Pyszny, orzeźwiający koktajl z truskawkami i rabarbarem. Smaku dodaje jeszcze sok pomarańczowy, cynamon i banan. Koktajl jest pełen witamin, bardzo sycący, w ładnym, delikatnie różowym kolorze. Zamiast maślanki możemy dodać naturalnego jogurtu lub kefiru. Polecam… (przepis ze strony one green planet).
Koktajl z truskawkami rabarbarem i bananem
Składniki na około 5 porcji:
1 szklanka pokrojonego rabarbaru (około 2 łodygi)
1 szklanki pokrojonych truskawek
1/2 szklanki soku pomarańczowego
2 łyżeczki cukru wanilinowego
1 dojrzały banan
2 szklanki maślanki
1/2 łyżeczki cynamonu
cukier lub miód do smaku
1. Rabarbar przełożyć do rondelka, dodać sok pomarańczowy, cynamon, cukier wanilinowy. Zagotować, mieszając i trzymać na małym ogniu przez około 5 minut, aż rabarbar będzie miękki. Zdjąć z ognia i odstawić do całkowitego ostygnięcia (rabarbar można przygotować dzień wcześniej i trzymać go całą noc w lodówce).
2. Następnie wszystkie składniki zmiksować z gotowym rabarbarem na mus i dosłodzić koktajl według własnego gustu.
Smacznego:)
świetny!:) lepszy niż te sklepowe jogurty:)
ja zwykle robię kompot z rabarbaru albo używam go do ciasta drożdżowego z kruszonką, nie wpadłam na pomysł aby zrobić z niego koktajl, inspirujące