Torcik z kruchego ciasta z orzechami białą czekoladą i owocami

Jakiś czas temu zostałam zaproszona do wzięcia udziału w międzynarodowym projekcie World Baking Day (światowy dzień pieczenia), który przypada na 19 maja. W tym dniu miłośnicy domowych wypieków przygotowują słodkości na całym świecie. Inspirują się nawzajem dzięki zdjęciom i przepisom zamieszczonym na stronie WBD. Przepisy ułożone są od najprostszych, czyli 1., 2. poziomu do trudniejszych, aż po 100. poziom.
Zostałam więc jedną z ambasadorek tego wydarzenia i dlatego zachęcam Was, abyście również wzięli w nim udział i skorzystali z przepisów na WBD. Z tej okazji przygotowałam ten piękny torcik z kruchego ciasta z owocami. Smaczny, lekki, pachnący. Trochę jest przy nim pracy, ale warto. Wspaniale wygląda i świetnie smakuje. Bardzo polecam… (przepis autorski)

Torcik z kruchego ciasta z orzechami białą czekoladą i owocami

Torcik z kruchego ciasta z orzechami białą czekoladą i owocami

Torcik z kruchego ciasta z orzechami białą czekoladą i owocami
Składniki:
Ciasto:
300g mąki (użyłam tortowej)
100g zmielonych orzechów (użyłam migdałów, orzechów laskowych i włoskich)
90g cukru pudru
2 łyżeczki cukru wanilinowego
250g schłodzonej margaryny
Krem:
350g białej czekolady
500g śmietanki kremówki 30% lub 36% (z czego 250g schłodzonej)
1-2 krople aromatu śmietankowego lub waniliowego
Dodatkowo:
150-200g jagód, borówek lub truskawek umytych i osączonych
plus dodatkowe truskawki i borówki do ozdoby

Ciasto:
1. Wymieszać razem mąkę, orzechy, cukier puder i cukier wanilinowy. Dodać posiekaną margarynę i szybko zagnieść ciasto.

2. Ciasto podzielić na 5 równych części i wstawić je na 1 godzinę do lodówki.

3. Do rondelka z grubym dnem dodać 250g śmietanki i połamaną czekoladę. Ciągle podgrzewając, mieszać, aż czekolada się rozpuści (nie gotować). Masę odstawić do ostygnięcia, następnie wstawić na 2-3 godziny do lodówki (masa ma być zimna i gęsta).

4. Dwie tortownice o średnicy 20cm, dwie o średnicy 18cm i jedną 16cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Następnie wyłożyć je schłodzonym ciastem. Ciasto w tortownicy 16cm ponacinać nożem na porcje (powstaną trójkąty, których wierzchołki stykają się w środku) i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przez 25 minut na funkcji termoobieg w temperaturze 170oC (na funkcji góra-dół 180oC). Po wyjęciu z piekarnika ciasto o średnicy 16cm podzielić jeszcze raz nożem na porcje (w tych samych miejscach) i wszystkie placki odstawić do całkowitego ostygnięcia.

Torcik z kruchego ciasta z orzechami białą czekoladą i owocami

5. Zimną masę czekoladową wyjąć z lodówki i przez chwilę ubijać mikserem, aż masa zrobi się biała i bardziej gęsta.

6. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno, dodać do masy czekoladowej wraz z aromatem i wymieszać dokładnie łyżką do połączenia składników.

7. Na paterze położyć ciasto kruche o średnicy 20cm, nałożyć 1/5 masy czekoladowej (można na brzegach przy pomocy szprycy, ja tak robiłam i powstała ładna koronka) i pospać wierzch 1/5 owoców, lekko je dociskając (truskawki drobno pokroić). Na wierzch nałożyć drugie ciasto o średnicy 20cm i znów posmarować kremem i posypać owocami. Wierzch przykryć ciastem o średnicy 18cm i postępować tak, jak wyżej do ciasta o średnicy 16cm, które układamy w okrąg wcześniej podzielonymi porcjami, ciasto będzie się łatwiej kroić. Wierzch posmarować kremem czekoladowym i udekorować owocami. Odstawić na parę godzin.

Udanych wypieków:)

Torcik z kruchego ciasta z orzechami białą czekoladą i owocami

17 thoughts on “Torcik z kruchego ciasta z orzechami białą czekoladą i owocami

  1. Prezentuje się bosko! *__* Nigdy nie zgadzałam się z poglądem, że tort z kremem musi bazować na biszkopcie. Ja najchętniej jadłabym go z przepysznym ciastem kruchym ;)

  2. rety, dlaczego zawsze narobisz mi takiego apetytu?!
    ciasto wygląda zjawiskowo! i ta wspaniała kompozycja!
    pozdrawiam serdecznie i życzę udanych, dalszych wypieków!

  3. Budryska – myślę, że mogą być bardzo drobno posiekane,ale może trzeba będzie dodać ciut więcej mąki,
    pozdrawiam

  4. OJJJJJJJJ no i wpadłam jak śliwka w ……….ciasto:))))
    uwielbiam tą stronę, wszystko wygląda znakomicie, a zdjęcia poprostu przepiękne!
    będę zaglądać:)
    pozdrawiam

  5. Witam, mam pytanie, czy te kruche blaty robia się miękkie pod wpływem kremu ? bo boje się ze będzie się zle kroil :) Pozdrawiam

  6. nie miałam problemu z krojeniem, ale na drugi dzień ciasto było bardziej miękkie, wiec radzę przygotować go dzień wcześniej tak żeby przez noc postał i proszę użyć dobrej białej czekolady, pozdrawiam

Dodaj komentarz

.