Torcik waniliowo – CHAŁWOWY

Torcik waniliowo – chałwowy – Pyszny, wspaniały torcik dla wielbicieli chałwy. Jest kremowy, wilgotny, bardzo aromatyczny, wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Wygląda pięknie i na jednym kawałku nie można poprzestać. W przygotowaniu jest prosty. Przepis powstał przy współpracy z marką Dr.Oetker. Bardzo polecam!

Zapraszam na FILM.




Torcik waniliowo – CHAŁWOWY

TORCIK waniliowo – CHAŁWOWY
Składniki:
Biszkopt:
2 duże jajka – osobno żółtka i białka
90g cukru
100g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Do nasączenia:
170ml ostygniętej kawy
2 łyżeczki cukru pudru
Krem:
500ml mleka
1 budyń waniliowy bez cukru
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
250g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej)
300g chałwy
2 łyżeczki pasty waniliowej (można użyć cukru z wanilią)
1 łyżka cukru pudru (niekoniecznie)
Wierzch:
400ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
2 łyżki cukru pudru
1 łyżeczka pasty waniliowej (można użyć cukru z wanilią)
1 fix do śmietany
czekoladowe jajeczka do ozdoby
troszkę pokruszonej chałwy do ozdoby

Torcik waniliowo – CHAŁWOWY

Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180°C).

2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem wsypać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa.

3. Do mąki dodać proszek do pieczenia, wymieszać łyżką i przesiać na jajeczną masę. Dokładnie wymieszać szpatułką, patrz FILM. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 21cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno i wyrównać. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 25-30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika biszkopt odstawić do całkowitego ostudzenia.

Przygotujemy budyń do kremu:
4. Do rondelka wlać około 300ml mleka i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać budyń, mąkę ziemniaczaną i rozmieszać, aby nie było grudek. Gdy mleko się zagotuje dodać rozmieszany budyń i ugotować gęsty budyń. Jak budyń się zagotuje zmniejszyć ogień na najmniejszy i gotować, mieszając, przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Budyń ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

5. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 3-4 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.

6. Chałwę wyjąć z opakowania i pokruszyć ją rękoma, jak najdokładniej.
Dobrze pokruszoną chałwę wsypać do kremu, dodać 2 łyżeczki pasty waniliowej i wymieszać dokładnie mikserem. Krem chałwowy spróbować, jeśli będzie za mało słodki wtedy dodać 1 łyżkę cukru pudru.

Składanie tortu:
7. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, rant tortownicy umyć (tortownicę można również wyłożyć folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy). Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt przekroić w poziomie na dwie równe części. Jedną część biszkoptu włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i połową kawy nasączyć biszkopt w blaszce.

8. Na biszkopt w blaszce wyłożyć połowę kremu, wyrównać.

9. Drugi krążek biszkoptu przyciąć z brzegów, aby miał mniejszą średnicę niż tortownica, tak około 19cm (jeśli włożymy biszkopt do blaszki, na środek to do brzegów tortownicy powinien być odstęp około 5-8mm).

10. Przycięty biszkopt położyć na ciasto w blaszce i nasączyć go pozostałą kawą. Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki na cała noc.

Wierzch:
9. Schłodzone ciasto wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki. Torcik położyć na paterze, brzeg tortu można wyrównać nożem, patrz FILM.

10. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, fixem i pastą waniliową.
Gotową śmietanką udekorować wierzch tortu, ja śmietankę przełożyłam do rękawa cukierniczego z metalową, okrągłą tylką i na wierzchu tortu wycisnęłam ozdobne rozetki.
Na koniec torcik ozdobić czekoladowymi jajeczkami i posypać pokruszoną chałwą.

Udanych wypieków :)

Torcik waniliowo – CHAŁWOWY

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne ciasto Chałwowiec z Wiśniami

Prosty SERNIK CHAŁWOWY z polewą chałwową

Ciasto Maczek Chałwowy z Konfiturą

17 komentarzy do “Torcik waniliowo – CHAŁWOWY”

  1. Uwielbiam Pani przepisy. Jeśli chcę coś upiec, to korzystam tylko z przepisów z Pani strony, zawsze wszystko wychodzi. Dziś zrobiłam tort dla Męża. Na wierzch dodałam drip cake i pominęłam chałwę. Mam nadzieję, że będzie pysznie. Pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  2. Robię takie ciasto od kilkunastu lat z przepisu mamy, tyle że, biszkopt jest czekoladowy (dla mnie wyraźniejszy) a wierzch smaruję tą samą cienką warstwą masy i obsypuję gorzkim kakaem. Masa jest słodka od chałwy więc nie dodaję cukru.
    Można też dla przełamania słodkiego smaku posmarować jeden blat ciasta dodatkowo dżemem własnej roboty z czarnej porzeczki.

    Odpowiedz
  3. Czy pasowałaby polewa czekoladowa jako ozdoba na wierzch? Coś w rodzaju przepisu na „prosty kremowy tort bez pieczenia z polewą czekoladową”?
    Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
    • myślę, że średnio, trzeba by było zrobić 3 krążki biszkoptu i wykończyć tort ganachem lub kremem maślanym, pozdrawiam

      Odpowiedz
  4. Widzę, że mało komentarzy pod tym przepisem, więc podzielę się – tort wyszedł naprawdę pyszny, wszystkim bardzo smakował (nawet osobie, która nie lubi chałwy ;)). Trochę zmodyfikowałam przepis, ale krem zrobiłam prawie bez zmian – zrobił się idealnie twardy po nocy w lodówce i ma bardzo przyjemną konsystencję i smak :)
    Polecam!
    A Pani bardzo dziękuję za stronę! To moje najpewniejsze źródło przepisów :) i prawie zawsze wychodzą

    Odpowiedz
  5. Dzień dobry.
    Czy jak zrobię torcik w pt., będzie dobry na Nd i Pon.?
    Pozdrawiam i życzę zdrowych i spokojnych Świąt Wilekanocnych(:

    Odpowiedz

Dodaj komentarz