Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką – Nowe ciasto owocowe w Małej Cukierence. Bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, kwaskowate od owoców, ładnie pachnie masłem od chrupiącej kruszonki. Idealne ciacho na lato, uwielbiam takie świeże ciasto latem. Do jego przygotowania można użyć dowolnych owoców jagodowych, polecam! Zmodyfikowany przepis z gazety „Pieprz i sól”. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
4 duże jajka
200g cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
125ml oleju
150g naturalnego jogurtu
320g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
500-550g porzeczki (można użyć jagód, truskawek, malin)
Kruszonka:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
120g cukru
100g miękkiego masła (jeśli kruszonka będzie sypka/sucha to można dodać jeszcze około 20g masła)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Kruszonka:
1. Do miski wyspać mąkę, dodać cukier, masło i rękoma zagnieść kruszonkę, patrz FILM.
Ciasto:
2. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno (można też użyć blaszki 25cm x 30cm).
3. Do czystej miski wbić jajka, dodać cukier, cukier z wanilią i ubijać mikserem przez około 5 minut.
4. Do piany z jajek wlać olej, dodać jogurt i wymieszać krótko szpatułką, patrz FILM.
5. Do mąki dodać proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Połowę tak przygotowanej mąki przesiać na pianę z jajek, wymieszać krótko szpatułką. Przesiać pozostałą mąkę i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.
6. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć równomiernie owoce i ciasto posypać kruszonką.
7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.
8. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Czy można wykorzystać mrożone porzeczki?
myślę, że tak, tylko bym je rozmroziła, pozdrawiam