Kruche ciasto z agrestem i pianką – Bardzo lubię agrest prawie na równi z rabarbarem, ale czasami w tej ilości letnich owoców jakoś mi umknie. Na szczęście w tym roku było inaczej :). Zapraszam na przepyszne ciasto z agrestem, mój kolejny wakacyjny hit. Ciasto jest kwaskowate, waniliowe, na kruchym cieście, dla mnie wspaniałe. Do tego proste w przygotowaniu i w miarę szybkie, polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Najlepsze ciasto z agrestem – Kruche ciasto z agrestem i pianką
Składniki:
Ciasto:
480g mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
250g masła o zawartości tłuszczu 82-83%
5 żółtek
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Piana:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (na 500ml mleka)
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
700-750g obranego agrestu (agrest bez ogonków)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką (patrz FILM). Następnie krótko ciasto przygniatać palcami, nie rozcierać. Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną trochę większą od drugiej i obie zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30muinuy.
2. Tortownicę o średnicy 26-27cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzoną większą część ciasta krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. Ciastem wyłożyć przygotowaną tortownicę, wyrównać i zrobić mały brzeg (patrz FILM). Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez około 12-15 minut. Proszę ciasto obserwować, żeby za bardzo się nie przypiekło. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
3. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i posypać bułką tartą.
4. Agrest wymieszać z mąką ziemniaczaną i poukładać go na wierzchu ciasta.
5. Białka ubić na sztywną pianę (proszę pamiętać, aby miska przed wlaniem białek była czysta i sucha). Następnie stopniowo dodawać cukier puder, po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 2-3 minuty. Dodać proszek budyniowy, wymieszać dokładnie (proszę szpatułką zebrać pianę w brzegów miski).
6. Pianę wyłożyć na agrest i wyrównać. Drugą część ciasta z lodówki pokruszyć i ułożyć na wierzchu ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Jak zacznie się za bardzo przypiekać z wierzchu proszę nakryć je folią aluminiową (tylko ją położyć, nic nie dociskać).
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Czy można czymś zastąpić mąkę ziemniaczaną? Pozdrawiam
Może bułką tartą, też wchłonie wilgoć.
Extra ciasto, pierwszy raz zrobiłem a podbiło serca wszystkim pod letnią altaną w lipcu 2021 otoczoną owocującym i krzewami agrestu, porzeczki czerwonej i czarnej, malinami czarnymi i czerwonymi, ach lato, lato, lato aż że hej
Pierwszy agreściak właśnie z tego przepisu! Świetny przepis i cudowny blog! Dziękuję i całuję.
Rewelacyjne ciasto. Kruche, słodkie, kwaskowate od owoców. Nota bene pestki w ogóle nie przeszkadzają. Nie spodziewałam się, że agrest jest tak wdzięczny w ciastach. Polecam! Dziękuję za przepis, już sobie zapisałam w przepiśniku i będę do niego wracać. Może z porzeczkami?
Ogromnie się cieszę, pozdrawiam serdecznie
Właśnie piekę 😀 Chyba za krótko ubijalam pianę, albo za szybko dodałam białka, ale to szczegół.
Ciekawe co powie rodzina…
Ja dziś robię to ciacho, właśnie się chłodzi w lodówce i też dałam, ,Kasię „
Upiekłam, ale z mieszanką owoców: czerwona i czarna porzeczka, borówka, agrest. Przepyszne 😋😋😋
Pyszne ;) przechowywać w lodówce czy w temperaturze pokojowej?
ja przechowywałam w temperaturze pokojowej, ale jeśli ma dłużej postać to wtedy do lodówki, pozdrawiam