Najlepsze Ciasto Raffaello z Likierem Bez Pieczenia

Najlepsze Ciasto Raffaello z Likierem Bez Pieczenia – Zapraszam na przepyszne ciasto z wiórkami kokosowymi i likierem, bez pieczenia. Jest bardzo smaczne, wilgotne, aromatyczne, kremowe i wygląda wspaniale. W przygotowaniu jest proste, tylko należy pamiętać, aby składniki były w temperaturze pokojowej. Ciasto będzie idealne na spotkanie rodzinne i święta, bardzo polecam! (inspiracja z księgi siostry Anastazji). Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka




Najlepsze Ciasto Raffaello z Likierem Bez Pieczenia

Najlepsze Ciasto Raffaello z Likierem
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
650ml mleka
3 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 cukier wanilinowy 16g
200g cukru
300g masła
250g wiórków kokosowych
około 350-400g herbatników
250ml likieru typu advocaat
Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania wierzchu

Najlepsze Ciasto Raffaello z Likierem Bez Pieczenia

1. Do garnka wlać 450ml mleka, dodać cukier, cukier wanilinowy i postawić na ogniu, zagotować. Do pozostałego mleka dodać żółtka, obie mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Tak rozmieszane mąki dodać do gotującego się mleka i ugotować gęsty budyń. Po zagotowaniu trzymać na małym ogniu, mieszając przez około 1 minutę. Zdjąć z ognia, nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Ma mieć temperaturę pokojową jak masło.

2. Masło przełożyć do miski i ucierać mikserem przez około 2 minuty. Następnie w 4-5 partiach dodać ostygnięty budyń, po każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników, patrz FILM.

3. Następnie do budyniowo – maślanej masy dodać stopniowa likier, tak w 4-5 partiach, patrz FILM. Po każdym dodaniu wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach do połączenia składników. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać szpatułką.

4. Blaszkę o wymiarach 23x23cm lub 24x24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć pierwszą warstwę herbatników i przykryć je 1/3 kokosowego kremu, wyrównać. Ułożyć drugą warstwę herbatników i wyłożyć połowę pozostałego kremu, wyrównać. Ułożyć trzecią – ostatnią warstwę herbatników i na wierzchu wyłożyć pozostały krem wyrównać. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi i wstawić do lodówki na całą noc.

Smacznego! :)

Najlepsze Ciasto Raffaello z Likierem Bez Pieczenia

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

19 komentarzy do wpisu „Najlepsze Ciasto Raffaello z Likierem Bez Pieczenia”

  1. Wiórka przeznaczone na wierzch ciasta, można również przyprażyć na patelni. Cudnie pachną i mają piękny złocisty kolor.

    Odpowiedz
    • myślę, że nie musi, budyń nie jest taki gęsty, można dać parę łyżek śmietanki 30% lub 36%, tak z 5-6 łyżek, ale żeby była w temperaturze pokojowej, pozdrawiam

      Odpowiedz
  2. Ja tak z trochę innej beczki,
    w związku ze zbliżającymi się świętami wielkanocnymi czy ma Pani może jakiś przepis, który nadawałby się do upieczenia w kształcie baranka lub zajączka? Taki który dobrze odda kształt takiej formy.

    Odpowiedz
  3. Deser pyszny, będę powtarzać. Gdybym chciała dać mniej alkoholu, to czy w zamian dać więcej mleka do budyniu? Jak Pani myśli?

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.