Świetne muffiny śniadaniowe z dużą ilością smakowitych dodatków i kruszonką. Babeczki są bardzo sycące, aromatyczne, wilgotne, puszyste i również dobrze smakują na drugi dzień. Z podanego przepisu uzyskamy około 20 babeczek. Bardzo polecam… (natchnienie znalazłam na stronie telegraph).
Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką
Składniki na 10 bardzo dużych babeczek lub 20 w tradycyjnym rozmiarze :
Ciasto:
300g mąki
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
300ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną)
1/3 szklanki oleju
1 nieduże jabłko, obrane i drobno pokrojone
80g rodzynek
100g drobno pokrojonych krówek
Kruszonka:
100g mąki
80g masła
3 łyżki cukru
2 krople aromatu waniliowego
3-4 drobno pokrojone krówki
Kruszonka:
1. Wymieszać mąkę, cukier. Dodać posiekane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać krówki wymieszać.
Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem wanilinowym i przyprawami.
3. Jajko, jogurt i cukier wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać olej, wymieszać.
4. Do suchych składników dodać mokre, wsypać rodzynki, jabłko, krówki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami, wierzch posypać kruszonką i piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 22-25 minut.
Udanych wypieków:)
z jabłkami i krówkami… uwielbiam!!!
To jest to! Już wiem co będę jadła w pracy zamiast drożdżówek ze sklepu, musi być pyszne ;)
tak Pani Wioletto i do tego są dobre przez 2-3 dni, polecam:)
pozdrawiam serdecznie
Witam. jaki ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba trzymać w lodówce Pani poleca? Z góry dziękuję za odpowiedź :)
Dzisiejsze tureckie jest pyszne:) pozdrawiam
http://www.malacukierenka.pl/tureckie-ciasto-figowe-z-orzechami.html
Babeczki wyszły bardzo dobre. Trochę się bałam, że będą za słodkie przez użycie krówek, ale są idealne. Kruszonka i jabłka doskonale uzupełniają smak. Dziękuję za kolejny, bardzo udany przepis :)
Witam! Chcialam sie zapytac czy zamiast sody moge dac proszek, zastanawiam czy muffinki ladnie wyrosna?
Pozdrawiam cieplo.
powinny też ładnie wyrosnąć, można użyć proszku, pozdrawiam serdecznie
Babeczki dzisiaj przetestowalam, bardzo smaczne.Mam nadzieje, ze beda w przedszkolu smakowac:) pozdrawiam cieplutko :) : )
na pewno będą smakować, cieszę się, dziękuję:) pozdrawiam serdecznie
Babeczki zniknely w przedszkolu tak szybko jak sie pojawily:) dziekuje za wszystkie fajne przepisy: ) pozdrawiam serdecznie.
Witam czy jogurt grecki mozna zastapic kefirem??
myślę, że tak pozdrawiam
Pyszne :) Ciachanie krówek męczące, ale opłaca się :)
bardzo się cieszę, że smakowało, pozdrawiam serdecznie
Witam.Czytając przepis ilość składników przeraża, ale na prawdę warto je upiec. Wyszły pyszne, a przede wszystkim nie za słodkie i na jednej nie można skończyć. Dzięki za świetny przepis, pozdrawiam.
bardzo się cieszę, że smakowały, pozdrawiam serdecznie
Czy można te muffiny upiec w normalnej blaszce jako ciasto? i czy wtedy robić je tak samo jak muffiny czy np. ucierać masło z cukrem, potem jajka, mąka i reszta oraz czy można dodać więcej jabłek w tym przypadku? Pozdrawiam
można upiec jako ciasto w prostokątnej blaszce powinno się udać, nie dodawałabym więcej jabłek, pozdrawiam
Robiłam z córką, następnym razem robimy z podwójnej porcji – babeczki pycha!!! Jedne z lepszych jakie jadłam.
bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
Niestety nie smakowały nam…gliniaste w smaku i zapychajace
Przepyszne!!!!!! Bałam się, że będą za słodkie, ale są idealne
Ja też zrobiłam. Pyszne!
Masa wyszla mi baaardzo gesta nielejąca musiałam dodać trochę więcej oleju. Szkoda,ze nie piszesz o jakiej wysokości maja byc wypełnione foremki i jaka ma byc konsystencja ciasta :(
Czy mozna zamiast jogurtu greckiego dac naturalny ?
Są cudowne ! Ale zabrakło mi greckiego jogurtu na kolejną porcję.
myślę, że można dać naturalny, pozdrawiam