Proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z jabłkiem i morelami. Wystarczy wymieszać ze sobą przygotowane składniki, przełożyć do tortownicy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Ciasto jest bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne. Delikatnie pachnie migdałami i owocami. Dobrze smakują w nim suszone morele, polecam… (przepis z książki Mary Berry „100 cakes and bakes).
Proste ciasto z jabłkiem i morelami
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
250g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
190g cukru
2 jajka
1/4 łyżeczki aromatu migdałowego
150g masła – roztopić i przestudzić
200g jabłek (1 duże jabłko lub dwa małe)
100g suszonej moreli pokrojonej na drobne kawałki
25g płatków migdałowych
1. Piekarnik nastawić na 160°C na funkcji góra-dół. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą.
3. Jabłka obrać i pokroić na kawałeczki.
4. Do mąki dodać roztopione masło, wsypać cukier, dodać jajka, aromat i wymieszać mikserem na niskich obrotach przez około 1 minutę, do połączenia składników. Dodać jabłka, morele i wymieszać łyżką.
5. Ciasto przełożyć do przygotowanej tortownicy, wyrównać i posypać płatkami migdałowymi. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez około 65-75 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podawać przestygnięte.
Udanych wypieków:)
Ciasto pyszne, pomyliłam się i dodałam 100 g cukru, mimo to wyszło bardzo smaczne 😉
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
cieszę się, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
zrobiłam wczoraj, dziś wszystkim smakowało! dziękuję!
Ogromnie się cieszę :) bardzo dziękuję za komentarz, co do rady przy pieczeniu ciast, więc jeśli nie napiszę przy przepisie, żeby ciasto zostawić w piekarniku to proszę od razu wyciągać, pozdrawiam serdecznie
Dziękuję za kolejny SUPER przepis! Jestem zaszokowana wieloma prostymi i niezawodnymi przepisami z Pani strony :-) Jest bezcenna. Polecam dalej. Na początku trochę zawiódł mnie (często zawodny) piekarnik i nagle spadła temperatura, czekałam 15 minut aż się podniesie. Mimo to ciasto wyszło świetnie. Może nie urosło rewelacyjnie, ale też absolutnie nie ma zakalca. Jest bardzo dobre. Mam tylko jedną maleńką prośbę. Może dla osób bardziej doświadczonych jest to oczywiste, ale często wątpliwość pojawia się na końcu pieczenia: wyjąć od razu czy pozostawić w piekarniku? A jeśli pozostawić to uchylić czy nie? Gdyby Pani przy kolejnych przepisach to uwzględniła, byłabym bardzo wdzięczna. Chyba że gdzieś są takie uwagi ogólne dotyczące różnych rodzajów ciast.
bardzo mi przykro, pozdrawiam
Piekłam już różne ciasta z tej strony, a to wydawało się banalne i nie wyszło. Nadaje się do wyrzucenia. Nie mam zupełnie pomysłu co poszło nie tak.
Ola: – zamiast moreli można użyć jakiś innych suszonych owoców,
Agata: – Bardzo się cieszę:)
pozdrawiam serdecznie
To ciasto jest przepyszne! nawet się nie spodziewałam, że będzie aż tak dobre. PYCHOTA! nawet mój 2-letni synek zajada ze smakiem :) pozdrawiam, a przepis zapisuję do powtórki :)
Czy zamiast moreli mogę dodac wiecej jabłek albo gruszke??
można piec bez funkcji góra – dół,
można użyć większej tortownicy, ale wtedy ciasto będzie niższe,
i życzę smacznego:) pozdrawiam serdecznie
Mam co do wykonania dwa pytania
1. Czy można piec w piekarniku bez funkcji góra – dół?
2. Czy można użyć większej tortownicy?
Ciasto wydaje mi się przepyszne, na pewno zrobię :-)
to wspaniale:) bardzo dziękuję za komentarz, pozdrawiam serdecznie:)