Prosty SERNIK CHAŁWOWY z polewą chałwową – Zapraszam na nowy, pyszny, kremowy sernik z chałwą. Jest bardzo smaczny, wilgotny, waniliowy i wygląda apetycznie. W przygotowaniu jest prosty i szybki. W przepisie wykorzystałam chałwę waniliową, ale można użyć chałwy o innym smaku. Polecam! (zmodyfikowany przepis z gazetki przyślij przepis ciasta na święta). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosty SERNIK CHAŁWOWY z polewą chałwową
Składniki:
Spód:
250g kakaowych herbatników (można również użyć naturalnych)
90-100g masła – roztopionego, ostudzonego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
180g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
4 duże jajka
200g jogurtu typu greckiego
4 łyżki mąki ziemniaczanej (około 65g)
300g pokruszonej chałwy (użyłam waniliowej)
Polewa:
1 szklanka śmietanki kremówki 36%
300g pokruszonej chałwy
troszkę chałwy do posypania (niekoniecznie)
Spód:
1. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski, wlać roztopione masło, wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć, patrz FILM. Wielkości tortownicy 25cm lub 24cm, ale z brzegiem 8cm.
Masa serowa:
2. Do miski przełożyć ser, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią, jogurt i pokruszoną chałwę, wymieszać mikserem do połączenia składników.
3. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Gotową masę serową wylać na spód w blaszce i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 170°C i piec jeszcze przez około 40 minut. Po upieczeniu sernik można zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 15 minut.
Sernik wyjąć z piekarnika i odstawić go na około 2-3 godziny do ostudzenia.
Polewa:
5. Do rondelka wlać śmietankę, dodać pokruszoną chałwę, postawić na ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa trochę zgęstnieje i zrobi się jednolita (nie należy gotować i trzeba uważać, aby masy nie przypalić), patrz FILM.
6. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Sernik odstawić, aż polewa ostygnie. Następnie wstawić go do lodówki na parę godzin, ja wstawiłam go na całą noc.
7. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i zdjąć obręcz. Sernik można posypać jeszcze odrobiną chałwy.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Dzień dobry,
Jakiego twarogu Pani używała? Będę robić pierwszy raz sernik, właśnie z tego przepisu i chciałabym żeby wyszedł jak najlepszy.
użyłam sera „Mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam serdecznie
Zrobiłam już ciasto mandarynkowe z makiem , tarte z rabarbarem i sernik chałwowy ( wszystkie pyszne a sernik obłędny ) . Chciałam podziękować za pyszne, dobrze przedstawione przepisy tym bardziej że w wypiekaniu nie jestem utalentowana a z panią krok po kroku wychodzi mi idealnie. Pychota !
Witam serdecznie
Czy z tego przepisu można zrobić zwykły czysty sernik pomijając chałwę i polewę ? Niestety mąż mi się uparł na prosty sernik bez niczego w tym roku 🤦♀️
tak uda się, pozdrawiam
Nie mam wysokiej tortownicy. Mam tylko mała kwadratowa i 2 rozmiary podłużnej. Kilogram sera to dużo i nie wiem która blaszkę wybrac
Witam. Jak zmienić ilość składników, żeby zrobić na standardowej prostokątnej blaszce?
przy tortownicy 24 i wysokości 6cm wystarczy dać połowę polewy :)
Użyłam sera president i jest mokry, bardzo fajny. Środek nie wybił się do góry i w tym miejscy jest bardziej mokry, więc przy tym serze dałabym 5 minut dłużej.
A jakby zamiast polewy chalwowej dać kajmak? Pasowałoby?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy polewa po zgestneniu nadaje się do użycia w rękawie cukierniczym? Chodzi o dodatkowe zrobienia z niej różyczek. Czy jest jednak wciąż zbyt miękka?
myślę, że jest za miękka, pozdrawiam
Dziękuję za szybką odpowiedź i świetny przepis. Pozdrawiam
może po ubiciu masy? Czy to nie wyjdzie po prostu ganache chałwowy? Jeśli będzie Pani jeszcze kiedyś robić, to może Pani spróbować po zrobieniu polewy dobrze ją schłodzić w lodówce i potem ubić, myślę że mogłoby zadziałać
Majac 35 lat, kupilam sobie pierwszy w zyciu piekarnik i ten sernik w piatek byl moim pierwszym zrobionym ciastem w owym piekarniku i sie udal! Jest przepyszny! Dziekuje za latwy przepis, dzieki czemu osoba poczatkujaca go ogarnela :-) Nigdy w zyciu wczesniej nic nie upieklam haha
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Można dodać budyniu zamiast mąki ziemniaczanej????
tak można, pozdrawiam
Czy tortownica 24cm i 7 cm wysokości będzie ok?
Cześć,
Chciałabyn go elegancko przystroić i podać na komunie… Jakąś propozycję mogę prosić?
Pozdrawiam
Dziś zrobiłam, wyszedł pyszny chociaż do polewy dodałam tylko 100g chałwy bo tyle miałam
Zrobiłem go właśnie pierwszy raz w tortownicy 26 bo tylko taka mam i sernik jest stanowczo za niski a jeśli już to trzeba zmniejszyć czas pieczenia napewno bo zgodnie z przepisem w tej formie to wyszedl za twardy i niezbyt mokry.
No i wskoczył do piekarnika…ponad godzina czekania mnie wykończy…