Dzisiaj bardzo proste i szybkie w przygotowaniu ciasto bananowe z marchewką. Ładnie pachnie, jest pożywne, nie za słodkie, o interesującym specyficznym smaku dzięki dojrzałym bananom. Jeśli nie lubimy serka mascarpone, możemy nie robić kremowego wierzchu i ciasto posypać tylko cukrem pudrem z odrobiną wanilii. Polecam… (przepis z książki Mary Berry)
Proste ciasto bananowe z marchewką
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
Ciasto:
230g mąki pszennej (użyłam tortowej)
1/2 łyżeczki sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150g jasnego brązowego cukru
50g poszatkowanych orzechów
150g marchewki (jedna trochę większa marchewka)
2 dojrzałe banany
2 duże jajka
150ml oleju
Wierzch:
250g serka mascarpone
1-2 łyżeczki pasty waniliowej lub ekstraktu z wanilii lub parę kropli aromatu waniliowego
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru pudru
orzechy do ozdoby
Ciasto:
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra-dół.
2.Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem, sodą.
3. Marchewkę zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Banany rozgnieść na papkę.
4. Do mąki dodać cukier, orzechy, osaczoną w rękach marchewkę, banany, jajka i olej, krótko wymieszać mikserem (lub łyżką). Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 20-21cm wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównać.
5. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.
Wierzch:
6. Do serka dodać pastę waniliową, cukier puder, sok z cytryny, wymieszać mikserem. Gotową masę wyłożyć na wierzch ostygniętego ciasta. Ozdobić połówkami orzechów.
Udanych wypieków:)
To ciasto ma być wilgotne ? Bo nie wiem czy nie wyszedł zakalec :(
ma być wilgotne, pozdrawiam
Mega ciacho….w końcu nie wyszedł mi zakalec, jak zazwyczaj w bananowym czy marchewkowym cieście….dziękuję za ten przepis!
Jak odmierzyć taką gramaturę mąki bez wagi? Jakieś wskazówki?