Kruche ciasto z agrestem i pianką – Bardzo lubię agrest prawie na równi z rabarbarem, ale czasami w tej ilości letnich owoców jakoś mi umknie. Na szczęście w tym roku było inaczej :). Zapraszam na przepyszne ciasto z agrestem, mój kolejny wakacyjny hit. Ciasto jest kwaskowate, waniliowe, na kruchym cieście, dla mnie wspaniałe. Do tego proste w przygotowaniu i w miarę szybkie, polecam!
Zapraszam na FILM.
Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka
Najlepsze ciasto z agrestem – Kruche ciasto z agrestem i pianką
Składniki:
Ciasto:
480g mąki krupczatki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
80g cukru pudru
1 opakowanie cukru wanilinowego 16g
250g masła o zawartości tłuszczu 82-83%
5 żółtek
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%
Piana:
5 białek
1 szklanka cukru pudru
1 opakowanie budyniu śmietankowego lub waniliowego bez cukru (na 500ml mleka)
Dodatkowo:
2 łyżki bułki tartej
700-750g obranego agrestu (agrest bez ogonków)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
cukier puder do posypania
Ciasto:
1. Mąkę wymieszać z cukrem pudrem, cukrem wanilinowym, proszkiem do pieczenia. Schłodzone masło zetrzeć na tarce z grubymi oczkami do miski z mąką, podsypując mąką (patrz FILM). Następnie krótko ciasto przygniatać palcami, nie rozcierać. Dodać żółtka, śmietanę i szybko rękoma zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na dwie części jedną trochę większą od drugiej i obie zawinąć w folię spożywczą, wstawić do lodówki na 30muinuy.
2. Tortownicę o średnicy 26-27cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Schłodzoną większą część ciasta krótko zagnieść i podsypując mąką rozwałkować. Ciastem wyłożyć przygotowaną tortownicę, wyrównać i zrobić mały brzeg (patrz FILM). Ciasto ponakłuwać widelcem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 200°C przez około 12-15 minut. Proszę ciasto obserwować, żeby za bardzo się nie przypiekło. Piekłam na środkowej półce piekarnika.
3. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika i posypać bułką tartą.
4. Agrest wymieszać z mąką ziemniaczaną i poukładać go na wierzchu ciasta.
5. Białka ubić na sztywną pianę (proszę pamiętać, aby miska przed wlaniem białek była czysta i sucha). Następnie stopniowo dodawać cukier puder, po dodaniu całego cukru miksować jeszcze przez około 2-3 minuty. Dodać proszek budyniowy, wymieszać dokładnie (proszę szpatułką zebrać pianę w brzegów miski).
6. Pianę wyłożyć na agrest i wyrównać. Drugą część ciasta z lodówki pokruszyć i ułożyć na wierzchu ciasta. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez około 50 minut. Jak zacznie się za bardzo przypiekać z wierzchu proszę nakryć je folią aluminiową (tylko ją położyć, nic nie dociskać).
Ciasto po wyjęciu z piekarnika odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Udanych wypieków :)
Dzień dobry, dostałam niedojrzały agrest – zielony, twardy, naprawdę kwaśny ;) Czy nada się do tego ciasta w takiej postaci, czy lepiej wcześniej go np. podgotować z cukrem? Będę Pani bardzo wdzięczna za odpowiedź!
Ja bym ciut podgotowała, pozdrawiam
Moje w piekarniku nie mogłam się oprzeć tak pięknie wygląda na zdjęciu A i surowe już polizane 😅😅
A jak z agrestem z kompotu? Można użyć zamiast świeżego?
myślę, że tak, tylko trzeba go dobrze osączyć, pozdrawiam
Witam,bardzo nie lubię agrestu czy mogę dać surowe jabłka,jeśli tak to czy też dodać do nich mąkę ziemniaczaną?Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za wspaniałe przepisy ,które zawsze mi się udają
nie jestem pewna jak to wyjdzie z jabłkami, pozdrawiam
Wyglada cudownie, zamierzam upiec. Usmialam sie czytajac komentarze pod przepisem. Ciezki jest los blogera :-) Pozdrawiam ciepluto i dziekuje za przepis :-)
Właśnie wyciągnęłam z pieca wyglada super apetycznie!!!!☺
Ja mam pytanie jaki to jest obrany agrest ?
bez ogonów z przodu i z tyłu :) pozdrawiam serdecznie
Wyglada apetycznie ide zrywać agrest i do dzieła! Ja mieszam mąkę pół ma pół z tortowa i zawsze jest ok.
Dlaczego jedne ciasta kruche ma Pani na bazie maki tortowej a to jest z krupczatki? Czy krupczatka nie spowoduje ze bedzie sie zbytnio kruszyc?
Piękne zdjęcia:) przepis do wypróbowania, pozdrawiam
Bardzo lubię Pani przepisy i już kilka wypróbowałam :-) -są świetne.Chciałam zapytać czy to ciasto bardzo straci na smaku jeśli zamiast masła użyję margaryny Kasi ?Dziękuję i pozdrawiam :-)
myślę, że też może być z margaryną Kasia, pozdrawiam
Witam , a czy można użyć mąki tortowej zamiast krupczatki? I czy można dodać inne owoce niż agrest? Albo agrest wymieszać z innymi owocami? Ciasto wygląda apetycznie!!! na pewno zrobię :) Pozdrawiam.
można dodać inne owoce, nie wiem jak z mąką tortową ale też powinno się udać, pozdrawiam
Nie miałam mąki krupczatki i zrobiłam z tortowa. Pięknie wyrosło i jest bardzo smaczne 😁
bardzo się cieszę, pozdrawiam ciepło
a ile tego agrestu pół kilo?
jest podane w przepisie ile agrestu, pozdrawiam
Wygląda cudownie !
Każdy Twój wypiek jest inspiracją :)
Witam, czy zamiast agrestu nada się czarna porzeczka? Jak myślisz? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Kinga
myślę, że się nada, pozdrawiam
Też tak myślę, że się nada, ale na pewno zmieni smak ciasta