Najlepsze Ciasto Raffaello z Likierem Bez Pieczenia – Zapraszam na przepyszne ciasto z wiórkami kokosowymi i likierem, bez pieczenia. Jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, kremowe i wygląda wspaniale. W przygotowaniu jest proste, tylko należy pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Ciasto będzie idealne na spotkanie rodzinne i święta, bardzo polecam! (inspiracja z księgi siostry Anastazji). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Najlepsze Ciasto Raffaello z Likierem
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
650ml mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy 16g
200g cukru
300g masła
250g wiórków kokosowych
około 350-400g herbatników
250ml likieru typu advocaat
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania wierzchu
1. Do garnka wlać 450ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać żółtka, obie mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Tak rozmieszane mąki dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.
2. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników, patrz FILM.
3. Następnie do budyniowo – maślanej masy dodać stopniowa likier, tak w 4-5 partiach, patrz FILM. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać szpatułką.
4. Blaszkę o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników i przykryć je 1/3 kokosowego kremu, wyrównać. Ułożyć drugą warstwę herbatników i wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Ułożyć trzecią – ostatnią warstwę herbatników i na wierzchu wyłożyć pozostały krem wyrównać. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na całą noc.
Smacznego! :)
Świetny przepis 😁 Zajadamy ze smakiem do porannej kawy 😍
A można np innego likieru czekoladowy
tak można dać inny smak likieru, pozdrawiam
Czy można użyć gotowy budyń z torebki?
tak można, pozdrawiam
Czy jeśli zamiast herbatników użyję krakersów to ciasto nie będzie za mało słodkie?
nie będzie za mało słodkie, pozdrawiam
A czy można zamiast herbatników użyć biszkoptów jak na tiramisu? Czy zmiękną? A może w czymś namoczyć?
biszkopty bym trochę nasączyła, pozdrawiam serdecznie
Rewelacja! Zrobiłam na Święta, tylko z cukrem kokosowym – ma więc posmak i kolor karmelu. Polecam bardzo mocno i życzę Wesołych Świąt !
ja tak dzisiaj zrobiłam
Deser pyszny, będę powtarzać. Gdybym chciała dać mniej alkoholu, to czy w zamian dać więcej mleka do budyniu? Jak Pani myśli?
myślę, że nie, ten budyń jest idealny, pozdrawiam
Ja tak z trochę innej beczki,
w związku ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi czy ma Pani może jakiś przepis, który nadawałby się do upieczenia w kształcie baranka lub zajączka? Taki który dobrze odda kształt takiej formy.
nie mam takiego przepisu, bo nie mam takiej foremki, myślę, że babka z likierem byłaby dobra, pozdrawiam serdecznie
Czym można zastąpić likier advocat?
może być krupnik słony karmel, baileys, gęstszy kokosowy likier, pozdrawiam
chciałabym to ciasto zrobić na święta i będą wnuki. czy musi być likier?
pozdrawiam.
myślę, że nie musi, budyń nie jest taki gęsty, można dać parę łyżek śmietanki 30% lub 36%, tak z 5-6 łyżek, ale żeby była w temperaturze pokojowej, pozdrawiam
Ciasto niebo.. jest takie pyszne jak jego nazwa.
Wiórka przeznaczone na wierzch ciasta, można również przyprażyć na patelni. Cudnie pachną i mają piękny złocisty kolor.
tak to prawda, pozdrawiam serdecznie
Czy można czymś zastąpić likier tak żeby ciasto było bezalkoholowe? :)
można spróbować dać ze 100ml śmietanki kremówki 30% lub 36% w temperaturze pokojowej, pozdrawiam