Proste ciasto torcik tiramisu z truskawkami – Zapraszam na nowe, pyszne ciacho z truskawkami. Jest wilgotne, aromatyczne, wszystkie smaki wspaniale się ze sobą łączą. Torcik jest kawowy, migdałowy, śmietankowy, wygląda wspaniale i jest prosty w przygotowaniu. W śród moich gości zrobił furorę i mnie też bardzo smakował. Zamiast likieru migdałowego można użyć na przykład: orzechowy, śmietankowy, kawowy. Truskawki można zastąpić malinami. Bardzo polecam! (zmodyfikowany przepis ze strony oetker.de). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Proste ciasto torcik tiramisu z truskawkami
Składniki:
Biszkopt:
3 duże jajka – osobno żółtka i białka
110g cukru
80g mąki pszennej (użyłam tortowej)
25g kakao bez cukru
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
90ml oleju
Do nasączenia:
140ml zaparzonej, ostudzonej kawy
60ml migdałowego likieru (można użyć innego alkoholu)
Krem:
500ml schłodzonej śmietanki kremówki 30%
60g cukru pudru – około 7 łyżek
2 łyżeczki cukru z wanilią
1 fix do śmietany
500g serka mascarpone
250g umytych, pokrojonych truskawek
około 100g podłużnych biszkoptów
Do ozdoby:
kakao do posypania
2 łyżki galaretki w proszku (użyłam brzoskwiniowej, można użyć innego smaku)
około 70ml gorącej wody
około 400g umytych truskawek
Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem dodać cukier i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Następnie dodać żółtka i dalej mieszać mikserem na jasną, kremową masę.
3. Do jajecznej masy dodać olej i wymieszać delikatnie szpatułką, patrz FILM.
W miseczce wymieszać mąkę z kakao i proszkiem. Następnie przesiać na jajeczną masę, wymieszać szpatułką na jednolite ciasto (proszę za długo nie mieszać), patrz FILM.
4. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostudzenia.
5. Ostygnięty biszkopt wyjąć z blaszki, zdjąć papier do pieczenia i papier włożyć z powrotem do blaszki, rant tortownicy umyć (tortownicę można również wyłożyć folią rantową, jeśli nie mamy to pomijamy). Biszkopt z wierzchu wyrównać, odciąć przypieczoną skórkę i biszkopt włożyć z powrotem do blaszki.
Składniki do nasączenia wymieszać i połową przygotowanego ponczu nasączyć biszkopt w blaszce.
Krem:
6. Schłodzoną śmietankę wlać do miski, dodać cukier puder, fix, wanilię i ubić, ale nie na bardzo sztywno.
7. Do ubitej śmietanki dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników.
8. Krem podzielić na dwie równe części i do jednej dodać truskawki, krótko wymieszać szpatułką, patrz FILM.
9. Na biszkopt w blaszce wyłożyć krem z truskawkami i wyrównać. Na wierzchu ułożyć warstwę biszkoptów i nasączyć je pozostałym ponczem.
Na biszkopty wyłożyć pozostały krem, ale tak żeby nie dotykał brzegu tortownicy, patrz FILM.
10. Tort posypać troszkę kakao i wstawić do lodówki na co najmniej 8 godzin, najlepiej na całą noc.
Ozdabianie tortu:
11. Galaretkę zalać gorącą wodą i mieszać, aż galaretka się rozpuści, odstawić do ostudzenia.
12. Tort ostrożnie wyjąć z blaszki (nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki) i położyć na paterze. Brzeg tortu można wyrównać nożem.
13. Truskawki pokroić na plastry, patrz FILM i wymieszać z galaretką (galaretka może być delikatnie ciepła; ważne, żeby nie była tężejąca).
14. Na wierzchu ułożyć pierwszą warstwę truskawek, patrz FILM i następnie ułożyć drugą warstwę truskawek. Tort można od razu podawać lub jeszcze na chwilkę wstawić do lodówki.
Udanych wypieków :)
Przepyszny, idealnie wyważona słodycz i kwaskowatość, każdy szczegół decydujący o sukcesie kulinarnym prosto przedstawiony. Dziękuję za ten przepis i życzliwość dla sluchaczy we wszystkich nagraniach 😘
Robiłam to ciasto wielokrotnie, zmieniałam również owoce. Robiłam z truskawkami, z ananasem z puszki, borówką amerykańską, malinami, a dzisiaj zrobiłam z borówką wymieszaną z ciemnymi, bezpestkowymi winogronami.
Jutro będę się delektować bo myślę, że jak każde ciasto z Małej Cukierenki jest pyszne, a to ciasto jest wyjątkowe bo proste, szybkie w wykonaniu, zawsze się udaje i przede wszystkim jest pyszne.
Dziękuję Małej Cukierence za przepis 🌹🦋❤
:) Kolejny juz raz i pyszny jak zawsze.Dzis zrobilam z brzoskwiniami i naprawde nie wiem ktora wersja teraz bardziej mi smakuje.
Czy tort można zrobić z malinami?
myślę, że tak, pozdrawiam
Bardzo smaczny i prosty tort. Wyszedł bez żadnych niespodzianek
A czy do masy sprawdzą się mrożone owoce? Np. Jagody?
myślę, że tak tylko trzeba rozmrozić, pozdrawiam
Ile forma ma cm ?
26cm pozdrawiam
Wyśmienity pod każdym względem, zrobił wrażenie na uroczystości rodzinnej.
Torcik truskawkowy przygotowałam na Dzień Ojca.(101 lat).Bardzo mu smakował.dziękuję
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
SUPER !!! polecam robiłam i szybko się robi, zmieniłam tylko górę-na tradycyjną. Jest pyszny i mokry, super łączą się smaki.
Doskonały w każdym calu!