Proste ciasto bananowe z daktylami i polewą miodową

Szybkie w przygotowaniu, smaczne, proste ciasto bananowe z daktylami i polewą miodową. Wilgotne, lekkie, o charakterystycznym bananowym smaku. Fantastycznym dodatkiem jest polewa karmelowa na miodzie z poszatkowanymi orzechami, pycha. Polecam… (przepis ze strony BBC Good Food).

Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou .

ciasto bananowe z daktylami

Proste ciasto bananowe z daktylami i polewą miodową
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
175g miękkiego masła
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1,5 łyżeczki sody (możemy zastąpić 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia)
1 łyżeczka cynamonu
100- 120g jasnego brązowego cukru
2 jajka
3 łyżki naturalnego miodu
2 bardzo dojrzałe banany (razem ze skórką 350g)
100g poszatkowanych daktyli
50g poszatkowanych orzechów włoskich
Polewa:
2 łyżki naturalnego miodu
25g masła
50g poszatkowanych orzechów włoskich

ciasto bananowe z daktylami

Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół.

2. Banany rozgnieść widelcem na papkę. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą.

3. Do miski włożyć masło, wsypać mąkę, dodać cynamon, cukier, miód, jajka i wymieszać krótko mikserem, żeby składniki tylko trochę się połączyły. Dodać banany, daktyle, orzechy i wymieszać łyżką.

ciasto bananowe z daktylami

4. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 24cm wysmarowanej masłem i posypanej delikatnie bułką tartą. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia i ostrożnie wyjąć z formy, odwracając blaszkę do góry dnem.

Polewa:
5. Do rondelka z grubym dnem przełożyć masło i miód. Podgrzewać mieszając, aż masa się zagotuje i trzymać ją na ogniu przez około 3-5 minut, aż lekko zbrązowieje. Zdjąć z ognia i dodać orzechy, wymieszać. Gotową polewę wyłożyć na wierzch ciasta.

Udanych wypieków:)

ciasto bananowe z daktylami

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

5 komentarzy do wpisu „Proste ciasto bananowe z daktylami i polewą miodową”

  1. Mała Cukierenko, czy koniecznie trzeba użyć formy z kominem? Zwykła tortownica się nie nada? Twoje ciacho wygląda i na pewno też smakuje super! Jak zwykle :) Pozdrawiam

  2. aniellka: – można użyć zwykłej tortownicy, tylko może trzeba będzie ciasto piec trochę dłużej,

    Lukasz – dziękuję,

    pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.