Sernik z ciasteczkami Oreo i likierem Baileys

Przepyszny sernik na spodzie z ciasteczek Oreo i masą serową z dodatkiem likieru Baileys. Bardzo smaczny, kremowy, rozpływa się w ustach. Jeden z moich ulubionych serników, odpowiada mi połączenie tych smaków z serem. Gościł u mnie na Święta. W przygotowaniu prosty i szybki. Zamiast likieru Bailey’s możemy dodać advocaat lub inny kremowy likier. Polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Sernik z ciasteczkami Oreo i likierem Baileys

Sernik z ciasteczkami Oreo i likierem Baileys
Składniki:
Spód:
24 ciasteczka Oreo
3-4 łyżki masła – roztopionego
szczypta soli
Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
1kg gotowego sera na sernik
1 szklanka cukru
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki budyniu w proszku bez cukru, waniliowego lub śmietankowego
4 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2/3 szklanki likieru Bailey’s

Sernik z ciasteczkami Oreo i likierem Baileys

Spód:
1. Ciasteczka razem ze szczyptą soli zemleć w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać.

2. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wyrównać (patrz FILM).

3. Piekarnik nastawić na 200oC na funkcji góra-dół.

Masa serowa:
4. Do sera dodać cukier, mąkę kukurydzianą, budyń i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach.

5. Do masy serowej dodać aromat i w 3 partiach likier, wymieszać mikserem (patrz FILM).

6. Masę serową wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Uwaga: Pod tortownicę z sernikiem proszę włożyć blachę/blaszkę, ponieważ podczas pieczenia może wypłynąć roztopiony tłuszcz i może zabrudzić piekarnik.

Piec w 200oC przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec jeszcze przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po upieczeniu sernik zostawiłam w wyłączanym piekarniku do ostygnięcia przez około 60 minut. Po tym czasie wyciągnęłam do całkowitego ostygnięcia.

7. Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin. Przed podaniem ostrożnie ściągnąć obręcz tortownicy.

Udanych wypieków:)

Sernik z ciasteczkami Oreo i likierem Baileys

Sernik ciasteczkami Oreo likierem Baileys

Print Friendly, PDF & Email

35 komentarzy do wpisu „Sernik z ciasteczkami Oreo i likierem Baileys”

  1. Dzień dobry, mam zamiar dziś upiec ten sernik, mam pytanie czy zamiast mąki kukurydzianej mogę dodać mąke tortową dziękuje za odpowiedź!

    Odpowiedz
  2. Nie przepadam za twarogiem z wiaderka – parę razy się zraziłam. Czy stosując zwykły twaróg również powinnam użyć 1kg?

    Odpowiedz
  3. Czy sernik po upieczeniu trzymać w piekarniku uchylonym czy zamkniętym? :) Jak zawsze wszystko wygląda mega smacznie!! Od kilku lat cukierenka jest moją ulubioną stroną internetową 😊😊
    Spokojnych, radosnych Świąt!
    Pozdrawiam!

    Odpowiedz
    • Nie, nie uchylać, zostawić tylko na 60 minut w piekarniku, również życzę spokojnych, radosnych Świąt, pozdrawiam serdecznie

      Odpowiedz
  4. Wyszedł mi okropny, dlaczego??? Zrobiłam wszystko jak w przepisie. Popękał okropnie, nie czuć likieru. Piekę ciasta od lat , prowadzę Mały biznes także nie jestem amatorka. Najgorszy przepis jaki kiedykolwiek wyprobowalam. Użyłam sera firmy President.

    Odpowiedz
    • Hej! Sernik pęka zazwyczaj, jeśli jeśli jajka są za mocno napowietrzne i/lub piecze się z zbyt wysokiej temperaturze, bo wówczas za szybko rośnie i/lub za szybko się wysusza. Co do smaku likieru, to kwestia bardzo indywidualna, podczas pieczenia alkohol zmienia smak. Co do sera, Autorka używa z Wielunia, ja używam Piątnica a czasem nawet zwykły twaróg w kostce. Ten sernik piekę też w wersji na drugie śniadanie bez spodu z ciastek w formie na małe muffinki i zawsze wychodzi. Spróbuj jeszcze raz.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz