Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem – Zapraszam na pyszny deser z jabłkami. Owoce smakują wspaniale z bakaliami i miodem. Jabłka owinięte są w kruche, delikatne ciasto. Deser jest aromatyczny i najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Można go posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu i podać z lodami. Jeden z moich ulubionych jesiennych deserów. Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Pyszne całe JABŁKA w cieście z bakaliami i miodem
Składniki:
7-8 niedużych, średnich jabłek lub 6 bardzo dużych (dość miękkich)
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
110g cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
200g schłodzonego masła
1 żółtko
1 łyżeczka wody
1 białko
około 100g ulubionych, posiekanych bakalii (użyłam rodzynek, orzechów włoskich i 1 łyżeczkę skórki pomarańczowej kandyzowanej)
6-8 łyżeczek miodu (użyłam naturalnego)
Dodatkowo:
cukier puder wymieszany z cynamonem do posypania (niekoniecznie)
Ciasto:
1. Do miski wyspać mąkę, dodać cukier i cukier wanilinowy. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z dużymi oczkami, podsypując mąką, patrz FILM (lub można masło pokroić i posiekać je z mąką nożem). Dodać żółtko, wodę i ciasto wyrobić mikserem lub szybko zagnieść rękoma. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i odstawić na około 25-30 minut do lodówki.
2. Posiekane bakalie wymieszać.
3. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne (nie przepoławiać jabłek), użyłam do tego drylownicy do jabłek, można też użyć podłużnej obieraczki do warzyw lub małej łyżeczki, patrz FILM.
4. Z ciasta odłożyć bardzo mały kawałek na liski (można to pominąć), pozostałe ciasto podzielić na 6-8 równych porcji, patrz FILM.
5. Każdy kawałek ciasta dość cienko rozwałkować, podsypując mąką blat i wałek. Następnie ciastem obkleić jabłka, nie zaklejając z góry wejścia na bakalie, patrz FILM. Do środka jabłek włożyć bakalie, lekko docisnąć, należy zachować miejsce na miód.
6. Do każdego jabłka dodać łyżeczką miodu i jabłka całkowicie obłożyć ciastem, rozciągając je rękoma (patrz FILM), zamykamy jabłka.
Jabłka w cieście układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Białko lekko ubić mikserem i każde jabłko w cieście posmarować dokładnie białkiem.
8. Z odłożonego ciasta powycinać listki i poukładać je na wierzchu jabłek. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez około 25 minut. Piekłam na drugiej od dołu półce piekarnika.
9. Jabłka podawać jeszcze ciepłe, można z bitą śmietaną lub lodami. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem wymieszanym z odrobiną cynamonu.
Udanych wypieków:)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Ale fajne i pewnie bardzo smaczne. Zrobię na pewno. Pozdrawiam :)
Te jabłka są świetne! Wczoraj zobaczyłam przepis i od razu zrobiłam ;) miłość od pierwszego pieczenia ;) dziękuję za inspiracje! ♥️
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
O wow!!! Ależ to wygląda!!! Koniecznie muszę przygotować!
Wszędzie szukam przepisu na nugat czekoladowy, ale te krążące w sieci jakoś mnie nie przekonują. Może coś wymyślisz? :)
Świetny pomysł na jesienny deser do kawy! :) Koniecznie muszę przygotować! :)
Jabłuszka wyglądają na bardzo smaczne. Ale ja w innej sprawie: 3 dni temu napisałam do pani maila, ale nie dostałam odpowiedzi – czy w ogóle dostanę? Pozdrawiam i liczę na odpowiedź.:)