeczki proszku czy 3 łyżeczki rozrobionego proszku żelatyny z wodą? Wiem, że w przepisie nie ma żelatyny, ale chyba tym razem by uniknąć nieszczęścia poratuje się nią :)

    Odpowiedz
    • można dać żelatynę, 3 łyżeczki proszku zalać około 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na 15 minut, aby napęczniała, następnie ją podgrzać krótko, mieszając, aby się rozpuściła i wtedy wlać od masy, pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz