Kruche roladki z czekoladą

Zapraszam dzisiaj na kruche, maślane roladki z dodatkiem czekolady. Proste w przygotowaniu i nie wymagają dużej ilość składników, a są przepyszne. Wspaniałe do popołudniowej herbaty, chrupiące, pachnące i przypominają mi trochę w smaku herbatniki posypane cukrem. Bardzo polecam… (inspiracja z książki „Słodki Świat Kasi).

kruche roladki z czekolada

Kruche roladki z czekoladą
Składniki na około 35 roladek:
Ciasto:
250g schłodzonego masła
420g mąki pszennej (użyłam tortowej)
200g cukru
2 duże jajka
Dodatkowo:
1 białko lekko rozbełtane widelcem
100g gorzkiej czekolady drobno poszatkowanej lub zmielonej w blenderze

kruche roladki z czekolada

1. Do mąki zetrzeć schłodzone masło na tarce z dużym oczkami (można też masło drobno pokroić). Dodać cukie, jajka i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć je w folię spożywczą i wstawić na 30 minut do lodówki.

2. Schłodzone ciasto krótko zagnieść i podsypując mąką, rozwałkować je na grubość około 3-4mm. Następnie wycinać z ciasta kwadraty o boku około 8cm. Boki kwadratów posmarować białkiem, na środek każdego nakładać po około 1 łyżeczce czekolady i zwijać je w roladki.

3. Wierzch roladek ponacinać nożem i poukładać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

4. Piec ciasteczka w temperaturze 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC) przez około 25 minut, aż ładnie się przyrumienią. Podawać przestygnięte.

Udanych wypieków:)

kruche roladki z czekolada

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

12 komentarzy do wpisu „Kruche roladki z czekoladą

  1. Witam, mam zamiar zabrać się za roladki,ale z powidłami lub dżemem truskawkowym. Dzieci jednak męczą mnie,żeby zrobić kilka z nutellą. Mam pewne obawy,że wypłynie. Dlatego zapytuję Panią jako ekspertkę:)

  2. Myślę, że nie wypłynie, proszę dać jej tak nie za dużo i będzie dobrze, wydaje mi się że dżem prędzej wypłynie niż nutella, pozdrawiam:)

  3. Nutella wypływa, sprawdziłam :)
    Z braku laku (nutelli starczyło na kilka, końcówka słoika niestety) spróbowałam z masłem orzechowym i smakuje nawet lepiej niż z czekoladą, moim zdaniem, ale co kto lubi :) Dziękuję za inspirację do wspaniałego podwieczorku!

  4. no powiem wyszło :D całkiem smakowite :P nie wiem jakim cudem ale zrobiłem tylko 30 :P plus 2 owinięte jabłka :D
    pozdrowionka dla wszystkich zakręconych na punkcie pieczenia :D

  5. hej:) może się pomyliłam, ciągle ktoś podjadał więc może się przeliczyłam :)
    cieszę się, że smakowały, pozdrawiam serdecznie

Dodaj komentarz

.