Ciasto Kopiec Kreta

Ciasto Kopiec Kreta – Pyszne, kakaowe ciasto z kremem śmietanowym i bananami. Prosty w przygotowaniu i w miarę szybki tort, który cieszy się dużą popularnością. Gościom bardzo smakował i prosili o dokładkę. Moje ciasto kreta jest delikatnie śmietankowe i waniliowe. Biszkopt jest wilgotny, dlatego ciasta już nie nasączałam. Jeśli nie lubimy bananów możemy zastąpić je ulubionym dżemem lub innymi miękkimi owocami np. gruszki z puszki, brzoskwinie. Bardzo polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Ciasto Kopiec Kreta

Ciasto Kopiec Kreta
Składniki:
Biszkopt – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
5 łyżek kakao bez cukru
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
180ml oleju
200ml maślanki
Krem:
4 banany
1/2 cytryny
15g żelatyny + 140ml zimnej wody
650ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
3-4 łyżki cukru pudru
50g mlecznej czekolady, startej na drobnych oczkach
2 łyżki soku z cytryny
1-2 krople aromatu śmietankowego (niekoniecznie)
Dodatkowo:
około 100g marcepanu + czarny barwnik spożywczy + różowy barwnik spożywczy

Ciasto Kopiec Kreta

Biszkopt:
1. Mąkę i kakao przesiać. Dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać.

2. Do drugiej miski wbić jajka i bardzo krótko rozmieszać je mikserem (patrz FILM). Dodać cukier, cukier wanilinowy, olej, maślankę i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę z kakao i znów krótko wymieszać mikserem (patrz FILM).

3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Krem:
4. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.

5. Ostygnięty biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki. Wierzch wyrównać i trzymając nóż pionowo, naciąć biszkopt delikatnie przy krawędzi biszkoptu (proszę zachować około 1cm od krawędzi biszkoptu, patrz FILM), następnie łyżką wybrać ciasto ze środka biszkoptu, ale tak, żeby nie zrobić dziury w cieście. Wybrane ciasto przełożyć do miseczki i pokruszyć.

6. Napęczniałą żelatynę postawić na małym gazie i mieszać, aż żelatyna się rozpuści (proszę podgrzewać przez około 30 sekund), zdjąć z ognia i odstawić.

7. Banany obrać i skropić dokładnie sokiem z 1/2 cytryny.
Banany poukładać w wydrążonym biszkopcie (patrz FILM).

8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i aromatem.
Następnie cały czas mieszając ręcznym mikserem, wlać w 2-3 partiach rozpuszczoną żelatynę. Dodać startą czekoladę, 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać szpatułką.

9. Około 2/3 kremu śmietanowego wyłożyć na banany (troszkę dociskając go łyżką, aby wypełnić odstępy miedzy bananami), formując kopczyk. Wyłożyć pozostały krem i uformować kopiec. Wierzch obłożyć pokruszonym ciastem. Ciasto wstawić na około 3-4 godziny do lodówki, najlepiej na całą noc.

Dodatkowo:
10. Kawałek marcepanu zagnieść z odrobiną czarnego barwnika spożywczego i uformować z niego łapki, ramiona krecika, głowę (patrz FILM). Kawałek marcepanu zagnieść z różowym barwnikiem i krecikowi zrobić nosek.
Krecika kładziemy na środek kopca, podsypując go okruchami ciasta.
Kopiec Kreta przechowujemy w lodówce.

Udanych wypieków :)

Ciasto Kopiec Kreta

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

12 komentarzy do wpisu „Ciasto Kopiec Kreta”

  1. Jaki śliczny i pomysłowy ten krecik z marcepanu. Poza tym często zaglądam na Pani stronę- skorzystałam już z kilku przepisów. Wszystkie rewelacyjne i bardzo dokładnie opisane. Dziękuję :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

.