Bardzo szybkie w przygotowaniu, smaczne muffiny, wypełnione jagodami i krówkami. Aromatyczne, o przyjemnym zapachu waniliowo- śmietankowym. Wyglądają ładnie i apetycznie, z jagodowymi piegami, żaden łasuch się im nie oprze. Dla mnie wspaniałe do kawy. Polecam… zmodyfikowany przepis od Pani Moniki Czapiewskiej.
Muffiny z jagodami i krówkami
Składniki (dobrze, jeśli składniki będą w temperaturze pokojowej) na 12 dużych babeczek:
2 niepełne szklanki mąki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki cukru
3 łyżeczki cukru wanilinowego
1/4 łyżeczki aromatu śmietankowego
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka umytych, osączonych jagód
8 cukierków krówek drobno pokrojonych
100g masła
1 jajko
1 szklanka maślanki
1. Masło roztopić i odstawić do przestygnięcia.
2. Wymieszać razem obie mąki, sodę, proszek do pieczenia, sól, cukier.
3. W drugiej misce wymieszać razem masło, jajko, maślankę, aromat i cukier wanilinowy.
4. Do mokrych składników dodać suche, wsypać jagody, krówki i krótko wymieszać łyżką, tylko do zwilgotnienia składników.
5. Ciasto przełożyć do blaszki na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami (napełniłam je prawie do pełna). Blaszkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 200°C). Piec przez około 18-21 minut (ja piekłam 21).
Babeczki podawać przestygnięte, długo utrzymują świeżość.
Udanych wypieków:)
ogromnie się cieszę, bardzo dziękuję za komentarz,
pozdrawiam serdecznie:)
Babeczki przepyszne:) myślę że dzięki maślance są bardziej wilgotne przez co tak cudownie smakują…mój trzyletni synek pomagał w pieczeniu (sprawia mu to świetną frajdę) dzieki temu ze przepis jest bardzo prosty babeczki oczywiscie się udały jeszcze ciepłe wcinał, aż mu się uszy trzęsły:)…
Babeczki są tak pyszne, że jest to właściwie nie do opisania. Piekłam w jednym tygodniu dwa razy z takiej porcji (na tylko dwie osoby!). Za drugim razem zastąpiłam jagody borówką amerykańską – NIEBO. Sklepowe mogą się schować !!!
bardzo mnie to cieszy:) proszę zaglądać,
pozdrawiam serdecznie
Dzisiaj również upiekłam te babeczki. Zamiast jagód i krówek dałam porzeczki. Wyszły przepyszne.
Dziękuję bardzo za proste i smaczne przepisy. Będę tu zaglądać coraz częściej. :)
Pozdrawiam
bardzo mi miło:) cieszę się,
pozdrawiam ciepło
Przepyszne babeczki! :)
tak można
pozdrawiam
Czy maślankę można zastąpić jogurtem naturalnym?
Pozdrawiam
myślę, że można spróbować, powinno się udać, tylko dodałam bym może ciut więcej sody – 1 płaską łyżeczkę,
pozdrawiam ciepło:)
Mała Cukierno mam pytanie, czy zamiast muffinek można to zrobić jako jedną wielka mufinnke (babke ) ?
Ps. Często korzystam z Twoich przepisów są proste, jasno pisane no i przede wszystkim przepyszne !
Z niecierpliwością czekam na kolejne wpisy ;-)
Pozdrawiam cieplutko :-)
myślę, że tak
pozdrawiam
A jagody moga byc mrozone?
Ślicznie nakrapiane muffinki :)
Wyglądają pięknie, jak tylko będę miała jagody to skorzystam :-)