Kawa o interesującym smaku i aromacie. Orzeźwia i dodaje energii, bardzo ją lubię, szczególnie dobrze schłodzoną. Polecam … (przepis z książki „Mała wielka księga koktajli”, Wydawnictwo Olesiejuk Sp. z o.o.)
Składniki na 4 szklanki:
4 duże filiżanki ostudzonej mocnej kawy
80ml likieru jajecznego (można więcej, według uznania )
200ml soku pomarańczowego świeżo wyciśniętego (nie używać soku z kartonu)
8 łyżeczek cukru trzcinowego (według uznania, ja w ogóle nie dodaję cukru)
plasterki pomarańczy
listki melisy lub mięty
Składniki powinny być dobrze schłodzone. Do kawy wlać likier jajeczny, dopełnić sokiem pomarańczowym i dosłodzić do smaku cukrem trzcinowym (z sokiem pomarańczowym trzeba uważać, aby nie dodać za dużo, ponieważ wtedy będzie za kwaśne). Rozlać do 4 szklanek i każdą udekorować plasterkiem pomarańczy i listkiem melisy, można dodać parę kostek lodu. Od razu podawać.
Smacznego :)
bardzo się cieszę :) pozdrawiam serdecznie
Bardzo dobry, orzeźwiający napój!
zrobiłam kawę z sypanej, pozdrawiam
Kawa rozpuszczalna czy sypana?