Przepyszny sernik na spodzie z ciasteczek Oreo i masą serową z dodatkiem likieru Baileys. Bardzo smaczny, kremowy, rozpływa się w ustach. Jeden z moich ulubionych serników, odpowiada mi połączenie tych smaków z serem. Gościł u mnie na Święta. W przygotowaniu prosty i szybki. Zamiast likieru Bailey’s możemy dodać advocaat lub inny kremowy likier. Polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Sernik z ciasteczkami Oreo i likierem Baileys
Składniki:
Spód:
24 ciasteczka Oreo
3-4 łyżki masła – roztopionego
szczypta soli
Masa serowa – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
1kg gotowego sera na sernik
1 szklanka cukru
1/4 szklanki mąki kukurydzianej
2 łyżki budyniu w proszku bez cukru, waniliowego lub śmietankowego
4 duże jajka
1/3 łyżeczki aromatu waniliowego
2/3 szklanki likieru Bailey’s
Spód:
1. Ciasteczka razem ze szczyptą soli zemleć w blenderze, dodać roztopione masło i wymieszać.
2. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno) i wyrównać (patrz FILM).
3. Piekarnik nastawić na 200oC na funkcji góra-dół.
Masa serowa:
4. Do sera dodać cukier, mąkę kukurydzianą, budyń i wymieszać mikserem. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem na średnich obrotach.
5. Do masy serowej dodać aromat i w 3 partiach likier, wymieszać mikserem (patrz FILM).
6. Masę serową wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Uwaga: Pod tortownicę z sernikiem proszę włożyć blachę/blaszkę, ponieważ podczas pieczenia może wypłynąć roztopiony tłuszcz i może zabrudzić piekarnik.
Piec w 200oC przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 160oC i piec jeszcze przez około 50 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po upieczeniu sernik zostawiłam w wyłączanym piekarniku do ostygnięcia przez około 60 minut. Po tym czasie wyciągnęłam do całkowitego ostygnięcia.
7. Ostygnięty sernik wstawić do lodówki na parę godzin. Przed podaniem ostrożnie ściągnąć obręcz tortownicy.
Udanych wypieków:)
Wszystko, co zawiera Baileys po prostu musi być pyszne!
Wspaniały sernik!
:)
Nasza miłość to właśnie serniki. Dałybyśmy się pokroić za kawałek takiego cuda :)
Dzień dobry, mam zamiar dziś upiec ten sernik, mam pytanie czy zamiast mąki kukurydzianej mogę dodać mąke tortową dziękuje za odpowiedź!
nie próbowałam, ale myślę, że tak, pozdrawiam
wyszedl bardzo dobry, jednak polecam dac mniej cukru, ja dalam 3/4 szklanki i jest wystarczajaco slodki.pozdrawiam
Czy można dodać najpierw same żółtka a na sam koniec pianę z białek by sernik był puszysty? Czy w ten sposób sernik wyjdzie?
myślę, że przez to sernik bardziej urośnie, ale później opadnie, pozdrawiam
Zamiast likieru Baileysa chciałabym użyć advocata. Lepiej użyć zwykłego jajecznego czy smakowego?
to już od Pani zależy jaki Pani lubi, pozdrawiam
A jaki ser Pani używa do serników?
Dziękuję za odpowiedź
:)
używam sera z wiaderka „Mój ulubiony” z Wielunia, pozdrawiam serdecznie
Wszystko co zawiera Baileys po prostu musi być pyszne!
Świetny sernik!
;)
Czy robiąc serniki można ser twarogowy zastąpić ricottą i mascarpone? I czy tedy będą mniej serowe delikatniejsz
tak będzie delikatniejsze, pozdrawiam
A czym można zastąpić likier? Tak aby był bez alkoholu ;).
Nie przepadam za twarogiem z wiaderka – parę razy się zraziłam. Czy stosując zwykły twaróg również powinnam użyć 1kg?
może tak 1,2kg, pozdrawiam
Czy make kukurydziana można zastąpić inna? Albo może skrobia kukurydziana?
Pozdrawiam
może być mąka pszenna, myślę
pozdrawiam
czy ciasteczka powinny być pozbawione kremu czy zblendować w całości??
w całości, pozdrawiam
Witam :)
Czy można do masy serowej dodać maliny? Myśli Pani że to będzie dobre połączenie?
Pozdrawiam :)
Witam, myślę, że tak, trochę malin można dodać, pozdrawiam serdecznie
Dzień dobry :) czym mogę zastąpić Baileysa ? Z chęcią dodałabym likier, ale w te święta nie mogę pić alkoholu :)..
można dać jogurt naturalny lub kwaśną śmietanę, pozdrawiam
piec w termoobiegu?czy gora dół?
piec na góra – dół, pozdrawiam
a można zrobic ten serniczek na kwadratowej blaszce? w tedy ta sama ilość składników?
tak można, nie wiem jaka wielkość blaszki, pozdrawiam
blaszka 25cmx25cm
zwiększyłabym składniki o 1/4 pozdrawiam
Czy sernik po upieczeniu trzymać w piekarniku uchylonym czy zamkniętym? :) Jak zawsze wszystko wygląda mega smacznie!! Od kilku lat cukierenka jest moją ulubioną stroną internetową 😊😊
Spokojnych, radosnych Świąt!
Pozdrawiam!
Nie, nie uchylać, zostawić tylko na 60 minut w piekarniku, również życzę spokojnych, radosnych Świąt, pozdrawiam serdecznie
Wyszedł mi okropny, dlaczego??? Zrobiłam wszystko jak w przepisie. Popękał okropnie, nie czuć likieru. Piekę ciasta od lat , prowadzę Mały biznes także nie jestem amatorka. Najgorszy przepis jaki kiedykolwiek wyprobowalam. Użyłam sera firmy President.
Hej! Sernik pęka zazwyczaj, jeśli jeśli jajka są za mocno napowietrzne i/lub piecze się z zbyt wysokiej temperaturze, bo wówczas za szybko rośnie i/lub za szybko się wysusza. Co do smaku likieru, to kwestia bardzo indywidualna, podczas pieczenia alkohol zmienia smak. Co do sera, Autorka używa z Wielunia, ja używam Piątnica a czasem nawet zwykły twaróg w kostce. Ten sernik piekę też w wersji na drugie śniadanie bez spodu z ciastek w formie na małe muffinki i zawsze wychodzi. Spróbuj jeszcze raz.