Proste ciasto z jabłkiem i morelami

Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkiem i morelami. Wystarczy wymieszać ze sobą przygotowane składniki, przełożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne. Delikatnie pachnie migdałami i owocami. Dobrze smakują w nim suszone morele, polecam… (przepis z książki Mary Berry „100 cakes and bakes).

ciasto z jabłkiem i morelami

Proste ciasto z jabłkiem i morelami
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
190g cukru
2 jajka
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
150g masła – roztopić i przestudzić
200g jabłek (1 duże jabłko lub dwa małe)
100g suszonej moreli pokrojonej na drobne kawałki
25g płatków migdałowych

ciasto z jabłkiem i morelami

1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.

3. Jabłka obrać i pokroić na kawałeczki.

4. Do mąki dodać roztopione masło, wsypać cukier, dodać jajka, aromat i wymieszać mikserem na niskich obrotach przez około 1 minutę, do połączenia składników. Dodać jabłka, morele i wymieszać łyżką.

5. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 65-75 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

ciasto z jabłkiem i morelami

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Fantastyczne proste ciasto z jabłkami

Pyszne ciasto jabłkowe z malinową nutką

Królewski makowiec z orzechami i polewą czekoladową

Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem

Najprostsze wilgotne CIASTO Z JABŁKAMI i kruszonką

SZARLOTKA z BEZĄ z dużą ilością jabłek

29 komentarzy do “Proste ciasto z jabłkiem i morelami”

  1. można powiedzieć, że ciasto jest proste,ale …to dużo za mało :)
    jest niezwykle pyszne, najlepsze zaraz po wyjęciu z piekarnika, z chrupiącą skórką i przyrumienionymi migdałami.
    dodałam nieco więcej aromatu oraz przyprawy, sporo jabłek- mmmmm! :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz