Pączki z marmoladą

Niedługo tłusty czwartek, więc przygotowania w Małej Cukierence do tego wspaniałego dnia nabierają tempa:) Bardzo go lubię. Zapraszam więc na smaczne pączki z marmoladą i lekko cytrynowym lukrem. Świeże, ciepłe z herbatą lub mlekiem smakują wybornie. Z przepisu zrobimy około 16-17 pączków. Zapraszam do smażenia!

paczki z marmolada

Pączki z marmoladą
Składniki:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30g świeżych drożdży
50g + 2 łyżki cukru
60g masła
5 żółtek
250ml mleka
szczypta soli
marmolada lub gęsty dżem
1 łyżka spirytusu lub wódki
Lukier:
1,5 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
1-3 łyżki gorącej wody lub mleka
Dodatkowo:
około 500-600g tłuszczu do smażenia (użyłam smalcu)

1. Drożdże rozetrzeć łyżką z 2 łyżkami cukru. Dodać połowę ciepłego mleka i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na około 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.

2. Żółtak utrzeć na puch z pozostałym cukrem.

3. Mąkę przesiać. Dodać resztę mleka, sól, żółtka, spirytus oraz rozczyn. Wyrobić ciasto (wyrabiałam mikserem przez około 7-8 minut; jeśli ciasto będzie zbyt gęste proszę dodać jeszcze trochę mleka, im ciasto rzadsze, tym trudniej formować pączki, ale za to będą smaczniejsze).

4. Masło roztopić i stopniowa dodawać je do ciasta (wgnieść je w ciasto). Następnie ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut, aż podwoi swoją objętość.

5. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki po około 50g, formować niewielkie krążki, robić małe wgłębienia i nakładać w nie marmoladę lub dżem (około 1/2 łyżeczki), zlepiać brzegi, formując okrągłe pączki i znów odstawić je do wyrośnięcia na około 45-60 minut.

6. Smalec rozgrzać. Przed smażeniem z każdego pączka pędzelkiem usunąć nadmiar mąki (tłuszcz nie będzie się przypalał), smażyć na rumiano z każdej strony przez około 3-4minuty . Usmażone pączki układać na papierowych ręcznikach.

Lukier:
7. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą (stopniowo dodawać wodę, aby uzyskać w miarę gęsty lukier). Gotowym lukrem polać pączki.

Smacznego:)

paczki z marmolada1

Print Friendly, PDF & Email

38 komentarzy do “Pączki z marmoladą”

  1. Ponawiam pytanie, czy ciasto można wyrobic dzien wcześniej i paczki smażyć dopiero rano? Czy trzeba je jakos wczesniej wyjąć z lodówki, czy od razu można robić paczki? Proszę o radę, pozdraiwm

    Odpowiedz
    • nie robiłam tak nigdy, ale rogale Marcińskie tak robiłam, jak wyjęłam ciasto z lodówki to tak dałam mu jeszcze z 30 minut, pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Pączki z przepisu wyszły bardzo smaczne, ale miałam sporo problemów na etapie wyrabiania ciasta. W zasadzie „wyrabiać” to ono się nie dało, było bardzo klejące i takie plastyczne. Wyrabiałam mikserem, ale z trudem – oblepiało końcówki. Co zrobiłam nie tak? Dodam, że roztopionego masła też nie dało się wgnieść w ciasto, a jedynie z nim wymieszać.

    Odpowiedz
  3. Nie wiem dlaczego moje paczki się tak przypiekają , tzn jak wyjęłam je kiedy miały kolor taki jak na zdj to były jeszcze surowe w środku :( czy ma Pani jakiś pomysł dlaczego tak się dzieje?

    Odpowiedz
  4. Super przepis robiłam już 2 razy i za każdym wszyscy zachwyceni :) świetna strona, idealna dla mnie. Pani przepisy są ekstra! Pozdrawiam

    Odpowiedz
  5. Witam, właśnie robie pączki z Pani przepisu. Ciasto juz wyrasta. Tylko takie pytanie – czy trzeba je później podsypywac mąka? I jak mama zostac do wyrośnięcia juz uformowane, to czy deske tez podsypac mąka?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz