Najprostsze Szybkie CIASTO z TRUSKAWKAMI

Najprostsze Szybkie CIASTO z TRUSKAWKAMI – Dzisiaj w Małej Cukierence proste w przygotowaniu ciasto z truskawkami na oleju. To taki letni klasyk, moja mama bardzo często robiła takie ciasto w wakacje. Ciasto jest puszyste, wilgotne od owoców i ładnie pachnie. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe ze szklanką mleka. Można je przygotować również z rabarbarem lub malinami. Bardzo polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Więcej przepisów na ciasta z truskawkami znajdziecie tutaj: „Ciasta z TRUSKAWKAMI”(klik).

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Najprostsze Szybkie CIASTO z TRUSKAWKAMI

Najprostsze Szybkie CIASTO z TRUSKAWKAMI lub Rabarbarem
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
5 dużych jajek
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
200ml oleju
340g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
450-500g truskawek lub rabarbaru
cukier puder do posypania

Najprostsze Szybkie CIASTO z TRUSKAWKAMI

1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.

2. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Duże truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli będziemy używać rabarbaru pokroić go na kawałeczki.

3. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką.

4. Do czystej, suchej miski przełożyć całe jajka, dodać cukier i cukier wanilinowy, ucierać mikserem przez około 4 minuty, aż powstanie puszysta piana.

5. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlać powoli olej, krótko wymieszać (patrz FILM).

6. Następnie dodać przygotowaną mąkę i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto wymieszałam jeszcze krótko szpatułką, patrz FILM.

7. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Najprostsze Szybkie CIASTO z TRUSKAWKAMI

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

37 komentarzy do wpisu „Najprostsze Szybkie CIASTO z TRUSKAWKAMI”

      • Dlaczego promuje Pani dodawanie cukru wanilinowego zamiast waniliowego? To czysta chemia i zdrowia szkoda. Proszę się zastanowić nad wartościami.

        • nie ma czegoś takiego jak cukier waniliowy, jest wanilinowy lub z prawdziwą wanilią, można używać zamiennie, jak kto lubi, czasami lubię dodać wanilinowy, pozdrawiam

          • Moje ciasto wyglada pięknie ☺ super urosło. Jutro będzie uczta ☺ prosty przepis, szybki czas wykonania. Coś dla etatowej mamy ☺ Pozdrawiam

  1. Witam, wygląda pysznie!
    Czy można użyć mrożonych truskawek? Jeśli tak, to czy na ciasto ułożyć zamrożone czy nie?
    Z gory dziekuje!

  2. Wlasnie upieklam z tego przepisu, proporcje robilam “na oko” (a wlasciwie na szklanke o zgadywanej pojemnosci) i wyszlo super :)

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.