Dzisiaj deser, który znakomicie nadaje się do śniadania lub na podwieczorek podany z lodami. Uwielbiam go i jest w moim stałym repertuarze. Owoce i bakalie możemy dowolnie modyfikować, a moja ulubiona kruszonka to ta z rabarbarem. Więcej przepisów na kruszonkę znajdziecie tutaj (link) Zapiekane owoce. Ten przepis jest z truskawkami, jabłkami i bananem. Kruszonka jest bardzo aromatyczna i świetnie smakuje z orzechami, które się uprażą podczas pieczenia. Bardzo polecam…
Orzechowa kruszonka z truskawkami i jabłkami
Składniki:
6 jabłek
500g umytych, obranych truskawek
1 banan
300g mąki pszennej
190g jasnego brązowego cukru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
200g masła
200g orzechów włoskich
Kruszonka:
1. Mąkę wymieszać z brązowym cukrem. Dodać posiekane masło i rozcierać/zagniatać placami, aż powstanie kruszonka.
2. Połowę orzechów poszatkować i wszystkie dodać do kruszonki, wymieszać. Kruszonkę na czas dalszych przygotowań wstawić do lodówki.
3. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne, pokroić je razem z truskawkami na kawałeczki. Banana obrać i pokroić na plasterki. Owoce równomiernie rozłożyć w naczyniu żaroodpornym o wymiarach 34x24cm i posypać cukrem wanilinowym.
4. Na wierzchu owoców równomiernie rozłożyć kruszonkę i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190°C na funkcji góra-dół przez około 45 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Kruszonka świetnie smakuje z lodami.
Udanych wypieków:)
Niezwykle apetyczna! :)