Placek babuni z czereśniami i truskawkami

Placek babuni z czereśniami i truskawkami 1

Prosty, smaczny placek, idealny do popołudniowej herbaty. Można go podać z dowolnymi sezonowymi owocami. (przepis z gazetki „Claudia – 48 pomysłów na magiczne truskawki”)

Placek babuni z czereśniami i truskawkami 2

Składniki:

1 ½ szklanki mąki

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

½ szklanki cukru

4 łyżki śmietanki

6 łyżek oliwy

1 łyżeczka wódki

250g truskawek

250g czereśni

50g płatków migdałowych

cukier puder do posypania

Do miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka zmiksować z cukrem w naczyniu ustawionym na garnku z gorącą wodą. Usunąć znad pary i dodać śmietankę oraz oliwę. Stopniowo dodawać mąkę, wlać wódkę. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (piekłam w tortownicy 22 cm), na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 50 minut w 170oC ( piekłam w 160 oC, ale to zależy od piekarnika). Przestudzone ciasto posypać migdałami i cukrem pudrem.

Pozdrawiam :)

Placek babuni z czereśniami i truskawkami 3

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Obłędne ciasto z truskawkami i malinami

Super ciasto z truskawkami na gorące dni BEZ PIECZENIA

Najlepsze proste ciasto z truskawkami na lato

Prosty tort bez pieczenia truskawkowy z malinami

Szybkie Mega Proste Ciasto Jogurtowe z Rabarbarem lub Truskawkami

Czekoladowa rolada z truskawkami

10 komentarzy do “Placek babuni z czereśniami i truskawkami”

  1. tak żółtka utrzeć na jasny i gęsty krem,
    to ciasto jest bardziej takie piaskowe niż wilgotne, wilgoci dodają owoce
    pozdrawiam

    Odpowiedz
  2. a czy zółtka utrzeć na jasny i gęsty krem? prosze mi jeszcze powiedzieć,bo chcę dla babci upiec to ciasto i musi być z tych wilgotnych…czy ono takie jest?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz