Niedługo tłusty czwartek, więc przygotowania w Małej Cukierence do tego wspaniałego dnia nabierają tempa:) Bardzo go lubię. Zapraszam więc na smaczne pączki z marmoladą i lekko cytrynowym lukrem. Świeże, ciepłe z herbatą lub mlekiem smakują wybornie. Z przepisu zrobimy około 16-17 pączków. Zapraszam do smażenia!
Pączki z marmoladą
Składniki:
500g mąki pszennej (użyłam tortowej)
30g świeżych drożdży
50g + 2 łyżki cukru
60g masła
5 żółtek
250ml mleka
szczypta soli
marmolada lub gęsty dżem
1 łyżka spirytusu lub wódki
Lukier:
1,5 szklanki cukru pudru
2-3 łyżki soku z cytryny
1-3 łyżki gorącej wody lub mleka
Dodatkowo:
około 500-600g tłuszczu do smażenia (użyłam smalcu)
1. Drożdże rozetrzeć łyżką z 2 łyżkami cukru. Dodać połowę ciepłego mleka i 2 łyżki mąki, dokładnie wymieszać. Odstawić na około 10-15 minut, aż drożdże zaczną pracować.
2. Żółtak utrzeć na puch z pozostałym cukrem.
3. Mąkę przesiać. Dodać resztę mleka, sól, żółtka, spirytus oraz rozczyn. Wyrobić ciasto (wyrabiałam mikserem przez około 7-8 minut; jeśli ciasto będzie zbyt gęste proszę dodać jeszcze trochę mleka, im ciasto rzadsze, tym trudniej formować pączki, ale za to będą smaczniejsze).
4. Masło roztopić i stopniowa dodawać je do ciasta (wgnieść je w ciasto). Następnie ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60-90 minut, aż podwoi swoją objętość.
5. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki po około 50g, formować niewielkie krążki, robić małe wgłębienia i nakładać w nie marmoladę lub dżem (około 1/2 łyżeczki), zlepiać brzegi, formując okrągłe pączki i znów odstawić je do wyrośnięcia na około 45-60 minut.
6. Smalec rozgrzać. Przed smażeniem z każdego pączka pędzelkiem usunąć nadmiar mąki (tłuszcz nie będzie się przypalał), smażyć na rumiano z każdej strony przez około 3-4minuty . Usmażone pączki układać na papierowych ręcznikach.
Lukier:
7. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą (stopniowo dodawać wodę, aby uzyskać w miarę gęsty lukier). Gotowym lukrem polać pączki.
Smacznego:)
Witam,
mam pytanie co do tego przepisu. Czy tam nie jest czasem błąd? Chodzi mi dokładnie o 2 punkt – żółtka utrzeć z cukrem na puch a w 3 punkcie jest dodać też żółtka. A co z białkami?
Podbijam pytanie!
Czy można zamiast smalcu użyć zwykłego oleju?
tak można, pozdrawiam
Można też dodać Nutelle do pączków zamiast marmolady?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy muszę dodawać wódkę ?
można pominąć, ale wtedy ciasto więcej wchłania tłuszczu, pozdrawiam
Ja dodaje Alkohol nie do ciasta tylko do zimnego oleju.
Tak robie od lat.
Mega, pycha, wspaniałe :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Odważyłam się i dziś zrobiłam pączki pierwszy raz. Wyszły pyszne polecam przepis, pączki są fajnie puszyste można je po prostu pochłaniać :-)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie :)
Robiłam w zeszłym roku w tym roku. Rewelacja !
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Wyszly znakomicie.Bardzo smaczne.Pozdrawiam.
tak to jest, ja używam domowej roboty, więc nie pomogę, ale można poszukać w sklepach ze zdrową żywnością, powinni coś mieć bez żadnych dodatków, pozdrawiam
szukam marmolady wieloowocowej sklepowej bez syropu glukozowego, kwasu cytrynowego czy sorbinianu potasu i temu podobnych, poleciłaby Pani jakąś? W jakiej sieci, pączki będę robił pierwszy raz dookoła same dziwne składy, dziękuję
Szkoda, że takiego wspaniałego efektu nie można uzyskać eksperymentując z mąkami bez glutenu (mamy tu na myśli mąki z naturalnych roślin a nie wątpliwie zdrowe mieszanki). Kto wie może w tym roku jakiś eksperyment się uda :D
już wiem – cukier
co to znaczy w składzie 50g +2 łyżki cukru
b o drożdzy ma być 30 g jak dobrze rozumiem
Przepis rewelacja. Pączki robiłam pierwszy raz i udały się swietnie. Jak zwykle Pani przepisy mnie nie zawiodły i słodkości wychodzą przepyszne.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Bardzo smakowite! Idealnie usmażone!