Ciasto zebra kolorowa

Smaczna, prosta w przygotowaniu zebra kolorowa na oleju. Przypomina mi smak dzieciństwa, moja mama często robiła babki na oleju i kakaowe zebry. Moja wersja jest czerwono – różowa z cukrem wanilinowym. W środku jest miękka i wilgotna, ale proszę uważać, gdyż ciasto szybko się zsycha. Na drugi dzień przed podaniem można odciąć zeschnięte kawałki i w środku dalej będzie wilgotna i pyszna. Bardzo polecam i zapraszam na film:).

Ciasto zebra kolorowa
Składniki:
2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
4 duże jajka – osobno żółtka i białka
1 szklanka cukru
1 duże opakowanie cukru wanilinowego (32g)
220ml oleju
220ml oranżady (użyłam mirindy)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
czerwony lub różowy barwnik spożywczy (możemy użyć dowolnego)
Dodatkowo:
cukier puder do posypania wymieszany z odrobiną cukru wanilinowego

1. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier i cukier wanilinowy, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca.

2. Następnie dodać żółtka i dalej ucierać mikserem, aż powstanie jednolita kremowa masa.

3. Do jajecznej masy stopniowo dodawać oranżadę i delikatnie mieszać łyżką lub szpatułką. Dodać proszek, sól i wlać powoli olej. Mąkę dodać w 2-3 partiach i delikatnie wymieszać łyżką.

4. Ciasto podzielić na dwie równe porcje. Do jednej dodać mąkę ziemniaczaną, a do drugiej barwnik spożywczy (barwnik najpierw proszę rozmieszać w 1 łyżce ciasta, dzięki temu szybciej wymiesza się z pozostałym ciastem).

5. Tortownicę o średnicy 22cm wyłożyć papierem do pieczenia i ciasto nakładać na sam środek, na przemian (zobacz film). Raz jasne, raz czerwone, tak do wyczerpania ciasta.

6. Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez około 60 minut.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do przestygnięcia i ostrożnie wyjąć z blaszki. Przed podaniem posypać obficie cukrem pudrem.

Udanych wypieków:)

zebra kolorowa

27 komentarzy do “Ciasto zebra kolorowa”

  1. Ja chciałem niebieską ale kupiłem 1 barwnik i okazało sie za mało jest zielone właśnie wsadziłem do piekarnika zobaczymy co wyjdzie napisze po upieczeniu

    Odpowiedz
  2. Czy maka ziemniaczana ma za zadanie zapobiec mieszaniu sie kolorow, poprzez stworzenie roznej gestosci ciasta? Pieklam ciasto poznym wieczorem i juz nie mialam gdzie kupic maki ziemniaczanej, niestety zamiast wielu warstw wyszly dwie… Ale ciacho i tak zrobilo wrazenie, bo bylo rozowo-fioletowe :)

    Odpowiedz
  3. Fantastyczny przepis ;) przypomniało mi się jak byłam dzieckiem i patrzyłam jak mama robi klasyczną zebrę z kakao i nalewa naprzemiennie 2 kolory ciasta… Pomysł z różowym barwnikiem jest super, ciasto jest takie jak dla lalki Barbie ;) zrobię jeszcze nie raz. PS. do wersji z różowym barwnikiem dodałam trochę startej skórki z pomarańczy i ciasto miało fajny pomarańczowy posmak, aczkolwiek do klasycznej zebry z kakao skórki nie polecam. Pozdrawiam ;)

    Odpowiedz
  4. Dzien dobry. Mam pytanie, czy zamiast barwinka mozna dodac do drugiej czesci ciasta dwie lyzki kakao, tak zeby wyszla klasyczna zebra czarno biala? Serdecznie dziekuje i pozdrawiam. P.S. Korzystalam z Pani przepisow juz wielokrotnie i zawsze wszystkie wypieki wychodza mi wspaniale. Bardzo dziekuje za cudowne przepisy i super stronke ;)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz