Jedno z najsmaczniejszych ciast owocowych, jakie ostatnio jadłam. Bardzo aromatyczne, z mnóstwem owoców. Gdy je piekłam, fantastycznie pachniało w całym domu i zostało zjedzone momentalnie :). Ciasto upiekłam z czerwonymi porzeczkami, borówką amerykańską i malinami. Oczywiście każdy może dodać dowolne owoce jagodowe, ale myślę, że ta kombinacja jest najlepsza. Gorąco polecam … (przepis z gazety „Tina” nr 13; 15 czerwca 2010r.)
Składniki:
Ciasto:
pół kostki schłodzonego masła lub margaryny
1,5 szklanki mąki
1 jajko
1/3 szklanki cukru
Masa:
1 szklanka cukru (ja dodałam tak ¾ szklanki)
4 białka
1 torebka cukru waniliowego
po 200 g porzeczek, jagód i malin, umytych i osączonych (razem ma być 600g owoców)
200g mielonych migdałów
5 łyżek mąki ziemniaczanej (trochę kopiaste nie całkiem płaskie)
owoce do ozdoby
cukier puder do posypania ciasta
1. Składniki na ciasto zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
2. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć dno papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wylepić blaszkę, tworząc boki 3 cm (można też rozwałkować ciasto i przełożyć je do tortownicy).
3. Białka ubić, w trakcie ubijania dosypać szklankę cukru i ubić na sztywno. Do piany z białek dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i migdały, krótko wymieszać. Następnie dodać obtoczone w mące owoce, delikatnie wymieszać.
4. Masę owocową przełożyć na ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec około 55 minut. Po około 40 minutach można ciasto przykryć folią, jakby za bardzo się przyrumieniło. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do przestygnięcia. Posypać cukrem pudrem i udekorować owocami, listkami mięty lub melisy.
Smacznego :)
miło mi :) pozdrawiam serdecznie
Ciasto zrobiło furorę wśród gości. wszystkim bardzo smakowało ;)
bardzo dobry pomysł, cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
zrobiłam z samymi jagodami, proste i szybkie, Pyszne :) do ciasta kruchego zamiast jajka dałam 4 żółtka pozostałe po oddzieleniu białek do bezy :)
nie jestem pewna czy się zmieści cała masa bezowa, radzę zrobić wyższy brzeg z papieru do pieczenia, żeby tak wystawał 2-3cm poza obręcz tortownicy lub dać trochę mniej owoców,
pozdrawiam ciepło
Mam jedynie blaszkę o średnicy 22-23 cm, czy mogę zrobić w niej ciasto, miałby dla mnie Pani jakieś sugestie? Pozdrawiam :)
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz i życzę smacznego!
pozdrawiam ciepło
Ciasto przepyszne, to juz drugi raz w tym tygodniu pieknie mi wyroslo. Pyszne ciasto ze smakami lata. Pychota!
Było pysznie! Dziękuję za kolejny udany wypiek:)
Pozdrawiam serdecznie:)
hello:)
I hope it was tasty, thanks for your comment,
bon appetit:)
Just took it out from the oven and can’t wait for my friends to come over to try it :)
Looks amazing, smells delicious – :)
witam :)
ciesze się, że mnie odwiedziłaś, mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie pozdr
pierwszy raz jestem na Twojej stronie i już żałuję że dopiero teraz trafiła, sporo ciekawych słodkości znalazłam
dziękuje za miłe słowa, udanego weekendu :)
cudowne kawałki lata
i te kolory..