Najprostsze Szybkie CIASTO z TRUSKAWKAMI – Dzisiaj w Małej Cukierence proste w przygotowaniu ciasto z truskawkami na oleju. To taki letni klasyk, moja mama bardzo często robiła takie ciasto w wakacje. Ciasto jest puszyste, wilgotne od owoców i ładnie pachnie. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe ze szklanką mleka. Można je przygotować również z rabarbarem lub malinami. Bardzo polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Więcej przepisów na ciasta z truskawkami znajdziecie tutaj: „Ciasta z TRUSKAWKAMI”(klik).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Najprostsze Szybkie CIASTO z TRUSKAWKAMI lub Rabarbarem
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
5 dużych jajek
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
200ml oleju
340g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
450-500g truskawek lub rabarbaru
cukier puder do posypania
1. Piekarnik nastawić na 180°C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Duże truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli będziemy używać rabarbaru pokroić go na kawałeczki.
3. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką.
4. Do czystej, suchej miski przełożyć całe jajka, dodać cukier i cukier wanilinowy, ucierać mikserem przez około 4 minuty, aż powstanie puszysta piana.
5. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlać powoli olej, krótko wymieszać (patrz FILM).
6. Następnie dodać przygotowaną mąkę i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto wymieszałam jeszcze krótko szpatułką, patrz FILM.
7. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Czy można użyć śliwek zamiast truskawek ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Rzeczywiście pyszne. Puszyste i delikatne, ale nie suche. U nas znika szybciutko🙂
Dzień dobry :)
Ciasto jest przepyszne. W całej swej prostocie poprostu wspaniałe. Takie pachnące latem… Piekę go już po raz kolejny i za każdym razem się udaję. Właśnie się piecze , będzie gotowe jak dzieci przyjdą ze szkoły…. Taką dziś słodką niespodziankę dla nich przygotowałam. Dziękuję.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Zapomniałam dać olej 🙈 spieszyłam się i… Czekam z nadzieją że nie będzie zakalca …
Czy można użyć czerwonej porzeczki ?
myślę, że tak, pozdrawiam
Witam. Dziś upiekłam z truskawkami, a nie jestem mistrzem w kuchni to wyszło :) szybciej zniknęło jeszcze ciepłe ;) niż się robiło :)
Pyszne? To mało powiedziane! Ciasto jest naprawdę błyskawiczne w przygotowaniu, a jego smak… rewelacja. Dla mnie jedno z najlepszych, które udało mi się przygotować. Sezon na ciasta truskawkowe uważam za otwarty!
Witam dzisiaj po raz pierwszy w życiu samodzielnie upiekłem ciasto z truskawkami. Z waszego przepisu. Jak wystygnie to spróbuję i napiszę jak smakuje :-)
Pyszne :) ja zamiast oleju dodałam pół szklanki roztopionego masła dzięki czemu ciasto zyskało na smaku
Witam, właśnie odkryłam Pani blog :)
Mogę zapytać z jaką inną mąką by wyszło też? :)
myślę, ze gryczana i ryżowa powinny dać radę, pozdrawiam serdecznie
robiłam ciasto kilka razy z truskawkami, lub truskawkami i borowkami, znikało zanim dobrze wystygło . jest idealne, puszystei wilgotne. dzis próbuję z malinami, mam nadzieje ze tez beda pasowaly :)
Ja zrobilam ale chyba mi nie wyszlo poniewaz troche czuc olejem mozna dodac zamiast oleju maslo
Właśnie wstawiłem do pieczenia zobaczymy dam znać
Ciasteczko pyszne…dzisiaj pieczemy z jagodami😀zobaczymy😀
pyszne, proste i szybkie. Dzieci juz zdazyly sprobowac