Najprostsze Szybkie CIASTO z TRUSKAWKAMI – Dzisiaj w Małej Cukierence proste w przygotowaniu ciasto z truskawkami na oleju. To taki letni klasyk, moja mama bardzo często robiła takie ciasto w wakacje. Ciasto jest puszyste, wilgotne od owoców i ładnie pachnie. Świetnie smakuje jeszcze delikatnie ciepłe ze szklanką mleka. Można je przygotować również z rabarbarem lub malinami. Bardzo polecam… Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Więcej przepisów na ciasta z truskawkami znajdziecie tutaj: „Ciasta z TRUSKAWKAMI”(klik).
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Najprostsze Szybkie CIASTO z TRUSKAWKAMI lub Rabarbarem
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
5 dużych jajek
200g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
200ml oleju
340g mąki pszennej (użyłam tortowej)
2 łyżeczki proszku do pieczenia
450-500g truskawek lub rabarbaru
cukier puder do posypania
1. Piekarnik nastawić na 180C na funkcji góra – dół.
Blaszkę o wymiarach 25x30cm wyłożyć papierem do pieczenia.
2. Truskawki umyć i usunąć szypułki. Duże truskawki pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli będziemy używać rabarbaru pokroić go na kawałeczki.
3. Mąkę przesiać, dodać proszek do pieczenia i krótko wymieszać łyżką.
4. Do czystej, suchej miski przełożyć całe jajka, dodać cukier i cukier wanilinowy, ucierać mikserem przez około 4 minuty, aż powstanie puszysta piana.
5. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlać powoli olej, krótko wymieszać (patrz FILM).
6. Następnie dodać przygotowaną mąkę i krótko wymieszać mikserem do połączenia składników. Ciasto wymieszałam jeszcze krótko szpatułką, patrz FILM.
7. Gotowe ciasto przełożyć do blaszki, wyrównać. Na wierzchu poukładać owoce i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 55-60 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ciasto przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
ale pyszności, kocham desery z truskawkami:)
można mrożone owoce?
tak można, pozdrawiam
Czy do ciasta można dodać czeresnie?
myślę, że tak, pozdrawiam
Czy można zamiast truskawek dodać wiśnie?
myślę, że tak, pozdrawiam
Na you tubę dodaje Pani masło i mleko tutaj olej gdzie szukać przepisu z masłem?
Cisto przepyszne, znowu się nie zawiodłam. Moja rada, pamiętajcie żeby dodać dużo owoców do ciasta
Najprostsze szybkie ciasto z truskawkami jest przepyszne
Wypróbowałam! Podałam ciepłe z lodami i świeżymi truskawkami. Niebo w płaszczu:D
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Ciasto po wymieszaniu było bardzo gęste, smarowałam na blaszce. Pieke, nie wiem co z tego wyjdzie:/
Czy truskawki moga byc mrozone
tak mogą być, pozdrawiam
Dlaczego promuje Pani dodawanie cukru wanilinowego zamiast waniliowego? To czysta chemia i zdrowia szkoda. Proszę się zastanowić nad wartościami.
nie ma czegoś takiego jak cukier waniliowy, jest wanilinowy lub z prawdziwą wanilią, można używać zamiennie, jak kto lubi, czasami lubię dodać wanilinowy, pozdrawiam
Moje ciasto wyglada pięknie ☺ super urosło. Jutro będzie uczta ☺ prosty przepis, szybki czas wykonania. Coś dla etatowej mamy ☺ Pozdrawiam
Witam, wygląda pysznie!
Czy można użyć mrożonych truskawek? Jeśli tak, to czy na ciasto ułożyć zamrożone czy nie?
Z gory dziekuje!
można kłaść zamrożone, pozdrawiam
Będę robic dzisiaj dam znac jak mi wyszlo pozdrawiam :)
Moje właśnie się piecze bez proszku do pieczenia i też ładnie uroslo. Dałam szczyptę soli
Wlasnie upieklam z tego przepisu, proporcje robilam “na oko” (a wlasciwie na szklanke o zgadywanej pojemnosci) i wyszlo super :)
Niestety drugi przepis jaki dziś próbowałam i w oby dwóch truskawki opadły na spód ciasta :(
Truskawki muszą być dobrze osuszone wtedy nie opadną.
Przetestowane, wyszło :) jak zawsze z Pani przepisów.
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
czy śliwki mogę dac do placka?
myślę, że tak, pozdrawiam
Zawsze ogladam pani kanal. Uwielbiam pani przepisy wypieki smakuja wybornie. Choc mieszkam w Anglii to mi nie przeszkadza. Dziekuje i pozdrawiam.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Witam. Dwa razy pieczone i truskawki opadły na dół :(
Ciasto jest świetne , robię co drugi dzień.Pozdrawiam
robilam z truskawkami! przeeeeeeeeeeepyszne !!! zanim wystygnie już go nie ma! dziś spróbuję z malinami :)
Zrobiłam w piatek z myślą o sobocie ale nie doczekało. Także w sobotę rano powtórka :)
pyszne, proste i szybkie. Dzieci juz zdazyly sprobowac
Ciasteczko pyszne…dzisiaj pieczemy z jagodami😀zobaczymy😀
Właśnie wstawiłem do pieczenia zobaczymy dam znać
Ja zrobilam ale chyba mi nie wyszlo poniewaz troche czuc olejem mozna dodac zamiast oleju maslo
robiłam ciasto kilka razy z truskawkami, lub truskawkami i borowkami, znikało zanim dobrze wystygło . jest idealne, puszystei wilgotne. dzis próbuję z malinami, mam nadzieje ze tez beda pasowaly :)
Witam, właśnie odkryłam Pani blog :)
Mogę zapytać z jaką inną mąką by wyszło też? :)
myślę, ze gryczana i ryżowa powinny dać radę, pozdrawiam serdecznie
Pyszne :) ja zamiast oleju dodałam pół szklanki roztopionego masła dzięki czemu ciasto zyskało na smaku
Witam dzisiaj po raz pierwszy w życiu samodzielnie upiekłem ciasto z truskawkami. Z waszego przepisu. Jak wystygnie to spróbuję i napiszę jak smakuje :-)