Szybkie w przygotowaniu, smaczne, proste ciasto bananowe z daktylami i polewą miodową. Wilgotne, lekkie, o charakterystycznym bananowym smaku. Fantastycznym dodatkiem jest polewa karmelowa na miodzie z poszatkowanymi orzechami, pycha. Polecam… (przepis ze strony BBC Good Food).
Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Bisou .
Proste ciasto bananowe z daktylami i polewą miodową
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
175g miękkiego masła
200g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1,5 łyżeczki sody (możemy zastąpić 2 płaskimi łyżeczkami proszku do pieczenia)
1 łyżeczka cynamonu
100- 120g jasnego brązowego cukru
2 jajka
3 łyżki naturalnego miodu
2 bardzo dojrzałe banany (razem ze skórką 350g)
100g poszatkowanych daktyli
50g poszatkowanych orzechów włoskich
Polewa:
2 łyżki naturalnego miodu
25g masła
50g poszatkowanych orzechów włoskich
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2. Banany rozgnieść widelcem na papkę. Mąkę przesiać i wymieszać z sodą.
3. Do miski włożyć masło, wsypać mąkę, dodać cynamon, cukier, miód, jajka i wymieszać krótko mikserem, żeby składniki tylko trochę się połączyły. Dodać banany, daktyle, orzechy i wymieszać łyżką.
4. Ciasto przełożyć do formy z kominem o średnicy 24cm wysmarowanej masłem i posypanej delikatnie bułką tartą. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia i ostrożnie wyjąć z formy, odwracając blaszkę do góry dnem.
Polewa:
5. Do rondelka z grubym dnem przełożyć masło i miód. Podgrzewać mieszając, aż masa się zagotuje i trzymać ją na ogniu przez około 3-5 minut, aż lekko zbrązowieje. Zdjąć z ognia i dodać orzechy, wymieszać. Gotową polewę wyłożyć na wierzch ciasta.
Udanych wypieków:)
jak najbardziej się nada, pozdrawiam
Czy do polewy można użyć zamiast masła tłuszczu kokosowego? Nada się? Planuję tą polewą udekorować pierniki.
aniellka: – można użyć zwykłej tortownicy, tylko może trzeba będzie ciasto piec trochę dłużej,
Lukasz – dziękuję,
pozdrawiam serdecznie
Witam!
Piękny blog bardzo mnie inspiruje. Widać, że wszystkie ciasta są upieczone ,,z sercem”. Wielka pochwała dla autorki :)
Mała Cukierenko, czy koniecznie trzeba użyć formy z kominem? Zwykła tortownica się nie nada? Twoje ciacho wygląda i na pewno też smakuje super! Jak zwykle :) Pozdrawiam