Ciastka ORZESZKI pieczone w piekarniku z kremem orzechowym

Ciastka ORZESZKI pieczone w piekarniku z kremem orzechowym – Zapraszam na pyszne ciastka orzeszki z budyniowo – maślanym kremem. Orzeszki apetycznie wyglądają, ładnie pachną i są bardzo smaczne. Ciastka są delikatne i kruche, pieczone w piekarniku, trochę inaczej smakują niż pieczone w specjalnej patelni do orzeszków. Z przepisu uzyskamy sporą ilość kremu, dlatego go nie oszczędzamy i już od pierwszego orzeszka sporo go nakładamy. Polecam! Inspiracja z książki „100 nowych ciast przepisy siostry Anastazji”. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciastka ORZESZKI pieczone w piekarniku z kremem orzechowym

Ciastka ORZESZKI pieczone w piekarniku z kremem orzechowym
Składniki na około 45 orzeszków:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
75g masła
75g margaryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
4 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
500ml mleka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
25g mąki pszennej
45g mąki ziemniaczanej
100g zmielonych orzechów włoskich
200g masła w temperaturze pokojowej
5 łyżek cukru pudru
2-4 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
cukier puder do posypania

Ciastka ORZESZKI pieczone w piekarniku z kremem orzechowym

Przygotujemy budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 300ml mleka, dodać cukier wanilinowy i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać obie mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszane mąki wlać do gotującego się mleka i mieszając, ugotować bardzo gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień i trzymać go na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę.
Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

Ciasto:
2. Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier puder i krótko wymieszać łyżką. Dodać żółtka, posiekane masło z margaryną i wyrobić ciasto mikserem lub zagnieść rękoma, patrz FILM. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-60 minut.

3. Schłodzone ciasto wyjąć z folii i odrywać małe kawałeczki ciasta, takie kuleczki, patrz FILM. Ciastem cienko wyłożyć foremki, dobrze docisnąć, aby powstało ładne wgłębienie (foremek nie smarowałam tłuszczem).

4. Foremki z ciastem ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180C na funkcji góra – dół przez około 13-15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciastka na około 10-15 minut do ostudzenia. Po tym czasie ciasto można wyjąć z foremek, patrz FILM i upiec kolejną część ciasta.

Krem:
5. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 4 minuty na puszysty krem. Dodać zmielone orzechy i 1/3 przygotowanego budyniu, wymieszać mikserem do połączenia składników. Pozostały budyń dodać w dwóch partiach, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.

6. Do kremu dodać po 1 łyżce spirytus, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach.

7. Gotowym kremem przekładać upieczone ciasteczka, na jedno ciasteczko nakładać sporą łyżeczkę kremu i przykrywać drugim ciasteczkiem, patrz FILM.
Gotowe orzeszki posypać cukrem pudrem i odstawić w chłodne miejsce (można do lodówki), aby krem dobrze stężał trzeba ciastka odstawić na około 8-10 godzin w chłodne miejsce.

Udanych wypieków :)

Ciastka ORZESZKI pieczone w piekarniku z kremem orzechowym

Print Friendly, PDF & Email

7 komentarzy do wpisu „Ciastka ORZESZKI pieczone w piekarniku z kremem orzechowym”

Dodaj komentarz