Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką

Świetne muffiny śniadaniowe z dużą ilością smakowitych dodatków i kruszonką. Babeczki są bardzo sycące, aromatyczne, wilgotne, puszyste i również dobrze smakują na drugi dzień. Z podanego przepisu uzyskamy około 20 babeczek. Bardzo polecam… (natchnienie znalazłam na stronie telegraph).

Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką

Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką
Składniki na 10 bardzo dużych babeczek lub 20 w tradycyjnym rozmiarze :
Ciasto:
300g mąki
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
300ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną)
1/3 szklanki oleju
1 nieduże jabłko, obrane i drobno pokrojone
80g rodzynek
100g drobno pokrojonych krówek
Kruszonka:
100g mąki
80g masła
3 łyżki cukru
2 krople aromatu waniliowego
3-4 drobno pokrojone krówki

Kruszonka:
1. Wymieszać mąkę, cukier. Dodać posiekane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać krówki wymieszać.

Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem wanilinowym i przyprawami.

3. Jajko, jogurt i cukier wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać olej, wymieszać.

4. Do suchych składników dodać mokre, wsypać rodzynki, jabłko, krówki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

5. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami, wierzch posypać kruszonką i piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 22-25 minut.

Udanych wypieków:)

Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email

27 komentarzy do “Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką”

  1. Masa wyszla mi baaardzo gesta nielejąca musiałam dodać trochę więcej oleju. Szkoda,ze nie piszesz o jakiej wysokości maja byc wypełnione foremki i jaka ma byc konsystencja ciasta :(

    Odpowiedz
  2. Czy można te muffiny upiec w normalnej blaszce jako ciasto? i czy wtedy robić je tak samo jak muffiny czy np. ucierać masło z cukrem, potem jajka, mąka i reszta oraz czy można dodać więcej jabłek w tym przypadku? Pozdrawiam

    Odpowiedz
  3. Witam.Czytając przepis ilość składników przeraża, ale na prawdę warto je upiec. Wyszły pyszne, a przede wszystkim nie za słodkie i na jednej nie można skończyć. Dzięki za świetny przepis, pozdrawiam.

    Odpowiedz
  4. Babeczki zniknely w przedszkolu tak szybko jak sie pojawily:) dziekuje za wszystkie fajne przepisy: ) pozdrawiam serdecznie.

    Odpowiedz
  5. Babeczki dzisiaj przetestowalam, bardzo smaczne.Mam nadzieje, ze beda w przedszkolu smakowac:) pozdrawiam cieplutko :) : )

    Odpowiedz
  6. Witam! Chcialam sie zapytac czy zamiast sody moge dac proszek, zastanawiam czy muffinki ladnie wyrosna?
    Pozdrawiam cieplo.

    Odpowiedz
  7. Babeczki wyszły bardzo dobre. Trochę się bałam, że będą za słodkie przez użycie krówek, ale są idealne. Kruszonka i jabłka doskonale uzupełniają smak. Dziękuję za kolejny, bardzo udany przepis :)

    Odpowiedz
  8. Witam. jaki ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba trzymać w lodówce Pani poleca? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

    Odpowiedz

Dodaj komentarz