Dżem rabarbarowo – bananowy

Dżem rabarbarowo – bananowy – Dżem wspaniały, jak dla mnie po prostu rewelacyjny. Świetnie pasują do siebie słodki smak banana z kwaskowatym rabarbarem, wyśmienite połączenie o zapachu bananowym z nutą wanilii. Ten dżem na stałe zagości w moich przetworach. Ładnie ozdobiony nadaje się na oryginalny upominek. Podstawowy przepis delikatnie zmodyfikowałam, dodając mniej cukru i dokładając torebkę cukru waniliowego. (oryginalny przepis pochodzi z książki „Zamknąć lato w słoiku” wydaną przez Olimp Media Sp. z o.o. sp. k.)

Dżem rabarbarowo-bananowy

Dżem rabarbarowo – bananowy
Składniki:
1kg rabarbaru obranego i pokrojonego na kawałki (1 cm)
1kg bananów obranych i pokrojonych w plasterki
1kg cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 opakowania żelfiksu 2:1
½ szklanki soku z cytryny

Owoce zasypać cukrem i cukrem waniliowym, odstawić pod przykryciem do następnego dnia.

Owoce zagotować, wsypać żelfiks i wlać sok z cytryny, trzymać jeszcze kilka minut na ogniu.

Gorący dżem przelać do przygotowanych słoików (umytych, wyparzonych). Słoiki zamknąć, odstawić do wystudzenia do góry dnem.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

29 komentarzy do wpisu „Dżem rabarbarowo – bananowy”

  1. Mała Cukierenko, mieszkam za granicą, na pewno nie znajdę tu rabarbaru… Już od dawna oglądam ten przepis, tak bardzo mam ochotę zasmakować tej wspaniałości… czy mogę użyć innego owocu zamiast rabarbaru? Z kwaśnych owoców mamy tu kilka odmian pigwy :)

  2. Ach, żelfiksu też nie ma, oczywiście… jakąś naturalną metodą mogę go zastąpić?
    Zrobiłam już wiele smakołyków z Twojej strony, wszystkie okazały się wielkim sukcesem. Gratuluję tych wspaniałości!

  3. nigdy nie używałam pigwy, ale jeśli jest kwaśna to się nadaje, bez żelfiksu dodałabym jeszcze 500g cukru czyli użyłabym 1,5kg, po przełożeniu go do słoiczków jeszcze bym zrobiła pasteryzację,
    pozdrawiam

  4. Czyli goujemy tylko w soku, ktory owoce puszczą, tak? Być moźe moje pytanie wydaje się śmieszne, ale pierwszy raz w źyciu robię sama dżem. ;)

  5. tak gotujemy owoce w soku który one puszczą, pytanie nie jest śmieszne, to też był mój pierwszy dżem:) pozdrawiam serdecznie

  6. Ja skuszę się na dżem z truskawek …tylko boję się że ściemnieje zrobi się brunatny, jak zachować ładny truskawkowy kolor? pozdrawiam.

  7. jeśli użyjemy żelfixu i nie będziemy za długo gotować to kolor zostanie, ja gotuje tak około 35-40 minut, ale dodaje żelfix, pozdrawiam

  8. w którym momencie dodać żelfix?, póki co moje truskawki zasypałam cukrem,wlałam sok z cytryny i wstawiłam do lodówki na parę godzin,

  9. ja gotuję owoce tak z 15-20 minut razem z cukrem, następnie dodaje żelfiks, mieszam i jeszcze gotuje około 5-10 minut, pozdrawiam

  10. Ja już się pogubiłam z czasem gotowania. Jest napisane,że dżem gotujemy właściwie parę minut .W odpowiedzi jednej podane jest czas gotowania ok 40 min. w drugiej ok.20 min.To w końcu ile trzeba gotować? Chciałabym zrobić ten dżem,ale już nie wiem ile czasu gotować:-)

  11. ten dżem jak w przepisie, w komentarzu pisałam o truskawkach, a banany są delikatne i nie wolno ich długo gotować, pozdrawiam

  12. czy tak ma być, że banany po całej nocy ciemnieją? zalałabym je wcześniej sokiem z cytryny ale staram się kurczliwie trzymać przepisu :) kolor na zdjęciach jest piękny, a patrząc na owoce w moim garnku nie sądzą żeby uzyskały.

  13. Witam. Robilam dżem w zeszlym roku I wyszedł obłędnie. W tym roku również chce go przygotowac, ale w większej ilości. Niestety pomyliłam się I kupilam żelfix 3:1, czy moge go użyć? Czy zmienić jakoś proporcje? Czy jednak musi być ten 2:1? Pozdrawiam serdecznie

  14. Banan i rabarbar to może być ciekawe połączenie, niebawem zrobię:)
    Polecam robić przetwory bez żelfixów.
    Robię przetwory od lat; owoce, trochę soku z cytryny i cukru wedle własnego uznania bo każdy lubi inną słodkość. Przetwory naprawdę nie muszą być zdominowane przez cukier. Jeżeli owoce nie należą do tych z natury żelujących czyli zawierających pektynę a lubimy bardziej stałą konsystencję, polecam zakupić naturalną pektynę i ją dodawać. Ja myję, wyparzam wrzącą wodą słoiki i zakrętki przed rozlaniem wrzącego dżemu, wycieram z wierzchu słoik i natychmiast zakręcam, nawet nie obracam do góry dnem. Nic nigdy mi się nie zepsuło. Polecam spróbować. Pozdrawiam.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.