Świetne muffiny śniadaniowe z dużą ilością smakowitych dodatków i kruszonką. Babeczki są bardzo sycące, aromatyczne, wilgotne, puszyste i również dobrze smakują na drugi dzień. Z podanego przepisu uzyskamy około 20 babeczek. Bardzo polecam… (natchnienie znalazłam na stronie telegraph).
Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką
Składniki na 10 bardzo dużych babeczek lub 20 w tradycyjnym rozmiarze :
Ciasto:
300g mąki
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
300ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną)
1/3 szklanki oleju
1 nieduże jabłko, obrane i drobno pokrojone
80g rodzynek
100g drobno pokrojonych krówek
Kruszonka:
100g mąki
80g masła
3 łyżki cukru
2 krople aromatu waniliowego
3-4 drobno pokrojone krówki
Kruszonka:
1. Wymieszać mąkę, cukier. Dodać posiekane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać krówki wymieszać.
Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem wanilinowym i przyprawami.
3. Jajko, jogurt i cukier wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać olej, wymieszać.
4. Do suchych składników dodać mokre, wsypać rodzynki, jabłko, krówki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.
5. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami, wierzch posypać kruszonką i piec w temperaturze 200°C na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 22-25 minut.
Udanych wypieków:)
Czy mozna zamiast jogurtu greckiego dac naturalny ?
Są cudowne ! Ale zabrakło mi greckiego jogurtu na kolejną porcję.
myślę, że można dać naturalny, pozdrawiam
Masa wyszla mi baaardzo gesta nielejąca musiałam dodać trochę więcej oleju. Szkoda,ze nie piszesz o jakiej wysokości maja byc wypełnione foremki i jaka ma byc konsystencja ciasta :(
Ja też zrobiłam. Pyszne!
Przepyszne!!!!!! Bałam się, że będą za słodkie, ale są idealne
Niestety nie smakowały nam…gliniaste w smaku i zapychajace
bardzo mi miło:) dziękuję za komentarz, pozdrawiam ciepło
Robiłam z córką, następnym razem robimy z podwójnej porcji – babeczki pycha!!! Jedne z lepszych jakie jadłam.
można upiec jako ciasto w prostokątnej blaszce powinno się udać, nie dodawałabym więcej jabłek, pozdrawiam
Czy można te muffiny upiec w normalnej blaszce jako ciasto? i czy wtedy robić je tak samo jak muffiny czy np. ucierać masło z cukrem, potem jajka, mąka i reszta oraz czy można dodać więcej jabłek w tym przypadku? Pozdrawiam
bardzo się cieszę, że smakowały, pozdrawiam serdecznie
Witam.Czytając przepis ilość składników przeraża, ale na prawdę warto je upiec. Wyszły pyszne, a przede wszystkim nie za słodkie i na jednej nie można skończyć. Dzięki za świetny przepis, pozdrawiam.