Ciasto Maczek Chałwowy z Konfiturą

Ciasto Maczek Chałwowy z Konfiturą – Kolejne pyszne ciasto z makiem w Małej Cukierence. Jest bardzo kremowe, trochę maślane, wilgotne i dosyć słodkie, więc jest to przepis dla osób, które lubią bardziej słodkie ciasta. Coś dla łasuchów :). W smaku jest ciekawe i smaczne. W przygotowaniu nie jest trudne, tylko należy uważać, aby składniki na krem przed ucieraniem były w temperaturze pokojowej, polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Maczek Chałwowy z Konfiturą

Ciasto Maczek Chałwowy z Konfiturą
Składniki:
Biszkopt:
5 dużych jajek – osobno żółtka i białka
180g cukru
6 łyżek suchego maku
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2-3 krople aromatu migdałowego
Do Nasączenia:
200ml wody
4 łyżki soku z cytryny
2 łyżeczki cukru pudru
Krem Chałwowy:
400ml mleka
1 budyń śmietankowy bez cukru
1 łyżka mąki pszennej
150g masła w temperaturze pokojowej
220g chałwy
Wierzch:
300ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36%
250g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka cukru wanilinowego
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 fix do śmietany (niekoniecznie)
Dodatkowo:
50g płatków migdałowych
około 300g konfitury malinowej

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
Dodać aromat, wymieszać.

3. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i przesiać na jajeczną masę, dodać mak i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką.

4. Ciasto przełożyć do blaszki 25x30cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 35 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem Chałwowy:
5. Do rondelka wlać 200ml mleka i zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę i dokładnie rozmieszać, żeby nie było grudek.
Do gotującego się mleka dodać rozmieszany budyń z mąką i ugotować gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i trzymać go na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia, budyń ma mieć temperaturę jak masło.

6. Płatki migdałowe przesypać na patelnię i prażyć, aż ładnie się przyrumienią (patrz FILM). Zdjąć z ognia i przesypać na talerz, odstawić do całkowitego ostygnięcia.

7. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i z wierzchu odciąć przypieczoną skórkę (patrz FILM). Biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki. Składniki do nasączenia wymieszać i połową ponczu nasączyć biszkopt w blaszce. Biszkopt posmarować połową konfitury.

Krem Chałwowy:
8. Miękkie masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 1 minutę. Dodać pokruszoną chałwę i wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. Następnie w 3 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać, aż składniki się połączą (patrz FILM), proszę za długo nie ucierać mikserem.

9. Gotowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Nakryć drugim kawałkiem biszkoptu, lekko docisnąć. Biszkopt nasączyć i posmarować konfiturą.

Wierzch:
10. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym i fixem, nie na bardzo sztywno tak na 3/4. Dodać ekstrakt waniliowy, serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

11. Śmietanowy krem wyłożyć na ciasto w blaszce i wyrównać. Wierzch posypać uprażonymi płatkami migdałowymi. Ciasto wstawić do lodówki na całą noc.

Udanych wypieków :)

Ciasto Maczek Chałwowy z Konfiturą

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

11 komentarzy do wpisu „Ciasto Maczek Chałwowy z Konfiturą”

  1. Pycha :) Czy do kremu budyniowego można dać np. mandarynki, a śmietanę wymieszać z tężejącą galaretką pomarańczową zamiast mascarpone?

    Odpowiedz
  2. Czy mogłabyś Natalio polecić jakiś dobry mikser (robot) kuchenny, szczególnie do ubijania piany lub kremów. Mam z tym problem, moje biszkopty ciągle opadają, a kremy…szkoda słów. Na filmach zauważyłam, że używasz Philipsa. Sprawdza się, mogłabyś powiedzieć coś więcej o tym typie robota? W tym roku chyba już nie dam rady nic zmienić, ale w nowym…

    Odpowiedz
    • Używam Philipsa do ubijania jest super, ale nie daje rady z ciastem drożdżowym przegrzewa się, wiec średnio go polecam, od nowego roku tez rozglądam się za nowym mikserem, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  3. Ciasto pycha. Drugi raz jak robiłam zastąpiłam konfiture malinowaną na wiśniową (z kawałkami owoców) i jeszcze bardziej smakowało. Dziękuję bardzo za Twoje inspiracje są super. Gorąco pozdrawiam

    Odpowiedz
  4. Zrobiłam pycha. Choć robiąc drugi raz zastąpiłam konfiture malinowaną na wiśniową i moim zdeniem było jeszcze lepsze. Dziekuje za inspiracje i świetne przepisy Mała Cukierenka. Pozdrawiam

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.