Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkiem i morelami. Wystarczy wymieszać ze sobą przygotowane składniki, przełożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne. Delikatnie pachnie migdałami i owocami. Dobrze smakują w nim suszone morele, polecam… (przepis z książki Mary Berry „100 cakes and bakes).
Proste ciasto z jabłkiem i morelami
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
190g cukru
2 jajka
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
150g masła – roztopić i przestudzić
200g jabłek (1 duże jabłko lub dwa małe)
100g suszonej moreli pokrojonej na drobne kawałki
25g płatków migdałowych
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
3. Jabłka obrać i pokroić na kawałeczki.
4. Do mąki dodać roztopione masło, wsypać cukier, dodać jajka, aromat i wymieszać mikserem na niskich obrotach przez około 1 minutę, do połączenia składników. Dodać jabłka, morele i wymieszać łyżką.
5. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 65-75 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
można powiedzieć, że ciasto jest proste,ale …to dużo za mało :)
jest niezwykle pyszne, najlepsze zaraz po wyjęciu z piekarnika, z chrupiącą skórką i przyrumienionymi migdałami.
dodałam nieco więcej aromatu oraz przyprawy, sporo jabłek- mmmmm! :)
cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
Wyszlo pyszne. Super przepis ;))
tortownica o średnicy 20cm, pozdrawiam
jaka musi być średnica tortownicy? :)
tak można, pozdrawiam
Czy mogę pominąć płatki migdałowe ?
Pani Natalio, wspaniale i proste ciasto prosze o wiecej takich przepisow.
Znakomite, też piekłam krócej, w termoobiegu, wyszło mi ciasto prawie jak keks :D
cieszę się, że smakowało, dziękuję za radę, pozdrawiam serdecznie
Pycha. ja piekłam w 180 stpni ok. 40 min
myślę, że tak ale nie wiem jaką, pozdrawiam
A czy można masło zastąpić jakąś ilością oleju? Żeby je nieco odchudzić.
Pozdrawiam. Ala
Nie jest suche w środku, pozdrawiam
Wygląda pysznie!! ;)) Czy ciasto jest suche w środku???