Świetne muffiny śniadaniowe z dużą ilością smakowitych dodatków i kruszonką. Babeczki są bardzo sycące, aromatyczne, wilgotne, puszyste i również dobrze smakują na drugi dzień. Z podanego przepisu uzyskamy około 20 babeczek. Bardzo polecam… (natchnienie znalazłam na stronie telegraph).
Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką
Składniki na 10 bardzo dużych babeczek lub 20 w tradycyjnym rozmiarze :
Ciasto:
300g mąki
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
300ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną)
1/3 szklanki oleju
1 nieduże jabłko, obrane i drobno pokrojone
80g rodzynek
100g drobno pokrojonych krówek
Kruszonka:
100g mąki
80g masła
3 łyżki cukru
2 krople aromatu waniliowego
3-4 drobno pokrojone krówki
Kruszonka:
1. Wymieszać mąkę, cukier. Dodać posiekane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać krówki wymieszać.
Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem wanilinowym i przyprawami.
3. Jajko, jogurt i cukier wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać olej, wymieszać.
4. Do suchych składników dodać mokre, wsypać rodzynki, jabłko, krówki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami, wierzch posypać kruszonką i piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 22-25 minut.
Udanych wypieków:)
bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Pyszne :) Ciachanie krówek męczące, ale opłaca się :)
myślę, że tak pozdrawiam
Witam czy jogurt grecki mozna zastapic kefirem??
Babeczki zniknely w przedszkolu tak szybko jak sie pojawily:) dziekuje za wszystkie fajne przepisy: ) pozdrawiam serdecznie.
na pewno będą smakować, cieszę się, dziękuję:) pozdrawiam serdecznie
Babeczki dzisiaj przetestowalam, bardzo smaczne.Mam nadzieje, ze beda w przedszkolu smakowac:) pozdrawiam cieplutko :) : )
powinny też ładnie wyrosnąć, można użyć proszku, pozdrawiam serdecznie
Witam! Chcialam sie zapytac czy zamiast sody moge dac proszek, zastanawiam czy muffinki ladnie wyrosna?
Pozdrawiam cieplo.
Babeczki wyszły bardzo dobre. Trochę się bałam, że będą za słodkie przez użycie krówek, ale są idealne. Kruszonka i jabłka doskonale uzupełniają smak. Dziękuję za kolejny, bardzo udany przepis :)
Dzisiejsze tureckie jest pyszne:) pozdrawiam
http://www.malacukierenka.pl/tureckie-ciasto-figowe-z-orzechami.html
Witam. jaki ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba trzymać w lodówce Pani poleca? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
tak Pani Wioletto i do tego są dobre przez 2-3 dni, polecam:)
pozdrawiam serdecznie
To jest to! Już wiem co będę jadła w pracy zamiast drożdżówek ze sklepu, musi być pyszne ;)
z jabłkami i krówkami… uwielbiam!!!