Placek z porzeczkami i bezą

Smaczne owocowe ciasto, lekko kwaskowate. Zawsze kojarzy mi się z wakacjami spędzonymi u mojej babci. Gdy wieczorem wracało się po całym dniu harców, do kolacji była szklanka mleka i kawałek ciasta z owocami, które akurat były w ogrodzie. Łatwe w przygotowaniu, szybkie, z dużej blachy, powinno coś zostać na drugi dzień :)  (przepis z gazetki „Pieczenie jest proste – Ciasta z owocami” nr 3 – 2010)

Składniki:

400g czerwonej porzeczki (może być czarna i czerwona)

200g masła

2 żółtka

6 jajek

300g cukru

1 opakowanie cukru waniliowego

500g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

4-6 łyżek mleka

skórka starta z ½  starannie umytej cytryny

4 białka

1 łyżeczka soku z cytryny

70g mielonych migdałów

Porzeczki umyć i przebrać, oberwać z kiści. Maso roztopić i ostudzić. Na puszystą masę utrzeć 2 żółtka, 6 jajek, 200g cukru i cukier waniliowy. Cały czas ucierając, powoli wlewać tłuszcz. Do masy dodać przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Dodać mleko i skórkę z cytryny, wymieszać.

Przygotować dużą blachę do pieczenia, wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką. Ciasto przełożyć na blachę i wyrównać, na wierzch wyłożyć owoce, delikatnie dociskając je do ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170oC i piec około 20 min. W tym czasie ubić białka na sztywną pianę, powoli dosypując do piany resztę cukru 100g. Dodać migdały i sok z cytryny, wymieszać. Rozsmarować bezową masę na cieście wyjętym z piekarnika i wstawić jeszcze na około 15-20 min. do piekarnika, aż beza się przyrumieni.

Udanych wypieków :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

9 komentarzy do wpisu „Placek z porzeczkami i bezą”

  1. Opakowanie proszku do pieczenia? ile gram, są dostępne różne wielkości opakowań. Dziękuję za odpowiedź :)

    Odpowiedz
  2. nie dostałam porzeczek, ale jak tylko kupię to do dzieła, póki co próbujemy jogurtowe z malinami bo maliny były piękne w sklepie:)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.