Mus truskawkowy


Smaczny deser z truskawek, puszysty i delikatny. Bardzo aromatyczny, rozpływa się w ustach i wygląda efektownie. (przepis z gazety „Claudia” nr 6, czerwiec 2010)

Składniki na 4 porcje:

tabliczka białej czekolady

400g truskawek

4 białka

5 łyżek cukru pudru

szklanka kremówki

sok z cytryny

kilka truskawek do przybrania

Truskawki umyć, obrać i zmiksować. Białka ubijać i pod koniec dodać połowę cukru pudru, ubić na gęstą pianę. Z resztą cukru ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Białka i śmietanę dodać do truskawek i wymieszać. Mus doprawić do smaku sokiem cytryny (ja nie doprawiałam, ponieważ miałam kwaśne truskawki) i rozłożyć do pucharków. Czekoladę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Deser obłożyć połówkami truskawek i posypać startą czekoladą. Podawać od razu.

Pozdrawiam :)

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

4 komentarze do wpisu „Mus truskawkowy”

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.