Ciekawe ciasto z porzeczkami, w którym kwaskowatość porzeczek świetnie smakuje z aromatycznymi orzechami laskowymi. Uważam, że ciasto warte zachodu, bardzo smaczne. Polecam… (przepis z gazetki „Pieczenie jest proste – Ciasta z owocami” nr 3 – 2010)
Składniki:
200g mąki pszennej
50g mąki ziemniaczanej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
160g cukru
skórka starta z jednej cytryny
125g schłodzonej margaryny
500g czerwonej porzeczki (świeżej lub mrożonej)
4 żółtka
4 białka
100g mielonych orzechów laskowych
1 łyżka soku z cytryny
cukier puder do posypania (niekoniecznie)
Obydwie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, 60g cukru, skórkę z cytryny i pokrojoną w kostkę margarynę. Z podanych składników zagnieść jednolitą masę i włożyć do lodówki na 30 min.
Ciasto wyjąć, krótko zagnieść i rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy. Przygotować tortownice o średnicy 26cm, wysmarować tłuszczem i posypać mąką. Ciasto przenieść do tortownicy i wyłożyć nim blaszkę, zagniatając krawędź na wysokość 3cm.
Owoce umyć i oberwać z kiści (mrożone owoce rozmrozić)
Żółtka utrzeć z pozostałym cukrem 100g. Wsypać orzechy laskowe. Białka ubijać i pod koniec ubijania dodać sok z cytryny, dalej ubijać na sztywną pianę, dodać do żółtkowej masy. Następnie dodać porzeczkę obtoczoną w mące i delikatnie wymieszać, aby nie rozgnieść owoców.
Masę przełożyć na ciasto w tortownicy i wyrównać Wstawić do nagrzanego piekarnika 170oC, ja piekłam na funkcji góra-dół bez nawiewu w tem. 160oC, po 40min ciasto było dobrze zarumienione, ale ciągle „galaretowate”, więc przykryłam je folią aluminiową i zmniejszyłam temperaturę do 150 oC i zostawiłam ciasto jeszcze na 20-25 minut, aż przy ruszaniu blaszki było sztywne. Podawć dobrze przestudzone (ważne).
Udanych wypieków :)
Beznadziejny ten przepis. To ciasto można jeść łyżką, brzegi się spiekły a środek surowy. Szkoda czasu i składników.
Bardzo dobre ciasto… i te orzechy mmm :)
palce lizać! :)