Prosta Puszysta Babka z Likierem – W Małej Cukierence kolejny wypiek na zbliżające się święta. Zapraszam na pyszną, wilgotną, puszystą babkę z likierem. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i szybka. Wygląd fantastycznie i cudownie pachnie. Pieczemy ją w dużej foremce, ponieważ babka bardzo rośnie w piekarniku. Polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!!.
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Prosta Puszysta Babka z Likierem
Składniki:
Ciasto – składniki powinny być w temperaturze pokojowej:
220g mąki pszennej (użyłam tortowej)
150g mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
190g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
220ml likieru typu advocaat (użyłam likieru Krupnik Słony Karmel)
5 jajek
250ml oleju
Lukier:
200g cukru pudru
5-6 łyżek likieru typu advocaat
posiekane pistacje do ozdoby
1. Formę do babki z kominem o średnicy 26cm posmarować masłem i posypać mąką.
Piekarnik nastawić na 190°C na funkcji góra – dół.
2. Obie mąki przesiać, dodać proszek do pieczenia, wymieszać łyżką.
3. Do drugiej miski wlać olej, dodać cukier, cukier wanilinowy i ucierać mikserem przez około 3 minuty. Następnie dodawać po jednym jajku, po każdym dodaniu krótko wymieszać mikserem.
4. Zmniejszyć obroty miksera na średnie/niskie i wlać likier, krótko wymieszać, patrz FILM. Dodać przygotowaną mąkę i znów krótko, ale dokładnie wymieszać mikserem, powstanie rzadkie ciasto.
5. Ciasto wlać do przygotowanej formy i blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez około 50-55 minut. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia.
Przygotujemy lukier:
6. Ostygniętą babkę ostrożnie wyjąć z blaszki i położyć na paterze.
Do cukru pudru dodać likier i utrzeć mikserem na gładko patrz FILM. Gotowym lukrem udekorować babkę (jeśli lukier będzie zbyt lejący proszę dodać jeszcze troszkę cukru pudru, jeśli zbyt gęsty trochę likieru). Ciasto odstawić na chwilę, aż lukier troszkę stężeje i wierzch udekorować posiekanymi pistacjami.
Udanych wypieków :)
Bardzo, bardzo smaczna, ale… „wykipiała mi ” częściowo górą ;(((
I nie wiem dlaczego ????
za wysoka temperatura, proszę piec tak 10C mniej, pozdrawiam serdecznie
Obniżenie temperatury niczego nie zmieniło. Znów mi wykipiała 😀😀😀
Ale… chyba już wiem jaka jest przyczyna. Ja mam zupełnie inną formę. Średnica ok, komin ok , moja jednak zwęża się znacznie na samym dole i premier dlatego kipi przy kominie.
Na szczęście smak jest fantastyczny😁😀.
Pozdrawiam.
Czy do lukru również można zastąpić advocat słonym karmelem?
myślę, że tak, pozdrawiam
Upiekłam i stwierdzam, że jest to najlepsza babka jaką kiedykolwiek jadłam ja i moja rodzina. Bardzo dziękuję za przepis.
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Czy czuć alkohol po upieczeniu?
a tą babkę mogą jeść też dzieci,
bo w końcu ten lukier
Czy można wykorzystać formę 24 cm bez komina?
myślę, że nie, pozdrawiam
Czy konsystencja likieru ma znaczenie? Chciałam użyć Lady Margot z Lidla ale jest dość rzadki.
nie znam tego likieru, krupnik słony karmel też raczej jest rzadki, pozdrawiam
Babka przepyszna :) Próbowałam przepis by na Wielkanoc upiec ! :)
bardzo się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Taka forma z kominem o ø 26cm to ile ma mniej-więcej litrów? Uda się zrobić z tego dwie małe babki?
myślę, że uda się zrobić dwie małe babki, sama będę próbować, pozdrawiam
Jaka temp piekarnika?
Piekarnik nastawić na 190C na funkcji góra – dół, pozdrawiam
A z foremki odrazu wyjąć czy odczekać aż wystygnie ???
ja czekałam aż wystygnie, pozdrawiam
Czy można upiec w formie tzw. Keksówce?
tak ale musi być duża, pozdrawiam
Udała się rewelacyjnie, a muszę przyznać, że babkę piekłam pierwszy raz. Zachwyciła mojego męża.