Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką – Nowe ciasto owocowe w Małej Cukierence. Bardzo proste w przygotowaniu i smaczne. Ciasto jest wilgotne, aromatyczne, kwaskowate od owoców, ładnie pachnie masłem od chrupiącej kruszonki. Idealne ciacho na lato, uwielbiam takie świeże ciasto latem. Do jego przygotowania można użyć dowolnych owoców jagodowych, polecam! Zmodyfikowany przepis z gazety „Pieprz i sól”. Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste PYSZNE ciasto z PORZECZKAMI i kruszonką
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
4 duże jajka
200g cukru
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią lub cukru wanilinowego
125ml oleju
150g naturalnego jogurtu
320g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
500-550g porzeczki (można użyć jagód, truskawek, malin)
Kruszonka:
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
120g cukru
100g miękkiego masła (jeśli kruszonka będzie sypka/sucha to można dodać jeszcze około 20g masła)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania
Kruszonka:
1. Do miski wyspać mąkę, dodać cukier, masło i rękoma zagnieść kruszonkę, patrz FILM.
Ciasto:
2. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Tortownicę o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno (można też użyć blaszki 25cm x 30cm).
3. Do czystej miski wbić jajka, dodać cukier, cukier z wanilią i ubijać mikserem przez około 5 minut.
4. Do piany z jajek wlać olej, dodać jogurt i wymieszać krótko szpatułką, patrz FILM.
5. Do mąki dodać proszek do pieczenia i wymieszać łyżką. Połowę tak przygotowanej mąki przesiać na pianę z jajek, wymieszać krótko szpatułką. Przesiać pozostałą mąkę i wymieszać szpatułką na jednolite ciasto, patrz FILM.
6. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i wyrównać. Na wierzchu ułożyć równomiernie owoce i ciasto posypać kruszonką.
7. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostudzenia.
8. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Piekę z mrożonymi jagodami i kleksami dżemu z czarnej porzeczki, mam nadzieję, że urośnie. Tak czy siak zjemy, bo jest pyszne, wcześniej robiłam z sezonowymi owocami i się nie zawiodłam. Kolejny super wypiek z tej strony. Dzięki!
bardzo się cieszę, pozdrawiam ciepło
Dzień dobry, czy można użyć mrożonych porzeczek?
Pyszne ciasto :) Szkoda, że tak późno je odkryłam i skończyły się już porzeczki. Będę próbować z wiśniami :)
Ciasto jest pyszne, a przepis szybki i łatwy w wykonaniu. Dziękuję i pozdrawiam
Najlepsze ciasto z porzeczkami jakie zrobiłam!
Pyszne ciacho polecam wszystkich ,którzy zastanawiają się czy zrobić :)
Ciasto pyszne, pięknie wyrasta, latem piekłam często i zawsze wychodziło.
Ciasto z porzeczkami to smak lata! Koniecznie muszę przygotować!
Czy można pominąć kruszonkę i tylko po wystudzeniu posypać ciasto cukrem pudrem?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy mogę dać śliwki, kupiłam dzisiaj takie średniej wielkości wiadomo, że ze yo trochę ciężki owoc, czy mogę z nimi upiec to ciasto? Często piekę z pani przepisów a najbardziej uwielbiamy serniki. Pozdrawiam 😍
myślę, że tak tylko proszę je pokroić, może tak na ćwiartki, pozdrawiam serdecznie
Na prawdę pyszne…
Daję bardzo dużo porzeczek gdyż ciasto za każdym razem wysoko wyrasta
Ciasto pyszne, tylko kruszonką mi się trochę zasypywała.
Czy zamiast oleju można dodać rozpuszczone masło?
myślę, że tak, pozdrawiam
Super ciasto, sprawdziło sie do zrobienia na szybko na działce, u mnie z wiśniami😁dziękuję za udany przepis.
bardzo się cieszę, dziękuję! pozdrawiam serdecznie
Czy mozna dodac oliwy z oliwek? Czy musi byc to slonecznikowy?
oliwa z oliwek trochę zmieni smak ciasta, pozdrawiam
Czy część owoców można wymieszać z ciastem? Czy ciasto nadal tak samo piec?
można spróbować, tak piec tak samo 60 minut, pozdrawiam
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Bardzo lubię Pani przepisy.