Prosty SERNIK CHAŁWOWY z polewą chałwową – Zapraszam na nowy, pyszny, kremowy sernik z chałwą. Jest bardzo smaczny, wilgotny, waniliowy i wygląda apetycznie. W przygotowaniu jest prosty i szybki. W przepisie wykorzystałam chałwę waniliową, ale można użyć chałwy o innym smaku. Polecam! (zmodyfikowany przepis z gazetki przyślij przepis ciasta na święta). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosty SERNIK CHAŁWOWY z polewą chałwową
Składniki:
Spód:
250g kakaowych herbatników (można również użyć naturalnych)
90-100g masła – roztopionego, ostudzonego
Masa serowa:
1kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka)
180g cukru
2 łyżeczki cukru z wanilią
4 duże jajka
200g jogurtu typu greckiego
4 łyżki mąki ziemniaczanej (około 65g)
300g pokruszonej chałwy (użyłam waniliowej)
Polewa:
1 szklanka śmietanki kremówki 36%
300g pokruszonej chałwy
troszkę chałwy do posypania (niekoniecznie)
Spód:
1. Do blendera przełożyć herbatniki i zmiksować na piasek. Okruchy przesypać do miski, wlać roztopione masło, wymieszać. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać i docisnąć, patrz FILM. Wielkości tortownicy 25cm lub 24cm, ale z brzegiem 8cm.
Masa serowa:
2. Do miski przełożyć ser, dodać cukier, mąkę ziemniaczaną, cukier z wanilią, jogurt i pokruszoną chałwę, wymieszać mikserem do połączenia składników.
3. Następnie do masy dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników.
4. Gotową masę serową wylać na spód w blaszce i ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez około 30 minut. Po tym czasie zwiększyć temperaturę do 170°C i piec jeszcze przez około 40 minut. Po upieczeniu sernik można zostawić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach na około 15 minut.
Sernik wyjąć z piekarnika i odstawić go na około 2-3 godziny do ostudzenia.
Polewa:
5. Do rondelka wlać śmietankę, dodać pokruszoną chałwę, postawić na ogniu i podgrzewać, cały czas mieszając, aż masa trochę zgęstnieje i zrobi się jednolita (nie należy gotować i trzeba uważać, aby masy nie przypalić), patrz FILM.
6. Gotową polewę wylać na ciasto w blaszce i wyrównać. Sernik odstawić, aż polewa ostygnie. Następnie wstawić go do lodówki na parę godzin, ja wstawiłam go na całą noc.
7. Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki. Nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i zdjąć obręcz. Sernik można posypać jeszcze odrobiną chałwy.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Czy wyjdzie na tortownicy 18tce?
Wyjdzie ja w takiej robię
Witam,,,mam pytanie czy wszystkie składniki muszą mieć temp. pokojową czy bez różnicy :)
lepiej jak mają, ale nie muszą, pozdrawiam
Sernik wyszedł obłędny! Dodałam o połowę mniej cukru ze względu na to ,że moja rodzina nie lubi mocno słodkich ciast, ale i tak ten sernik został faworytem. Dodatkowo dodałam truskawki , żeby troszkę urozmaicić ciacho. Polecam wszystkim fanom chałwy.
Czy można upiec go w standardowej prostokątnej blaszce?
Czym moge zastapic ser z wiaderka, ?
zmielonym twarogiem, pozdrawiam
Mój sernik właśnie w piekarniku:) już nie mogę się doczekać… :)
Czy można zamiast sera z wiaderka dodać ricotty?
myślę, że tak, pozdrawiam
Wlasnir go zrobilam jestel leniem i robie tylko latwe przepisy i szybkie a ten sernik rewelacja!!! Juz na zawsze bedzie u mnie goscil!!!
Jakiego sera z wiaderka Pani używa ?
„Mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam
Uwielbiam chałwę! Jestem przekonana, że ten serniczek mi zasmakuje! :)
Zrobiony. Wyszedł idealny, równy i smaczny. Dla fanów chałwy idealny🙂
ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy do polewy można użyć śmietanki 30%?
myślę, że tak, pozdrawiam
Uwielbiam chałwę pod każdą postacią, choć najczęściej są to po prostu baton chałwowy albo lody. Od paru lat w okresie świątecznym próbuję dorwać piernikową chałwę producenta na W., ale zawsze zdążę przegapić. Twoje ciasto wygląda perfekcyjnie i masz cudny widelczyk :)
Uwielbiam chałwę!!! :) Coś czuję, że ten sernik będzie moim ulubionym! :)
A jak ktoś nie ma tak wysokiej tortownicy?
to proszę użyć tortownicy 25cm lub 26cm sernik będzie niższy, pozdrawiam