Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką

Świetne muffiny śniadaniowe z dużą ilością smakowitych dodatków i kruszonką. Babeczki są bardzo sycące, aromatyczne, wilgotne, puszyste i również dobrze smakują na drugi dzień. Z podanego przepisu uzyskamy około 20 babeczek. Bardzo polecam… (natchnienie znalazłam na stronie telegraph).

Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką

Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką
Składniki na 10 bardzo dużych babeczek lub 20 w tradycyjnym rozmiarze :
Ciasto:
300g mąki
1 płaska łyżeczka sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki zmielonego cynamonu
1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej
150g cukru
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 jajko
300ml jogurtu greckiego (możemy zastąpić zwykłym jogurtem lub śmietaną)
1/3 szklanki oleju
1 nieduże jabłko, obrane i drobno pokrojone
80g rodzynek
100g drobno pokrojonych krówek
Kruszonka:
100g mąki
80g masła
3 łyżki cukru
2 krople aromatu waniliowego
3-4 drobno pokrojone krówki

Kruszonka:
1. Wymieszać mąkę, cukier. Dodać posiekane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać krówki wymieszać.

Ciasto:
2. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem wanilinowym i przyprawami.

3. Jajko, jogurt i cukier wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać olej, wymieszać.

4. Do suchych składników dodać mokre, wsypać rodzynki, jabłko, krówki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników.

5. Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami, wierzch posypać kruszonką i piec w temperaturze 200oC na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika przez około 22-25 minut.

Udanych wypieków:)

Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką

Print Friendly, PDF & Email
Print Friendly, PDF & Email

24 komentarze do wpisu „Muffiny z jabłkiem krówkami i kruszonką”

  1. Witam. jaki ciasto, którego po upieczeniu nie trzeba trzymać w lodówce Pani poleca? Z góry dziękuję za odpowiedź :)

  2. Babeczki wyszły bardzo dobre. Trochę się bałam, że będą za słodkie przez użycie krówek, ale są idealne. Kruszonka i jabłka doskonale uzupełniają smak. Dziękuję za kolejny, bardzo udany przepis :)

  3. Witam! Chcialam sie zapytac czy zamiast sody moge dac proszek, zastanawiam czy muffinki ladnie wyrosna?
    Pozdrawiam cieplo.

  4. Babeczki dzisiaj przetestowalam, bardzo smaczne.Mam nadzieje, ze beda w przedszkolu smakowac:) pozdrawiam cieplutko :) : )

  5. Babeczki zniknely w przedszkolu tak szybko jak sie pojawily:) dziekuje za wszystkie fajne przepisy: ) pozdrawiam serdecznie.

  6. Witam.Czytając przepis ilość składników przeraża, ale na prawdę warto je upiec. Wyszły pyszne, a przede wszystkim nie za słodkie i na jednej nie można skończyć. Dzięki za świetny przepis, pozdrawiam.

  7. Czy można te muffiny upiec w normalnej blaszce jako ciasto? i czy wtedy robić je tak samo jak muffiny czy np. ucierać masło z cukrem, potem jajka, mąka i reszta oraz czy można dodać więcej jabłek w tym przypadku? Pozdrawiam

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.