Jedno z najsmaczniejszych ciast owocowych, jakie ostatnio jadłam. Bardzo aromatyczne, z mnóstwem owoców. Gdy je piekłam, fantastycznie pachniało w całym domu i zostało zjedzone momentalnie :). Ciasto upiekłam z czerwonymi porzeczkami, borówką amerykańską i malinami. Oczywiście każdy może dodać dowolne owoce jagodowe, ale myślę, że ta kombinacja jest najlepsza. Gorąco polecam … (przepis z gazety „Tina” nr 13; 15 czerwca 2010r.)
Składniki:
Ciasto:
pół kostki schłodzonego masła lub margaryny
1,5 szklanki mąki
1 jajko
1/3 szklanki cukru
Masa:
1 szklanka cukru (ja dodałam tak ¾ szklanki)
4 białka
1 torebka cukru waniliowego
po 200 g porzeczek, jagód i malin, umytych i osączonych (razem ma być 600g owoców)
200g mielonych migdałów
5 łyżek mąki ziemniaczanej (trochę kopiaste nie całkiem płaskie)
owoce do ozdoby
cukier puder do posypania ciasta
1. Składniki na ciasto zagnieść. Zawinąć w folię i włożyć na 1 godzinę do lodówki.
2. Tortownicę o średnicy 26 cm posmarować masłem i oprószyć mąką lub wyłożyć dno papierem do pieczenia. Schłodzonym ciastem wylepić blaszkę, tworząc boki 3 cm (można też rozwałkować ciasto i przełożyć je do tortownicy).
3. Białka ubić, w trakcie ubijania dosypać szklankę cukru i ubić na sztywno. Do piany z białek dodać przesianą mąkę ziemniaczaną i migdały, krótko wymieszać. Następnie dodać obtoczone w mące owoce, delikatnie wymieszać.
4. Masę owocową przełożyć na ciasto i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 170 C i piec około 55 minut. Po około 40 minutach można ciasto przykryć folią, jakby za bardzo się przyrumieniło. Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do przestygnięcia. Posypać cukrem pudrem i udekorować owocami, listkami mięty lub melisy.
Smacznego :)
cudowne kawałki lata
i te kolory..
dziękuje za miłe słowa, udanego weekendu :)
pierwszy raz jestem na Twojej stronie i już żałuję że dopiero teraz trafiła, sporo ciekawych słodkości znalazłam
witam :)
ciesze się, że mnie odwiedziłaś, mam nadzieję, że znajdziesz coś dla siebie pozdr
Just took it out from the oven and can’t wait for my friends to come over to try it :)
Looks amazing, smells delicious – :)
hello:)
I hope it was tasty, thanks for your comment,
bon appetit:)
Było pysznie! Dziękuję za kolejny udany wypiek:)
Pozdrawiam serdecznie:)
Ciasto przepyszne, to juz drugi raz w tym tygodniu pieknie mi wyroslo. Pyszne ciasto ze smakami lata. Pychota!
bardzo się cieszę:) dziękuję za komentarz i życzę smacznego!
pozdrawiam ciepło
Mam jedynie blaszkę o średnicy 22-23 cm, czy mogę zrobić w niej ciasto, miałby dla mnie Pani jakieś sugestie? Pozdrawiam :)
nie jestem pewna czy się zmieści cała masa bezowa, radzę zrobić wyższy brzeg z papieru do pieczenia, żeby tak wystawał 2-3cm poza obręcz tortownicy lub dać trochę mniej owoców,
pozdrawiam ciepło
zrobiłam z samymi jagodami, proste i szybkie, Pyszne :) do ciasta kruchego zamiast jajka dałam 4 żółtka pozostałe po oddzieleniu białek do bezy :)
bardzo dobry pomysł, cieszę się, że smakowało:) pozdrawiam serdecznie
Ciasto zrobiło furorę wśród gości. wszystkim bardzo smakowało ;)
miło mi :) pozdrawiam serdecznie