Ciastka ORZESZKI pieczone w piekarniku z kremem orzechowym – Zapraszam na pyszne ciastka orzeszki z budyniowo – maślanym kremem. Orzeszki apetycznie wyglądają, ładnie pachną i są bardzo smaczne. Ciastka są delikatne i kruche, pieczone w piekarniku, trochę inaczej smakują niż pieczone w specjalnej patelni do orzeszków. Z przepisu uzyskamy sporą ilość kremu, dlatego go nie oszczędzamy i już od pierwszego orzeszka sporo go nakładamy. Polecam! Inspiracja z książki „100 nowych ciast przepisy siostry Anastazji”. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciastka ORZESZKI pieczone w piekarniku z kremem orzechowym
Składniki na około 45 orzeszków:
Ciasto:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
75g masła
75g margaryny
2 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
4 żółtka
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem:
500ml mleka
2 łyżeczki cukru wanilinowego
25g mąki pszennej
45g mąki ziemniaczanej
100g zmielonych orzechów włoskich
200g masła w temperaturze pokojowej
5 łyżek cukru pudru
2-4 łyżki spirytusu
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Przygotujemy budyń do kremu:
1. Do rondelka wlać około 300ml mleka, dodać cukier wanilinowy i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać obie mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Rozmieszane mąki wlać do gotującego się mleka i mieszając, ugotować bardzo gęsty budyń. Gdy budyń się zagotuje, zmniejszyć ogień i trzymać go na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę.
Budyń zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą na dotyk i odstawić do całkowitego ostudzenia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
Ciasto:
2. Do miski wsypać mąkę, dodać proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, cukier puder i krótko wymieszać łyżką. Dodać żółtka, posiekane masło z margaryną i wyrobić ciasto mikserem lub zagnieść rękoma, patrz FILM. Gotowe ciasto zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na około 30-60 minut.
3. Schłodzone ciasto wyjąć z folii i odrywać małe kawałeczki ciasta, takie kuleczki, patrz FILM. Ciastem cienko wyłożyć foremki, dobrze docisnąć, aby powstało ładne wgłębienie (foremek nie smarowałam tłuszczem).
4. Foremki z ciastem ułożyć na blaszce do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 13-15 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić ciastka na około 10-15 minut do ostudzenia. Po tym czasie ciasto można wyjąć z foremek, patrz FILM i upiec kolejną część ciasta.
Krem:
5. Do miski przełożyć miękkie masło, dodać cukier puder i ucierać mikserem przez około 4 minuty na puszysty krem. Dodać zmielone orzechy i 1/3 przygotowanego budyniu, wymieszać mikserem do połączenia składników. Pozostały budyń dodać w dwóch partiach, po każdym dodaniu wymieszać mikserem.
6. Do kremu dodać po 1 łyżce spirytus, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach.
7. Gotowym kremem przekładać upieczone ciasteczka, na jedno ciasteczko nakładać sporą łyżeczkę kremu i przykrywać drugim ciasteczkiem, patrz FILM.
Gotowe orzeszki posypać cukrem pudrem i odstawić w chłodne miejsce (można do lodówki), aby krem dobrze stężał trzeba ciastka odstawić na około 8-10 godzin w chłodne miejsce.
Udanych wypieków :)
Nie wiem dlaczego i co zrobiłam źle ale orzeszki wyszły mi okropnie sypkie, przy mocniejszym dotyku rozpadały się. Miało się wrażenie że je się piasek.
Moje też takie wyszły. Zanim przełożę wszystko się rozsypie
za dużo masła
Jak długo te ciasteczka można przechowywać? I gdzie? W lodówce czy wystarczające jest w pudełku w szafce?
jak już przełożone kremem to w lodówce, pozdrawiam
Chciałabym zrobić ciasteczka jako prezent i wręczyć w 1 dzień świąt tj. Boże Narodzenie, czy jak zrobię dzień przed Wigilią będzie ok?
myślę,że tak, pozdrawiam
Przepiękne:-) Czy może Pani polecić foremki do pieczenia orzeszków?
Witam, czy mogłaby Pani polecić jakiś inny alkohol do kremu? Myślałam może o likierze ale nie znam się za bardzo. Pozdrawiam
Bayles, Frangelico, jakieś orzechowe likiery będę ok lub takie śmietankowe, pozdrawiam
Zamówiłem na Allegro 30 szt foremek. Krem jest obliczony na 40 szt czy więcej?
tak około 40, ale ze 2 łyżki kremu mi zostały, pozdrawiam
Proszę o informacje ile takich orzeszkow wchodzi naraz na blachę?
u mnie weszły prawie wszystkie, jakoś 40 sztuk, pozdrawiam
Mam pytanie czym można zastąpić alkohol bo będą jadły dzieci a chce zrobić ten krem bo wydaje się super
można go pominąć i dać 2-3 krople aromatu, pozdrawiam
Te ciasteczka są genialne! :) Najlepiej smakują z popoludniową kawą! <3
Witam. Mam tylko formę silikonową do wypieku orzeszków. Co Pani o niej sądzi?
nie używałam silikonowej, ale myślę, że też powinna być dobra, pozdrawiam serdecznie
Witam. Ile można przechowywać skorupki orzeszków bez kremu ? Pozdrawiam i dziękuję
tak do około 6 dni w puszce, pozdrawiam
Witam mam pytanie: moja rodzina jest uczulona na orzechy i migdały , czym je mogę zastąpić?
może wiórki kokosowe, pozdrawiam