Placek babuni z czereśniami i truskawkami

Prosty, smaczny placek, idealny do popołudniowej herbaty. Można go podać z dowolnymi sezonowymi owocami. (przepis z gazetki „Claudia – 48 pomysłów na magiczne truskawki”)

Składniki:

1 ½ szklanki mąki

1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

4 jajka

½ szklanki cukru

4 łyżki śmietanki

6 łyżek oliwy

1 łyżeczka wódki

250g truskawek

250g czereśni

50g płatków migdałowych

cukier puder do posypania

Do miski przesiać mąkę i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Żółtka zmiksować z cukrem w naczyniu ustawionym na garnku z gorącą wodą. Usunąć znad pary i dodać śmietankę oraz oliwę. Stopniowo dodawać mąkę, wlać wódkę. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy (piekłam w tortownicy 22 cm), na wierzchu ułożyć owoce. Piec około 50 minut w 170oC ( piekłam w 160 oC, ale to zależy od piekarnika). Przestudzone ciasto posypać migdałami i cukrem pudrem.

Pozdrawiam :)


Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

10 komentarzy do wpisu „Placek babuni z czereśniami i truskawkami”

  1. a czy zółtka utrzeć na jasny i gęsty krem? prosze mi jeszcze powiedzieć,bo chcę dla babci upiec to ciasto i musi być z tych wilgotnych…czy ono takie jest?

  2. tak żółtka utrzeć na jasny i gęsty krem,
    to ciasto jest bardziej takie piaskowe niż wilgotne, wilgoci dodają owoce
    pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.