Prosty Sernik z Malinami Pod Pierzynką – Szybki, prosty w przygotowaniu sernik z owocami. Jest bardzo wilgotny, taki mokry, mazisty. Podczas pieczenia może wytrącić się trochę wody, dlatego radzę użyć gęstego sera, lepszej jakości. Sernik wtedy jest bardziej puszysty. W smaku jest waniliowy, śmietankowy, aromatyczny. Wygląda apetycznie. Polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki:
http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosty Sernik z Malinami Pod Pierzynką
Składniki:
Spód:
- 230g zmielonych, kakaowych herbatników
- 90g miękkiego masła
- 1 łyżeczka kakao bez cukru
Masa Serowa:
- 1kg gotowego sera na sernik (użyłam sera z wiaderka „Mój Ulubiony z Wielunia”)
- 3 jajka
- 3 żółtka
- 220g cukru
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego lub 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1 budyń śmietankowy bez cukru
- 180g naturalnego jogurtu
- 300g malin
Beza:
- 3 białka z dużych jajek L w temperaturze pokojowej
- 150g cukru
Spód:
1. Zmielone herbatniki przełożyć do miski, dodać kakao, krótko wymieszać. Dodać miękkie masło i zagnieść rękoma, aż powstaną wilgotne okruchy. Masę ciasteczkową przełożyć do tortownicy o średnicy 24cm wyłożonej papierem do pieczenia (tylko dno), wyrównać i docisnąć.
Masa Serowa:
2. Do miski przełożyć ser, dodać cukier, wanilię, żółtka, budyń i jogurt, wymieszać mikserem na jednolitą masę. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM.
3. Połowę masy serowej wylać na przygotowany spód w blaszce i wyrównać. Na wierzchu ułożyć połowę malin, lekko wciskać je w sernik łyżką, patrz FILM. Na maliny wyłożyć pozostałą masę serową i ułożyć pozostałe maliny. Znów lekko wcisnąć je w masę serową, wyrównać.
4. Sernik wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 160°C na funkcji góra – dół przez 55 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Podczas pieczenia z sernika można wytrącić się woda, radzę więc sernik piec na blaszce, aby nie ubrudzić piekarnika. Sernik mało rośnie. Tak około 8-10 minut przez końcem pieczenia przygotować bezę.
Beza:
4. Do czystej, suchej miski przełożyć białka i ubić mikserem. Następnie po łyżce dodawać cukier, patrz FILM, aż zużyjemy cały cukier i miksować jeszcze przez około 4-5 minut, aż cukier się rozpuści.
5. Na gorący sernik, dopiero co wyjęty z piekarnika, wyłożyć bezę, ale tak żeby zachować 1-2cm odstęp od brzegów tortownicy, patrz FILM. Bezę wyrównać, ale wierzch można trochę „ponaciągać” łyżką, żeby był nierówny, beza wtedy wygląda bardziej apetycznie. Sernik wstawić z powrotem do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 150°C na funkcji góra – dół przez 30 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
6. Ostygnięty sernik można wstawić do lodówki.
Schłodzony sernik ostrożnie wyjąć z blaszki, nożem oddzielić ciasto od brzegów blaszki i przełożyć na paterę.
Udanych wypieków :)
Przypominam jeszcze o moim pięknym e-booku „Wyjątkowe Torty i Ciasta”! Jest w nim 25 przepisów na pyszne, fantastyczne ciacha, bardzo polecam! Link do sklepu: https://malacukierenka.pl/produkt/malacukierenka-torty-ciasta-ebook.
Czy można dać mrożona maliny?
myślę, że tak, tylko trzeba je dobrze rozmrozić, pozdrawiam
Nigdy nie komentuję przepisów, ale to jest najlepsza masa serowa ever – jednocześnie o konsystencji ptasiego mleczka i mocno serowym smaku. Zamiast malin (nie sezon) dałam pomiędzy ser a bezę żurawiowy curd, też polecam.
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie