Szybkie ciasto czekoladowe

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto czekoladowe. Do tego wyśmienicie smakuje, jest wilgotne, puszyste oraz ładnie pachnie i świetnie wyrasta. Uważam, że rewelacyjne, bardzo smaczne i łatwe. Dostało od gości dużo pochwał. Jeśli nie mamy lub nie chcemy czekolady, proszę przed podaniem ciasto posypać cukrem pudrem. Bardzo polecam!

Szybkie ciasto czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki (użyłam tortowej)
1 płaska łyżeczka sody
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
3 łyżki kakao bez cukru
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
200ml oleju
220ml maślanki
3 jajka lekko ubite widelcem
Dodatkowo:
150g mlecznej czekolady
kolorowa posypka cukrowa

1. Piekarnik nagrzać do 180°C na funkcji góra-dół.

2. Mąkę i kakao przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, solą. Dodać cukier, cukier wanilinowy, wymieszać.

3. W drugiej misce wymieszać razem olej, maślankę, jajka.

4. Do suchych składników dodać mokre i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników lub mikserem na średnich obrotach.

5. Tortownicę o średnicy 21-22cm wyłożyć papierem do pieczenia, wystarczy tylko dno (użyłam tortownicy o średnicy 20cm, ale z wysokim brzegiem). Ciasto przełożyć do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Wierzch ciasta można wyrównać.

6. Mleczną czekoladę roztopić na parze lub w rondelku z grubym dnem, ciągle mieszając.
Roztopioną czekoladą polać wierzch ciasta i udekorować kolorową posypką.

Udanych wypieków:)

Szybkie ciasto czekoladowe

Szybkie ciasto czekoladowe

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Pyszne, kremowe ciasto z białą czekoladą i likierem

Proste, szybkie ciasto kakaowe – murzynek

Tarta Mocno Czekoladowa z Ciasteczkami

Łatwy Czekoladowy Sernik z Oreo

Najlepsze MOCNO czekoladowe BROWNIES

Ciasto czekoladowa fantazja z brzoskwiniową pianką

347 komentarzy do “Szybkie ciasto czekoladowe”

  1. Ciasto przepyszne. Robię w dużej keksowe z podwójnej porcji,tylko daje trochę mniej oleju. Będę próbować z owocami i orzechami, bo czytałam, ze się udaje 😊

    Odpowiedz
  2. Zrobiłam to ciasto i wyszło super. Najpierw upiekłam placek. Jak wystygł przekroiłam raz i ścięłam górkę z wierzchu krusząc ją. Nasączyłam ciasto delikatnie Amaretto. Przełożyłam puszystym kremem z bitej śmietany i serka mascarpone oraz pokryłam nim całe ciasto. Okruszkami z „górki ciasta” posypałam całe ciasto. Było przepyszne i takie mocno czekoladowe.

    Odpowiedz
  3. Witam, ciasto wyszło super smaczne ;) zrobiłam jako szybki tort – przełożyłam kremem z bitej śmietany z mascarpone – pycha!! Dzięki za kolejny pyszny przepis.

    Odpowiedz
  4. Witaj, Pachnie szałowo i miałam nadzieję, że tak będzie smakować, ale mnie też niestety wyszedł zakalec. Mimo że sprawdziłam patyczkiem i dlatego piekłam dłużej. Z całą pewnością wyszło mi nienaturalnie tłuste i to może jest powód zakalca. Oprócz tego, że owszem -chyba zbyt długo mieszalam. Mam prośbę -czy mogłabyś robią to ciasto następnym razem zmierzyć na kubeczki, czy miarki od jogurtu, wszystkie składniki? Np jedna miarka maslanki, jedna miarka oleju, 3 miarki cukru itp. Jeśli nie będą takie idealne, to 1 1/2 miarki czy 1 1/4 miarki. W ten sposób jest dużo łatwiej robić ciasto antytalentom, takim, jak ja :). Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz