Ciasto Kopiec Kreta – Pyszne, kakaowe ciasto z kremem śmietanowym i bananami. Prosty w przygotowaniu i w miarę szybki tort, który cieszy się dużą popularnością. Gościom bardzo smakował i prosili o dokładkę. Moje ciasto kreta jest delikatnie śmietankowe i waniliowe. Biszkopt jest wilgotny, dlatego ciasta już nie nasączałam. Jeśli nie lubimy bananów możemy zastąpić je ulubionym dżemem lub innymi miękkimi owocami np. gruszki z puszki, brzoskwinie. Bardzo polecam…
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Ciasto Kopiec Kreta
Składniki:
Biszkopt – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
300g mąki pszennej (użyłam tortowej)
5 łyżek kakao bez cukru
1 łyżeczka sody
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
180ml oleju
200ml maślanki
Krem:
4 banany
1/2 cytryny
15g żelatyny + 140ml zimnej wody
650ml śmietanki kremówki 30%
2 łyżeczki cukru wanilinowego lub opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 16g
3-4 łyżki cukru pudru
50g mlecznej czekolady, startej na drobnych oczkach
2 łyżki soku z cytryny
1-2 krople aromatu śmietankowego (niekoniecznie)
Dodatkowo:
około 100g marcepanu + czarny barwnik spożywczy + różowy barwnik spożywczy
Biszkopt:
1. Mąkę i kakao przesiać. Dodać proszek do pieczenia, sodę, wymieszać.
2. Do drugiej miski wbić jajka i bardzo krótko rozmieszać je mikserem (patrz FILM). Dodać cukier, cukier wanilinowy, olej, maślankę i wymieszać mikserem do połączenia składników. Dodać mąkę z kakao i znów krótko wymieszać mikserem (patrz FILM).
3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23cm wyłożonej papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C na funkcji góra – dół przez około 60-65 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Krem:
4. Żelatynę zalać zimną wodą, wymieszać i odstawić na około 15 minut, aby napęczniała.
5. Ostygnięty biszkopt ostrożnie wyjąć z blaszki. Wierzch wyrównać i trzymając nóż pionowo, naciąć biszkopt delikatnie przy krawędzi biszkoptu (proszę zachować około 1cm od krawędzi biszkoptu, patrz FILM), następnie łyżką wybrać ciasto ze środka biszkoptu, ale tak, żeby nie zrobić dziury w cieście. Wybrane ciasto przełożyć do miseczki i pokruszyć.
6. Napęczniałą żelatynę postawić na małym gazie i mieszać, aż żelatyna się rozpuści (proszę podgrzewać przez około 30 sekund), zdjąć z ognia i odstawić.
7. Banany obrać i skropić dokładnie sokiem z 1/2 cytryny.
Banany poukładać w wydrążonym biszkopcie (patrz FILM).
8. Śmietankę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i aromatem.
Następnie cały czas mieszając ręcznym mikserem, wlać w 2-3 partiach rozpuszczoną żelatynę. Dodać startą czekoladę, 2 łyżki soku z cytryny, wymieszać szpatułką.
9. Około 2/3 kremu śmietanowego wyłożyć na banany (troszkę dociskając go łyżką, aby wypełnić odstępy miedzy bananami), formując kopczyk. Wyłożyć pozostały krem i uformować kopiec. Wierzch obłożyć pokruszonym ciastem. Ciasto wstawić na około 3-4 godziny do lodówki, najlepiej na całą noc.
Dodatkowo:
10. Kawałek marcepanu zagnieść z odrobiną czarnego barwnika spożywczego i uformować z niego łapki, ramiona krecika, głowę (patrz FILM). Kawałek marcepanu zagnieść z różowym barwnikiem i krecikowi zrobić nosek.
Krecika kładziemy na środek kopca, podsypując go okruchami ciasta.
Kopiec Kreta przechowujemy w lodówce.
Udanych wypieków :)
Witam, dlaczego do ciasta biszkoptowego dodaje się w tym przepisie maślankę?
Robię dużo ciast biszkoptowych, ale nie z dodatkiem maślanki.
Za odpowiedź z góry Pani dziękuję.
Pozdrawiam, Bożena
To ciasto jest pydzne e domu go lubia pieklsm go zycze psnia wedolych swiat i
Szczesliwego
Nowego
Roku
Danuta
Kolejny fantastyczny przepis!Ma Pani świetne przepisy. Lubię tu zaglądać
bardzo pyszne to pani ciasto
A czym mozna zastapic maslanke? W Holandii jej nie ma.
można dać jogurt, kefir, śremiankę, pozdrawiam
Jest Maślanka w Holandii. Nazywa się karnemelk
Tu nie ma się nad czym rozwodzić tylko trzeba dołączyć do grona zachwyconych. Co niniejszym czynię: Kopiec jest piękny! :)
Cudowne! I w dodatku domowe!
Czekam na red velvet uważam, że tak prawie na walentynki było by niezłe. :)
wow, genialnie wygląda:)
Jejku, pamiętam, jak robiłam to ciasto jeszcze z paczki- kiedy to było :D Ale smak pyszny, domowy to już na pewno wymiata :)
pyszna klasyka :)
a jaki krecik uroczy :)
Jaki śliczny i pomysłowy ten krecik z marcepanu. Poza tym często zaglądam na Pani stronę- skorzystałam już z kilku przepisów. Wszystkie rewelacyjne i bardzo dokładnie opisane. Dziękuję :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie