Smaczny deser z truskawek, puszysty i delikatny. Bardzo aromatyczny, rozpływa się w ustach i wygląda efektownie. (przepis z gazety „Claudia” nr 6, czerwiec 2010)
Składniki na 4 porcje:
tabliczka białej czekolady
400g truskawek
4 białka
5 łyżek cukru pudru
szklanka kremówki
sok z cytryny
kilka truskawek do przybrania
Truskawki umyć, obrać i zmiksować. Białka ubijać i pod koniec dodać połowę cukru pudru, ubić na gęstą pianę. Z resztą cukru ubić śmietanę kremówkę na sztywno. Białka i śmietanę dodać do truskawek i wymieszać. Mus doprawić do smaku sokiem cytryny (ja nie doprawiałam, ponieważ miałam kwaśne truskawki) i rozłożyć do pucharków. Czekoladę zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Deser obłożyć połówkami truskawek i posypać startą czekoladą. Podawać od razu.
Pozdrawiam :)
bardzo mi miło :) pozdrawiam serdecznie
mus był pyszny!
nie mam musu czekoladowego, pozdrawiam
Czy pani ma jakisz przepis na mus czekoladowy?
Pozdrawiam