Dżem rabarbarowo – bananowy

Dżem rabarbarowo – bananowy – Dżem wspaniały, jak dla mnie po prostu rewelacyjny. Świetnie pasują do siebie słodki smak banana z kwaskowatym rabarbarem, wyśmienite połączenie o zapachu bananowym z nutą wanilii. Ten dżem na stałe zagości w moich przetworach. Ładnie ozdobiony nadaje się na oryginalny upominek. Podstawowy przepis delikatnie zmodyfikowałam, dodając mniej cukru i dokładając torebkę cukru waniliowego. (oryginalny przepis pochodzi z książki „Zamknąć lato w słoiku” wydaną przez Olimp Media Sp. z o.o. sp. k.)

Dżem rabarbarowo-bananowy

Dżem rabarbarowo – bananowy
Składniki:
1kg rabarbaru obranego i pokrojonego na kawałki (1 cm)
1kg bananów obranych i pokrojonych w plasterki
1kg cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 opakowania żelfiksu 2:1
½ szklanki soku z cytryny

Owoce zasypać cukrem i cukrem waniliowym, odstawić pod przykryciem do następnego dnia.

Owoce zagotować, wsypać żelfiks i wlać sok z cytryny, trzymać jeszcze kilka minut na ogniu.

Gorący dżem przelać do przygotowanych słoików (umytych, wyparzonych). Słoiki zamknąć, odstawić do wystudzenia do góry dnem.

Smacznego :)

Print Friendly, PDF & Email

31 komentarzy do “Dżem rabarbarowo – bananowy”

  1. Wracam do tego przepisu juz od kilku lat. Dodaje mniej cukru. Co prawda nie wychodzi mi taki ładny kolor, ale i tak to jeden z moich ulubionych dżemów

    Odpowiedz
  2. Banan i rabarbar to może być ciekawe połączenie, niebawem zrobię:)
    Polecam robić przetwory bez żelfixów.
    Robię przetwory od lat; owoce, trochę soku z cytryny i cukru wedle własnego uznania bo każdy lubi inną słodkość. Przetwory naprawdę nie muszą być zdominowane przez cukier. Jeżeli owoce nie należą do tych z natury żelujących czyli zawierających pektynę a lubimy bardziej stałą konsystencję, polecam zakupić naturalną pektynę i ją dodawać. Ja myję, wyparzam wrzącą wodą słoiki i zakrętki przed rozlaniem wrzącego dżemu, wycieram z wierzchu słoik i natychmiast zakręcam, nawet nie obracam do góry dnem. Nic nigdy mi się nie zepsuło. Polecam spróbować. Pozdrawiam.

    Odpowiedz
  3. Witam. Robilam dżem w zeszlym roku I wyszedł obłędnie. W tym roku również chce go przygotowac, ale w większej ilości. Niestety pomyliłam się I kupilam żelfix 3:1, czy moge go użyć? Czy zmienić jakoś proporcje? Czy jednak musi być ten 2:1? Pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz
  4. czy tak ma być, że banany po całej nocy ciemnieją? zalałabym je wcześniej sokiem z cytryny ale staram się kurczliwie trzymać przepisu :) kolor na zdjęciach jest piękny, a patrząc na owoce w moim garnku nie sądzą żeby uzyskały.

    Odpowiedz
  5. ten dżem jak w przepisie, w komentarzu pisałam o truskawkach, a banany są delikatne i nie wolno ich długo gotować, pozdrawiam

    Odpowiedz
  6. Ja już się pogubiłam z czasem gotowania. Jest napisane,że dżem gotujemy właściwie parę minut .W odpowiedzi jednej podane jest czas gotowania ok 40 min. w drugiej ok.20 min.To w końcu ile trzeba gotować? Chciałabym zrobić ten dżem,ale już nie wiem ile czasu gotować:-)

    Odpowiedz
  7. ja gotuję owoce tak z 15-20 minut razem z cukrem, następnie dodaje żelfiks, mieszam i jeszcze gotuje około 5-10 minut, pozdrawiam

    Odpowiedz
  8. w którym momencie dodać żelfix?, póki co moje truskawki zasypałam cukrem,wlałam sok z cytryny i wstawiłam do lodówki na parę godzin,

    Odpowiedz
  9. jeśli użyjemy żelfixu i nie będziemy za długo gotować to kolor zostanie, ja gotuje tak około 35-40 minut, ale dodaje żelfix, pozdrawiam

    Odpowiedz
  10. Ja skuszę się na dżem z truskawek …tylko boję się że ściemnieje zrobi się brunatny, jak zachować ładny truskawkowy kolor? pozdrawiam.

    Odpowiedz
  11. tak gotujemy owoce w soku który one puszczą, pytanie nie jest śmieszne, to też był mój pierwszy dżem:) pozdrawiam serdecznie

    Odpowiedz

Dodaj komentarz