Comber – ciasto czekoladowe z alkoholem

Pyszne, soczyste ciasto czekoladowe z alkoholem, zwane comber. Proste w przygotowaniu i zaskakująco smaczne. Ładnie i apetycznie pachnie kakao. Jest tak nasączone, że przy krojeniu, aż patera jest mokra, ale ciasto nie jest rozmoczone. Przepis na pewno do powtórzenia. Do jego zrobienia namówiła mnie jedna z czytelniczek, Pani Bożena, dziękuję:). Polecam…

Comber

Comber – ciasto czekoladowe z alkoholem
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej)
250g masła lub margaryny
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
3 jajka – osobno żółtka i białka
3 łyżki kakao bez cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżki wody
Do nasączenia:
1,5 szklanki zaparzonej herbaty (z dwóch saszetek)
około 0,5 szklanki mocnego alkoholu (użyłam wódki i wiśniówki; można dodać więcej alkoholu kosztem herbaty)
Dodatkowo:
1 duża łyżka masła
2-3 łyżki kakao bez cukru

Ciasto:
1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia.

2. Do rondelka przełożyć masło, cukier, cukier wanilinowy, kakao, wodę i zagotować. Masę gotować na małym ogniu przez 5 minut.

3. Czekoladową masę zdjąć z ognia i odłożyć 8 łyżek na polewę. Odstawić do ostygnięcia.

4. Białka ubić na sztywną pianę.

5. Do ostygniętej masy czekoladowej (może być letnia, troszkę ciepła) dodać mąkę i żółtka, wymieszać. Na końcu dodać ubite białka i delikatnie wymieszać do połączenia składników.

6. Ciasto przełożyć do keksówki o wymiarach 25x12cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180oC na funkcji góra-dół przez około 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika ciasto odstawić do całkowitego ostygnięcia (nie wyciągać z blaszki).

7. Herbatę wymieszać z alkoholem (powinno być 500ml płynu). Ponczem nasączyć ciasto.

Polewa:
8. Odłożoną masę czekoladową (8 łyżek) podgrzać. Dodać do niej masło i kakao, wymieszać na jednolitą masę i polać nią wierzch ciasta. Ciasto odstawić najlepiej na całą noc.

9. Ciasto ostrożnie wyjąć z blaszki i podawać pokrojone na grube plastry.

Udanych wypieków:)

Comber

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

10 komentarzy do wpisu „Comber – ciasto czekoladowe z alkoholem”

  1. Wygląda bardzo obiecująco, chyba się skuszę. Czy można użyć samej wódki, czy lepiej jednak połączyć ją z innym alkoholem? I może takie głupie pytanie, ale jak konkretnie wykonać „nasączanie ponczem” ? ;) Jest na to jakiś najlepszy sposób? Będę wdzięczna za odpowiedź, a zdjęcia jak zwykle po prostu PYSZNE :D

  2. uważam, że lepiej połączyć, będzie ciekawszy smak,
    a ciasto proszę polewać przy pomocy łyżki i tak najpierw 1/4 ponczu wylać, poczekać chwile aż wsiąknie i znów trochę polać, pozdrawiam

  3. Zrobiłem.Zamiast wódki dodałem nalewkę pomarańczowo-kawową własnej roboty.Po prostu….śpiewać się chce i ogólnie piękny ten świat:)Pozdrawiam.

  4. Polewam łyżką poncz ale już po wylaniu 250 ml poncz stoi i nie wsiąka (a ciasto wyrosło) czy zatem 500 ml – to nie za dużo?

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.