Najlepsze ciasto z agrestem – Kruche ciasto z agrestem i pianką

Kruche ciasto z agrestem i pianką – Bardzo lubię agrest prawie na równi z rabarbarem, ale czasami w tej ilości letnich owoców jakoś mi umknie. Na szczęście w tym roku było inaczej :). Zapraszam na przepyszne ciasto z agrestem, mój kolejny wakacyjny hit. Ciasto jest kwaskowate, waniliowe, na kruchym cieście, dla mnie wspaniałe. Do tego proste w przygotowaniu i w miarę szybkie, polecam!

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka

 

Najlepsze ciasto z agrestem – Kruche ciasto z agrestem i pianką

Najlepsze ciasto z agrestem – Kruche ciasto z agrestem i pianką
Składniki:
Ciasto:
480g mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
250g masła o zawartości tłuszczu 82-83%
5 żółtek
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Piana:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (na 500ml mleka)
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
700-750g obranego agrestu (agrest bez ogonków)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania

Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką (patrz FILM). Następnie krótko ciasto przygniatać palcami, nie rozcierać. Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną trochę większą od drugiej i obie zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30muinuy.

2. Tortownicę o średnicy 26-27cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzoną większą część ciasta krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. Ciastem wyłożyć przygotowaną tortownicę, wyrównać i zrobić mały brzeg (patrz FILM). Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez około 12-15 minut. Proszę ciasto obserwować, żeby za bardzo się nie przypiekło. Piekłam na środkowej półce piekarnika.

3. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i posypać bułką tartą.

4. Agrest wymieszać z mąką ziemniaczaną i poukładać go na wierzchu ciasta.

5. Białka ubić na sztywną pianę (proszę pamiętać, aby miska przed wlaniem białek była czysta i sucha). Następnie stopniowo dodawać cukier puder, po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 2-3 minuty. Dodać proszek budyniowy, wymieszać dokładnie (proszę szpatułką zebrać pianę w brzegów miski).

6. Pianę wyłożyć na agrest i wyrównać. Drugą część ciasta z lodówki pokruszyć i ułożyć na wierzchu ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Jak zacznie się za bardzo przypiekać z wierzchu proszę nakryć je folią aluminiową (tylko ją położyć, nic nie dociskać).
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Udanych wypieków :)

Najlepsze ciasto z agrestem – Kruche ciasto z agrestem i pianką

Print Friendly, PDF & Email

Podobne przepisy

Budyniowe ciasto z agrestem i bezą

PROSTE CIASTO na oleju z owocami i kruszonką

Babeczki „bezowe chmurki”

BISZKOPT Z AGRESTOWĄ PIANKĄ

Ciasto z agrestem

37 komentarzy do “Najlepsze ciasto z agrestem – Kruche ciasto z agrestem i pianką”

  1. Extra ciasto, pierwszy raz zrobiłem a podbiło serca wszystkim pod letnią altaną w lipcu 2021 otoczoną owocującym i krzewami agrestu, porzeczki czerwonej i czarnej, malinami czarnymi i czerwonymi, ach lato, lato, lato aż że hej

    Odpowiedz
  2. Rewelacyjne ciasto. Kruche, słodkie, kwaskowate od owoców. Nota bene pestki w ogóle nie przeszkadzają. Nie spodziewałam się, że agrest jest tak wdzięczny w ciastach. Polecam! Dziękuję za przepis, już sobie zapisałam w przepiśniku i będę do niego wracać. Może z porzeczkami?

    Odpowiedz
  3. Właśnie piekę 😀 Chyba za krótko ubijalam pianę, albo za szybko dodałam białka, ale to szczegół.
    Ciekawe co powie rodzina…

    Odpowiedz
    • ja przechowywałam w temperaturze pokojowej, ale jeśli ma dłużej postać to wtedy do lodówki, pozdrawiam

      Odpowiedz

Dodaj komentarz