Dzisiaj bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe z marchewką. Ładnie pachnie, jest pożywne, nie za słodkie, o interesującym specyficznym smaku dzięki dojrzałym bananom. Jeśli nie lubimy serka mascarpone, możemy nie robić kremowego wierzchu i ciasto posypać tylko cukrem pudrem z odrobiną wanilii. Polecam… (przepis z książki Mary Berry)
Proste ciasto bananowe z marchewką
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g jasnego brązowego cukru
50g poszatkowanych orzechów
150g marchewki (jedna trochę większa marchewka)
2 dojrzałe banany
2 duże jajka
150ml oleju
Wierzch:
250g serka mascarpone
1-2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii lub parę kropli aromatu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
orzechy do ozdoby
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem, sodą.
3. Marchewkę zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Banany rozgnieść na papkę.
4. Do mąki dodać cukier, orzechy, osaczoną w rękach marchewkę, banany, jajka i olej, krótko wymieszać mikserem (lub łyżką). Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Wierzch:
6. Do serka dodać pastę waniliową, cukier puder, sok z cytryny, wymieszać mikserem. Gotową masę wyłożyć na wierzch ostygniętego ciasta. Ozdobić połówkami orzechów.
Udanych wypieków:)
Wyszło super! Dzięki!Ostatnio przedyktowałam ten przepis koleżance i podczas rozmowy zrobiła w niecałe 10 min haha. Dodam, że raz z powodu braku brązowego cukru dodałam mniej białego cukru, kapkę olejku rumowego, żurawinę i orzechy nerkowca bo takie miałam. Też wyszło fajne.
Na jaki rozmiar blaszki jest w/w ciasto?
20-21cm, pozdrawiam
Czy zamiast 1 banana można dodać 1 jabłko?
chyba tak, pozdrawiam
Zamiast mascarpone dla wersji fit polecam dwa kubeczki jogurtu skyr wymieszanego z masłem orzechowym.
zrobiłam w wersji fit. I dodatkowo dodałam do ciasta trochę przypraw piernikowych. Pycha!
Właśnie przeczytałam. Składniki mam więc zabieram się do pracy! :)
Droga Mała Cukierenko, dziękuję za wszystkie Pani przepisy. Piekę od niedawna, zaczęłam dzięki Pani stronie i dokładnym, wypróbowanym przepisom. To ciasto jest wspaniałe, jesli po przekrojeniu przełoży się je masą z:https://malacukierenka.pl/ciasto-marchewkowe-kremem-polewa-marchewkowa.html
bardzo się cieszę, dziękuję, pozdrawiam serdecznie
Witam. Jaką dokladnie temperature powinnam ustawic na 60 minut ? Dopiero zaczynam przygode z pieczeniem
Piekarnik nastawić na 180oC na funkcji góra-dół, pozdrawiam
bez sody może wyjść zakalec, ale jak Pani jej nie doda to 2 łyżeczki proszku wystarczą, pozdrawiam
Prosze o odpowiedz na moje pytanie.
Czy moge nie dodac sody do ciasta.
Jesli tak, czy wtedy powinnam wsypac wiecej proszku?
Dziekuje :-) i serdecznie pozdrawiam.A.
Ogromnie się cieszę :) bardzo mi miło, pozdrawiam serdecznie
Zrobiliśmy dziś sobie na deser z synkiem. Bez kremu, bo nie miałam serka w domu, ale i tak smakowite. W sumie marchewkę mało czuć, zdecydowanie bardziej banana. Dziecku bardzo smakowało.
Piekne, smaczne ciacho. Podoba mi się ten wierzch z serka mascarpone. :)
Proste ale niezwykle apetycznie wygląda :)
Ciekawe połączenie moich ulubionych wypieków – ciasta z bananami i marchewkowego :) trzeba przetestować :) pozdrawiam
Szkoda,że nie liczyła się inwencja twórcza na temat bakalii,tylko przypadkowe losowanie…